Σε Άρθρα – Απόψεις

Ο Απόστολος Πάνας – Βουλευτής Χαλκιδικής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην ‘’Νέα Σελίδα’’

«Πώς θα βοηθήσουμε τους αγρότες»

Έντονη είναι η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους κύκλους των αγροτών και εν γένει των παραγωγών για τη δασμολογική πολιτική που επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε σειρά ευρωπαϊκών προϊόντων, με απαρχή την 18η Οκτωβρίου.

Η προσπάθεια, θα λέγαμε, των ΗΠΑ, μέσω της επιβολής δασμών, εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπορικού πολέμου που έχει κηρύξει η αμερικανική πλευρά στις Βρυξέλλες για τις επιδοτήσεις στην Airbus, ανταγωνίστρια της αμερικάνικης Boeing. 

Η Ελλάδα είναι για ακόμα μια φορά το θύμα της σύγκρουσης των συμφερόντων των ισχυρότερων, με κύριο πληγέντα τα αγροτικά προϊόντα που εξάγει στις ΗΠΑ και τους παραγωγούς τους. Γίνεται λόγος για δασμούς έως και 25% σε εισαγωγές που αφορούν μια σειρά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα (π.χ. τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, χυμοί, ροδάκινα, κονσέρβες ροδάκινου, πορτοκάλια, λεμόνια κ.ά.). 

Μιλάμε δηλαδή για ένα μεγάλο ποσοστό απώλειας κέρδους για τους παραγωγούς και τις ελληνικές εταιρείες σε μια εποχή που ήδη έχουν υποστεί ζημία από το εμπάργκο των Ρώσων.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί καταγγέλλουν την αδικία του εν λόγω μέτρου και το προφανές οικονομικό αδιέξοδο που θα φέρει σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που θα αναγκαστούν να διαγράψουν από τη λίστα των πελατών τους μια τόσο δυνατή αγορά, όπως η αμερικανική.

Είναι γεγονός, βέβαια, ότι η ελιά και το ελαιόλαδο εξαιρέθηκαν από το μέτρο, αυτό όμως δεν αρκεί διότι το πλήγμα στην κομπόστα (βιομηχανικό ροδάκινο) και στη φέτα θα είναι μεγάλο και απέναντι σε αυτό πρέπει η Κυβέρνηση επίσης να κινηθεί άμεσα.

Το ερώτημα είναι όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να θωρακίσουμε τα ελληνικά προϊόντα από τέτοιου είδους πολιτικές όπου η χώρα μας είναι απλά το θύμα της καραμπόλας των διεθνών συμφερόντων.

Σε πρώτη φάση, περιμένουμε την απόφαση Επιτροπής Διαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στον οποίο έχει προσφύγει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον των ΗΠΑ, απόρροια της οποίας μπορεί να είναι μια επίσης επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα εκ μέρους της Ευρώπης, άρα κάποιο είδος συμψηφισμού. Αν αυτό δε λειτουργήσει, η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο των αποζημιώσεων των πληγέντων παραγωγών, για το οποίο ήδη έχει κάνει λόγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ως προς αυτά, είμαστε σε αναμονή.

Πέραν αυτών όμως, η Ελλάδα οφείλει να επαγρυπνεί ως προς την προστασία της πρωτογενούς παραγωγής της διότι αυτός είναι και ο θησαυρός της. Δεν έχουμε άλλωστε βιομηχανία και αν δε διαφυλάξουμε τα πολύτιμα προϊόντα της γης μας, θα αποτύχουμε παταγωδώς στην προσπάθεια της οικονομικής ανάπτυξης. 

Πρέπει επομένως να βρούμε εναλλακτικές λύσεις, μέσω της στενής συνεργασίας με τα ευρωπαϊκά όργανα, ώστε οι αγρότες μας να έχουν διαρκή ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά επιδοτούμενα προγράμματα και τους τρόπους πιο αποτελεσματικής αξιοποίησής τους. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε όλο και περισσότεροι Έλληνες αγρότες να γίνουν δικαιούχοι συμμετοχής σε επιμορφωτικά προγράμματα αλλά και σε προγράμματα ουσιαστικής υποβοήθησης παραγωγής και προώθησης και άλλων προϊόντων που ενδεχομένως θα προσελκύσουν νέους πελάτες διεθνώς.

Αυτό είναι και το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, να καταφέρουμε να ανοίξουμε την αγορά και προς άλλες κατευθύνσεις ώστε να μην εξαρτόμαστε από την εκάστοτε βούληση των μεγάλων Δυνάμεων αλλά σταδιακά τα προϊόντα μας να αποκτήσουν ένα ευρύ και σταθερό κοινό.


{Πηγή : https://neaselida.gr/ideogrammata/pos-tha-voithisoyme-toys-agrotes/}

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ομιλών ή σιωπηρός, λίγη σημασία έχει. Οι ευθύνες του Κώστα Καραμανλή για την κρίση είναι ιστορικές