Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Oμιλία Απόστολου Πάνα στη Βουλή για το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης: «Να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι με στόχο ένα νέο παραγωγικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης»

     Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Βουλή, ο Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, τόνισε την ανάγκη για μια Ευρώπη αποτελεσματική, έτοιμη να πάρει γενναία μέτρα και να χαράξει μια νέα πορεία ανάπτυξης με αλληλεγγύη και σεβασμό σε όλα τα κράτη-μέλη και ιδίως στα περισσότερο αδύνατα οικονομικά, ειδικά τώρα στην πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική και οικονομική συγκυρία.

      Πρέπει, συνέχισε ο κος Πάνας, να υπάρξει συνεκτικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα από την ελληνική Κυβέρνηση για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του σχεδίου ανάκαμψης, με στόχο τον μετασχηματισμό της οικονομίας, ώστε πλέον το παραγωγικό μοντέλο να αλλάξει και να μη βασιζόμαστε αποκλειστικά και μόνο στον κλάδο του τουρισμού για να στηριχθεί το ΑΕΠ. Η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες όπως ο πρωτογενής τομέας και κάποιους κλάδους μεταποίησης που πρέπει να αναδειχθούν. Η Ευρώπη πρέπει επιπλέον να επενδύσει στην υγεία, στην παιδεία, στην ψηφιακή οικονομία, σε μια πιο ‘’πράσινη’’ ανάπτυξη.

        Σε αυτό τον γνώμονα, καταλήγει ο κος Πάνας, πρέπει η Κυβέρνηση να ενεργοποιήσει πολιτικές δυνάμεις, φορείς, ΟΤΑ, ώστε το επιτελικό κράτος να επιτελέσει τον ρόλο του ως μηχανισμός ζεύξης όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και να οικοδομηθεί μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για την οικονομία της χώρας.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κου Πάνα είχε ως εξής:

 ‘’Ευχαριστώ Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με μια πρωτοφανή κρίση που έχει πλήξει όλα τα κράτη μέλη άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ανάλογα με την ήδη υφιστάμενη οικονομική κατάστασή τους.

Για άλλη μια φορά η Ένωση καλείται να δώσει λύσεις, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στα κράτη-μέλη και στους Ευρωπαίους πολίτες.

Η αλήθεια είναι -και εμείς οι Έλληνες το έχουμε νιώσει τα τελευταία χρόνια- ότι όσο η Ευρώπη δε δείχνει κατανόηση, αλληλεγγύη και ουσιαστική διάθεση να στηρίξει έμπρακτα τα μέλη της, αμφισβητείται το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 Οι πολίτες περιμένουν από την Ε.Ε. αυξημένες αρμοδιότητες, μεγαλύτερη αλληλεγγύη και μια πιο ηχηρή απάντηση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Άλλωστε αν δεν ανταποκριθεί η Ένωση άμεσα και αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις, τότε ποιος θα το κάνει; Απέναντι σε μια υγειονομική κρίση με πολλαπλές οικονομικές επιπτώσεις, με επιπτώσεις στις μετακινήσεις, στα ταξίδια, στον τουρισμό που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη των κρατών-μελών, η απάντηση πρέπει να είναι η ετοιμότητα και οι γενναίες πολιτικές ενίσχυσης.

    Η πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης και οι εκτιμήσεις για τα ποσό που μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα δημιούργησαν ένα κλίμα αισιοδοξίας σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο.

Είναι δικαιολογημένο γιατί φαίνεται ότι η Ευρώπη έστω και με καθυστερήσεις δεν επαναλαμβάνει τα σοβαρά λάθη που διέπραξε τα πρώτα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης 2007-2008, που μετατράπηκε σε δημοσιονομική κρίση και κρίση χρέους.

Αν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ελλάδα θα εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους.

Η πρόκληση για την Κυβέρνηση της ΝΔ είναι το πώς θα τους αξιοποιήσει για να μετασχηματιστεί η οικονομία και να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πολλαπλασιαστική επίδραση των πόρων αυτών. Ωστόσο για να γίνει αυτό απαιτείται να συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις:

  • Η κυβέρνηση θα κληθεί να ετοιμάσει ένα ρεαλιστικό Ετήσιο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το επισημαίνουμε διότι τα σχέδια αυτά θα πρέπει να είναι ρεαλιστικά και όχι κείμενα επιθυμιών όπως το «ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ 2020» της Κυβέρνησης που προέβλεψε ύφεση 4,7%, την ίδια στιγμή που απέκρυπτε το δυσμενές σενάριο της ύφεσης του μείον 7,9% που περιείχε το Σχέδιο Σταθερότητας.
  • Με τις προτάσεις που θα περιλαμβάνει, η χώρα θα διεκδικήσει τις επιχορηγήσεις ή και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό θα αξιολογείται από την ΕΕ και η εκταμίευση των επιχορηγήσεων θα γίνεται με βάση την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν, με πολύ αυστηρά ενδιάμεσα και τελικά χρονικά ορόσημα για την υποβολή των προτάσεων και την εκταμίευση. Αν αυτά δεν τηρηθούν διατρέχουμε τον κίνδυνο να μην απορροφήσουμε το σύνολο των επιχορηγήσεων.
  • Πρέπει να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια που η χώρα πήρε πολλά κονδύλια από την ΕΕ μέσω των προγραμμάτων στήριξης και του ΕΣΠΑ. Η αξιοποίηση τους σε αρκετές περιπτώσεις δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί τα επόμενα χρόνια.
  • Οι επενδυτικές προτάσεις που θα καταθέσει τώρα η κυβέρνηση θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις στοχεύσεις της ΕΕ για μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Οι επιχορηγήσεις πρέπει να χρησιμοποιηθούν κυρίως για να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα υποδομών που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης εξαιτίας των περικοπών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
  • Πρέπει να δοθεί έμφαση στις επενδύσεις στην παιδεία, στην υγεία και στην επανεκπαίδευση των εργαζομένων αλλά όχι με τη λογική των Voucher του κ. Βρούτση που κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.
  • Επιπρόσθετα, θα πρέπει να επικεντρώνονται στους τομείς εκείνους που η χώρα εμφανίζει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως ο Τουρισμός, ο Πρωτογενής Τομέας και εξειδικευμένοι τομείς της μεταποίησης με τελικό στόχο ένα αναπτυξιακό πρότυπο που δεν θα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από έναν τομέα όπως τώρα με τον τουρισμό.
  • Πρέπει στη διαμόρφωση αυτών των σχεδίων οι ΟΤΑ και δια αυτών οι τοπικές κοινότητες να γίνουν συνδιαμορφωτές των προτάσεων και της υλοποίησης τους. Επιτελικό Κράτος δεν σημαίνει κουφό και αποστασιοποιημένο Κράτος που αποφασίζει τα πάντα αλλά Κράτος που λειτουργεί ως μηχανισμός ζεύξης των αναγκών και των δυνατοτήτων των τοπικών κοινωνιών με τους διαθέσιμους πόρους.
  • Πέρα από την Κυβέρνηση απαιτείται να δείξει σοβαρότητα και από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Είναι η στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρές πολιτικές προτάσεις και τις αναγκαίες συναινέσεις ώστε να προχωρήσει μπροστά. Οι στείρες αντιδράσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης σε αυτό που η υπόλοιπη Ευρώπη συνδιαμόρφωνε, πέτυχαν να εγκαθιδρύσουν στη χώρα μας το Υπερταμείο της υποτέλειας, να φέρουν ξένα funds διαχείρισης των κόκκινων δανείων, 20 δις. απώλεια δημόσιας περιουσίας από την 3η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 20 δις ευρώ πρόσθετα μέτρα του 3ου Μνημονίου με υπερφορολόγηση μόνο των μικρομεσαίων και τελικά ανεπανόρθωτη ζημιά στην Ελληνική Οικονομία.

Εν κατακλείδι, το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης αποτελεί χρυσή ευκαιρία για  να τεθούν τα θεμέλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση του αύριο.

Στον σχεδιασμό του ευρωπαϊκού αυτού μέλλοντος, πρωταρχικοί άξονες πρέπει να είναι η αλληλεγγύη και η στήριξη των περισσότερο αδύνατων κρατών-μελών αλλά και πολιτών. Πρέπει επιτέλους η Ευρώπη να επιτελέσει το ρόλο της.

Παράλληλα, όμως, πρέπει η ελληνική Κυβέρνηση, με τη συνεργασία και των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων, να αξιοποιήσει τους πόρους αυτούς μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδιασμού, που θα βασίζεται στον ρεαλισμό και στους τομείς υπεροχής της χώρας, ώστε να θέσει την οικονομία, μετά και το ισχυρό χτύπημα της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού, σε τροχιά ανάπτυξης, βασισμένης σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς: «Μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από τον Πειραιά στα νησιά»