Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου ζήτησε, με επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής,  την αξιοποίηση των θεσμών και των μηχανισμών  κοινωνικής προστασίας και κυρίως του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του ΤΕΒΑ για την αντιμετώπιση των νέων φαινομένων φτώχειας, λόγω των περιοριστικών μέτρων που προκαλούν απώλεια θέσεων εργασίας, ανεβάζοντας την ανεργία πάνω από 20% και τα ποσοστά των πολιτών με κίνδυνο φτώχειας πάνω από 33%.

Ο Βουλευτής, αρχικά υπενθύμισε ότι η κρίση που προκάλεσε ο οικονομικός εκτροχιασμός 2004-2009 οδήγησε στην ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας και στη δημιουργία νέων θεσμών, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το ΤΕΒΑ και το πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη»  προκειμένου να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας. Ωστόσο, η εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19 και τα περιοριστικά μέτρα, που έχουν επιτείνει δραματικά τα προβλήματα, τείνει να δημιουργήσει μια τάξη νεόπτωχων, κατάσταση που απαιτεί τον επανασχεδιασμό και την  προσαρμογή των μηχανισμών προστασίας  στα νέα δεδομένα.

Ειδικότερα όπως  τόνισε ο Βουλευτής:

ως προς το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις και να ενισχυθούν τα αντανακλαστικά του, ώστε να εντάσσονται άμεσα στο ΕΕΕ όσοι περνούν στο φάσμα της φτώχειας και μάλιστα της ακραίας, με  κριτήριο όχι το εισόδημα του προηγούμενου έτους , ούτε του προηγούμενου εξαμήνου, αλλά του προηγούμενου τριμήνου καθώς, λόγω της πανδημίας COVID 19, από την μια μέρα στην άλλη συμπολίτες μας έχουν ανάγκη. Παράλληλα , απαραίτητη είναι η ενίσχυση του 3ου πυλώνα του ΕΕΕ, δηλαδή η εντατικοποίηση των ενεργητικών δράσεων  για προώθηση στην αγορά εργασίας .

ως προς το ΤΕΒΑ, το οποίο διαχειρίζεται το ΕΙΕΑΔ, πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια του για προμήθεια και διανομή σε όλους τους δικαιούχους ΤΕΒΑ και Ε.Ε.Ε (και στα μέλη των οικογενειών τους) μέσων προστασίας (μάσκες, απολυμαντικά, οινόπνευμα, μαντηλάκια) αλλά καιVoucher για ΤΑΧΙ για τα άτομα με αναπηρία και τους χρόνια πάσχοντες, προκειμένου να μετακινούνται στο γιατρό τους ή στα νοσοκομεία ή όπου αλλού χρειάζεται και, επομένως, αφενός να αποσυμφορηθούν τα  Μέσα Μαζικής μεταφοράς και αφετέρου να προστατευθεί τόσο η δική τους υγεία όσο και συνολικά η δημόσια υγεία.

Η αρμόδια Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου συμφώνησε με όλες τις προτάσεις και επισημάνσεις του κ. Κεγκέρογλου και ανακοίνωσε ότι σε προσεχές νομοσχέδιο της Κυβέρνησης θα ενταχθούν στο ΕΕΕ άστεγοι και κακοποιημένες γυναίκες που διαβιούν σε κλειστές μονάδες φροντίδας-φιλοξενίας. Σχετικά με το ΤΕΒΑ, δήλωσε ότι πολύ σύντομα οι κοινωνικές συμπράξεις σε όλη τη χώρα θα χορηγούν στους δικαιούχους τα απαραίτητα μέσα προστασίας (μάσκες, απολυμαντικά, οινόπνευμα κλπ).

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Μουλκιώτης: «Μετά από παρέμβασή μας, η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι το εφάπαξ δεν πρόκειται να φορολογηθεί»Ανδρέας Πουλάς: «Το "ράβε – ξήλωνε" στην υγεία συνεχίζεται»