Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου σήμερα στη συζήτηση επί της αρχής για το νομοσχέδιο σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ξεκίνησε με το ερώτημα που θέτουν όλοι οι πολίτες σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων προιόντων:

«Δε θέλουν ή δεν μπορούν οι Κυβερνήσεις;»

Επισήμανε ότι είναι μεν διακηρυγμένος στόχος κάθε Κυβέρνησης η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου αλλά η πράξη αποδεικνύει ότι δεν επιτυγχάνεται.

Τόνισε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να μην εξαντλείται η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη νομοθέτηση ή στην επικαιροποίηση των κανόνων αλλά στη συνέχεια να εξασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλα τα στάδια των εφοδιαστικών αλυσίδων, δηλαδή την παραγωγή ή την εισαγωγή, την αποθήκευση και την εμπορία, τη μεταφορά και τη διανομή.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι φέρνει ένα αποτελεσματικό  νομοσχεδίο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου. Το νομοσχέδιο πράγματι περιέχει αναγκαίες διτάξεις. Την ίδια στιγμή όμως στον Προϋπολογισμό του Κράτους, που συζητείται στη Βουλή, προβλέπει ότι θα εισπράξει από την πάταξη του λαθρεμπόριού μόλις 15 εκ. ευρώ, δηλαδή όσα εισπράχθηκαν και το 2019. Τι υποκρύπτει αυτή η αντίφαση. Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξήγηση. Δε θα εφαρμοστεί ο νομός τελικά;

Το ΠΑΣΟΚ θέσπισε το υφιστάμενο πλαίσιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου μέσα από τον ισχύοντα τελωνειακό κώδικα, το πλαίσιο οργάνωσης της αγοράς των πετρελαιοειδών και το σύστημα παρακολούθησης εισροών-εκροών καυσίμων που είναι που έχει εφαρμοστεί αποτελεσματικά μόνο στα πρατήρια. Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό τους.

Επιμένουμε όμως ότι η σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος του λαθρεμπορίου δεν έγκειται στην διεκπεραίωση απλών διοικητικών διαδικασιών ή σε απλές καταγραφές σε ψηφιακά μητρώα. Απαιτεί βαθιά κατανόηση της αγοράς και των μεθοδεύσεων των λαθρεμπόρων που φροντίζουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Πρότεινε να εισακουστούν οι ρεαλιστικές προτάσεις που διατυπώνονται και από τους φορείς της αγοράς για κλείσιμο των «κενών» που επιτρέπουν την καταστρατήγηση των κανόνων, αλλά και την παραδειγματική τιμωρία με σφράγιση των εγκαταστάσεων όσων νοθεύουν ποσότητες και ποιότητες τουλάχιστον για έξι μήνες και ανάρτηση μεγάλων διαστάσεων πινακίδας όπου αναφέρεται «κλειστό λόγω λαθρεμπορίου».

Επιπλέον με αφορμή τη ρύθμιση για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας φυσικών προσώπων στην Ελλάδα με ευνοϊκή φορολογία  εισοδήματος, επισήμανε ότι ενώ η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει άλλα δύο ευνοϊκά φορολογικά πλαίσια για όσους προβαίνουν σε μεγάλες επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ και ευρωπαίους συνταξιούχους που μεταφέρουν την κατοικία τους στην Ελλάδα δεν έχει εξασφαλίσει ένα σύστημα λογοδοσίας για την εφαρμογή τους και για την αξιολόγηση της προστιθέμενη αξία τους για την ελληνική οικονομία.

Το Κίνημα Αλλαγής στην κατ’ άρθρο συζήτηση εκτός από τις παρατηρήσεις του θα καταθέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις στο πλαίσιο της υπεύθυνης, δημιουργικής και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης που χρειάζεται ο τόπος.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

«Κλινική Σαραφιανός»: Είναι αποδεκτό από την κυβέρνηση να επιτάσσεται μια ιδιωτική κλινική και να χρηματοδοτείται από το κράτος, την ώρα που εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την δυνατότητά της να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας;Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: «Δεν έχουν γίνει κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου»