Σε Άρθρα – Απόψεις

Άρθρο του Βασίλη Κεγκέρογλου Γραμματέα της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής που δημοσιεύτηκε στο cretalive.gr

Η αγωνία των πολιτών αυτή την περίοδο, πηγάζει από όσα βιώνουν λόγω της πανδημίας και των επιπτώσεων της, που συσσωρεύονται αλλά και όσα βλέπουν να εξελίσσονται λόγω της επιθετικότητας και των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και παράγουν τετελεσμένα. Η αγωνία αυτή δυστυχώς εντείνεται από την μειωμένη εμπιστοσύνη που τους επιτρέπει πλέον η κυβέρνηση να έχουν για τους χειρισμούς της και στα δύο θέματα.

Για την πανδημία, είναι διάχυτο ότι σήμερα συνυπάρχουν, ο φόβος του κορωνοιού και η ελπίδα του εμβολίου, με παρόντες όμως όλους τους μέχρι τώρα κινδύνους αλλά και τους νέους που μπορεί να προκύψουν αν συνεχιστούν τα λάθη και η τακτική του ράβε ξήλωνε.

Η κυβέρνηση έχει σήμερα ένα σημαντικό χρέος απέναντι στην κοινωνία, να παραμερίσει τις σκοπιμότητες και να συντονιστεί αποτελεσματικά με την επιστημονική άποψη, για την  αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της υγείας των ανθρώπων.

Άμεσο μέλημα, ένα σοβαρό πρόγραμμα εφαρμογής των εμβολιασμών, χωρίς άλλα λάθη και ταυτόχρονα επικαιροποίηση των κανόνων που πρέπει να εξελίσσονται με την πρόοδο του σχεδίου εμβολιασμών.

Ταυτόχρονα με κανόνες που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες, σχεδιασμός που θα οδηγεί σ΄ ένα ασφαλές άνοιγμα με στάδια και ανά περιοχή.

Προϋπόθεση η διαφάνεια στις κυβερνητικές αποφάσεις  και η καθαρή ενημέρωση των πολιτών  με την προβολή τόσο αυτών όσο και των διαφορετικών που υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση ή άλλους θεσμικά αρμόδιους φορείς και πρόσωπα. Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο αλλά χωρίς την προσπάθεια χειραγώγησης τους.

Μαζί με την αναμφισβήτητη προτεραιότητα της αντιμετώπισης της πανδημίας, έρχεται και η ανάγκη αντιμετώπισης των άμεσων κοινωνικών προβλημάτων που αυτή προκαλεί από την πρώτη στιγμή αλλά και η προετοιμασία για το άγνωστο αύριο.   Η εδραίωση της ύφεσης, η ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων και των αδύναμων, η κρίση στους παραδοσιακές κλάδους όπως ο τουρισμός και η εστίαση, η διόγκωση της ανεργίας που κρατιέται τεχνητά χαμηλά ως αναστολή, η απώλεια περισσότερων δραστηριοτήτων απ΄ αυτές που δημιουργούνται, διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και αυξάνουν την φτώχεια.  Η αύξηση των «φτωχών εργαζομένων» λόγω της μείωσης των αμοιβών και του διαστήματος απασχόλησης, των «φτωχών συνταξιούχων» λόγω της κατάργησης του ΕΚΑΣ και του κατώτερου πλαφόν στις συντάξεις και των ακραία φτωχών που δεν εντάσσονται στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που δεν προσαρμόστηκε στις νέες συνθήκες και κυρίως η αύξηση της πραγματικής  ανεργίας των νέων  και η υποαπασχόληση που καθιερώνεται, προκαλούν ανασφάλεια και για το μέλλον.

 Η αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης του σήμερα συνδέεται άρρηκτα με την προετοιμασία του αύριο αλλά οι συνταγές για την δρομολόγηση της ανάπτυξης και του νέου παραγωγικού μοντέλου, δεν μπορεί να αποτελούν επανάληψη των αποτυχημένων του χθες και ιδιαίτερα όσων αδιαφορούσαν για τον άνθρωπο και την κοινωνία αλλά ούτε να στηριχθούν στην επικίνδυνη αντίληψη της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ισοπέδωσης, για πολιτική κερδοσκοπία και της ανοικοδόμησης των ερειπίων με νέες επιπλέον θυσίες των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται, αφού ανακυκλώνει τον συντηρητικό εαυτό της και επαναλαμβάνει αποτυχημένα μοντέλα.  Όπως αποδείχθηκε και με τα άμεσα μέτρα στηρίζονται οι μεγάλοι στο 75%, οι μεσαίοι στο 50% και  από κει και πέρα όποιος επιβιώσει από τους μικρούς με τα ψίχουλα μου φτάνουν σε ένα μικρό ποσοστό απ΄ αυτούς.  Η κυβέρνηση εγκατέλειψε γρήγορα το μανδύα του κέντρου και του εκσυγχρονισμού και  αναβίωσε τις παλιές πελατειακές λογικές στο δημόσιο, με ίδρυση ολοένα και περισσότερων οργανισμών και επιτροπών, με τα “golden boys” και συνέχιση της πεπατημένης του ΣΥΡΙΖΑ στο στήσιμο του κράτους μετακλητών. Εν μέσω πανδημίας αναβίωσε και τα μεγάλα «party» αλλά με περιορισμένους «προσκαλεσμένους» με επίκληση του Κορωνοϊού για σκανδαλώδεις αναθέσεις και δημόσιες συμβάσεις που καταγγέλλονται και από την αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Ταυτόχρονα έχει επιδείξει πλήρη αδυναμία να μετασχηματίσει πολιτικά τις διαπιστώσεις όλων, εκθέσεων, φορέων, κομμάτων, πολιτών κ.λπ.  σε σχέδιο και πρόγραμμα εφαρμογής με την αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Παραπέμπει τα πάντα στους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και την ανάλωση τους με διαπιστώσεις αλλά χωρίς την κατεύθυνση που έχει ανάγκη η χώρα και επιζητεί η κοινωνία, της ανθρωποκεντρικής προόδου με βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη. Οι επιλογές της φτηνής και απαξιωμένης εργασίας και της μη σύνδεσης ανάπτυξης και εγχώριας παραγωγής αποτελούν καταστροφικό συνδυασμό για το αύριο, που σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση του δημοσίου χρέους, θα απειλήσουν σύντομα με νέες περιπέτειες.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι και  στα καλύτερα χέρια, κρίνοντας τόσο την κυβέρνηση, τις αποτυχίες και τις σκοπιμότητες της, όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, την αναξιοπιστία και τον καιροσκοπισμό της.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει επιλέξει να ανταποκριθεί με επάρκεια στο ρόλο της υπεύθυνης αντιπολίτευσης και εργάζεται, με έλεγχο της κυβέρνησης και προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην κοινωνία.

Συνεχίζουμε, αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε και στην ανάγκη για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που συνδέεται με την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και την περιφερειακή και τοπική ωφέλεια, που εγγυώνται την ανθρωποκεντρική πρόοδο με:

  1. Μεταρρυθμίσεις στις σχέσεις, κράτους, κοινωνικών εταίρων, κεφαλαίου, εργασίας και κοινωνίας, για καθαρούς και ισχυρούς κανόνες αγοράς, τραπεζικό σύστημα σύμμαχο της επιχειρηματικότητας και του κάθε πολίτη που θέλει και μπορεί να δημιουργήσει με την στήριξη του. Μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, στην δικαιοσύνη και σε όλους τους τομείς
  2. Μεταρρύθμιση στο σύστημα διακυβέρνησης, στη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της, την αποκατάσταση της αποκέντρωσης, την διαφάνεια, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού και για όλα προσωπα, διοικητικές μονάδες και διαδικασίες, με απεμπλοκή της διοίκησης από τις κομματικές σκοπιμότητες, για να καταστεί ικανό να ανταποκριθεί  στις ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών.
  3. Νέο δίκαιο και προοδευτικό φορολογικό σύστημα στεγανωμένο από την φοροδιαφυγή, που προωθεί την επένδυση και την επανεπένδυση σε τομείς και δράσεις προτεραιότητας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.
  4. Δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα διανομής και αναδιανομής δικαιωμάτων στους πολίτες και τους οικονομικούς φορείς.
  5. Επαναθεμελίωση του Κοινωνικού κράτους για την κοινωνική προστασία και συνοχή, την αναγέννηση ΕΣΥ, επενδύσεις στις κοινωνικές υποδομές και ενίσχυση των πολιτικών αντιμετώπισης της φτώχειας και της κοινωνικής επανένταξης. Για να εγγυηθεί το Κοινωνικό Συμβόλαιο της νέας εποχής, με αποκατάσταση του κοινωνικού διαλόγου, με θεσμική ενίσχυση των εργασιακών σχέσεων για να ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες και μορφές της τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης και του ηλεκτρονικού επιχειρείν, με εργαζόμενους καταρτισμένους, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα.
  6.  Επενδύσεις με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, των εθνικών πλουτοπαραγωγικών πηγών και του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας, που δημιουργούν μεγάλη προστιθέμενη αξία και νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας. Επενδύσεις στη μεταποίηση και τη βιομηχανία, στην πράσινη και την κυκλική οικονομία, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις μεταφορές, στη σύγχρονη αγροτική παραγωγή, στην ποιότητα του τουρισμού και τις νέες μορφές τουρισμού. Επενδύσεις με τη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων, με τη δημιουργία δικτύων και αλυσίδων ποιότητας ώστε να πετύχουν εκσυγχρονισμό και ανταγωνιστικότητα

Προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, η ύπαρξη πολιτικής βούλησης και η ιδεολογικοπολιτική ταύτιση με τον στόχο της ανθρωποκεντρικής προόδου, που καθιστούν την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής σε πλειοψηφικό ρεύμα, εκτός από  «ευγενή» πολιτική επιδίωξη και αδήριτη ανάγκη για το αύριο της Πατρίδας μας.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Mιχάλης Κατρίνης: «Σε λίγο θα πούμε και συγνώμη»Μαρίνος Σκανδάμης: «Η ευάλωτη δημοκρατία και η εθνική μας υποχρέωση»