Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ήταν ο Βουλευτής Χαλκιδικής και Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, στη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κος Πάνας ασκώντας έντονη κριτική στην αδυναμία της Κυβέρνησης να φέρει πραγματικές μεταρρυθμίσεις στον αγροτικό τομέα και στην πρωτογενή παραγωγή, σημείωσε ότι τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου παραμένουν μεγάλα και άλυτα, παρά τις υποσχέσεις που διαρκώς επαναλαμβάνονται. 

Ο ίδιος, στη σύντομη κοινοβουλευτική του πορεία, από τον Ιούλιο και μετά, με τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει και με τις θεσμικές συναντήσεις που πραγματοποιεί, έχει θέσει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον αγρότη, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

–  Η μη προσαρμογή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ

– Οι παράνομες  ‘’ελληνοποιήσεις’’

– Η απαξίωση της ελαιοκαλλιέργειας και η τεράστια απώλεια εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών

-Η μη αξιοποίηση των πόρων του ΠΑΑ 2014-2020 με την καθυστέρηση των σχεδίων βελτίωσης και των προγραμμάτων προστασίας από την κλιματική αλλαγή

– Η εν γένει μη φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση του αγρότη που θα έδινε παράλληλα κίνητρο στους νέους να ασχοληθούν με τον αγροτικό κλάδο.  

Αναλυτικά η Ομιλία έχει ως εξής:

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

‘’Πριν μπω στο θέμα της επίκαιρης επερώτησης βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αφορά τον πρωτογενή τομέα της χώρας, να υπενθυμίσω ότι τα τελευταία χρόνια, περί την αρχή του νέου έτους, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής καταθέτει επίσης επίκαιρη επερώτηση για τον εν λόγω νευραλγικό, κατά κοινή ομολογία, τομέα της οικονομίας της χώρας.

 Η εν λόγω επερώτηση θα συζητηθεί εντός των επόμενων ημερών και θα μας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε το σύνολο της κριτικής μας στις πολιτικές που ακολουθούνται από την Κυβέρνηση στον αγροτικό κλάδο αλλά και να διατυπώσουμε λεπτομερώς τις θέσεις μας.

Τις θέσεις μας που με κάθε ευκαιρία εκθέτουμε, γιατί ακράδαντα εμείς στο Κίνημα Αλλαγής, πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας της χώρας.

Είναι άλλωστε πολύπλευρη η δράση της κοινοβουλευτικής μας ομάδας και οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει για τα εν λόγω ζητήματα του τομέα αγροτικής ανάπτυξης, του οποίου έχω την τιμή να επιλαμβάνομαι κοινοβουλευτικά.

Για να γίνω συγκεκριμένος όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να σταθώ σε μερικά καίρια σημεία:

Από πέρυσι που στα ίδια έδρανα συζητήθηκε η επίκαιρη επερώτηση του Κινήματος Αλλαγής , απευθυνόμενη στον αρμόδιο Υπουργό της τότε Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τί έχει αλλάξει για τον Έλληνα παραγωγό-κτηνοτρόφο- μελισσοκόμο-αλιέα-μικρό και μεσαίο αγρότη;

Τίποτα, θα λέγαμε κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Τα προβλήματα παραμένουν μεγάλα και άλυτα. Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει σταματήσει να αναδεικνύει κοινοβουλευτικά αλλά και ενώπιον αρμόδιων φορέων, όλα τα σοβαρά ζητήματα του αγροτικού κόσμου, μερικά εκ των οποίων είναι τα εξής:

-Η μη προσαρμογή του ασφαλιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και η ανυπαρξία στοιχειώδους προετοιμασίας για τις αυξανόμενες ζημιές από την κλιματική αλλαγή ενώ έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο χρόνος πληρωμής των αποζημιώσεων,

– Η αδιαφορία ή αδυναμία εφαρμογής στοιχειωδών κανόνων στην αγορά προϊόντων, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί γάλακτος, ελαιόλαδου, βάμβακος και άλλων προϊόντων να είναι έρμαια εναρμονισμένων πρακτικών και παράνομων ‘’ελληνοποιήσεων’’ που συνοδεύεται και από πολύ μεγάλο χρόνο για την εξόφληση των τιμολογίων πώλησης των προϊόντων τους,

-Η μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή και αποτυχία της δακοκτονίας τα τελευταία χρόνια, που απαξιώνει την ελαιοκαλλιέργεια και μειώνει το εισόδημα των παραγωγών. 

-Η καθυστέρηση αξιοποίησης των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020  αφού: 

  1. δεν έχουν εγκριθεί ακόμη τα σχέδια βελτίωσης για τον  εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων
  2. καθυστερούν τα προγράμματα για την προστασία από τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, 
  3. υπήρξε αποτυχία των προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, 

Και τα προβλήματα συνεχίζουν:

-Η αδυναμία στήριξης των συμφερόντων των προϊόντων της χώρας στην ΕΕ και στις διεθνείς συμφωνίες, καθώς και η προστασία των ΠΟΠ προϊόντων, όπως η φέτα και η προστασία, από αθέμιτες προϋποθέσεις, εισαγωγές ελαιόλαδου,

-Η μη εκπόνηση του αναγκαίου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα όχι μόνο για την ανάπτυξή του, αλλά και την είσπραξη των κοινοτικών ενισχύσεων την περίοδο 2021-2027.

Κύριε Υπουργέ, 

Με τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου που διαθέτουμε, σαν Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχουμε θέσει τους έξι μήνες που πέρασαν, ενώπιόν σας, όλα τα ερωτήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και συνοψίζονται στα εξής:

  • Υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για την κλιματική κρίση που βιώνει η χώρα; 
  • Πώς προλαμβάνονται οι συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων; 
  • Γιατί καθυστερεί τόσο η αποκατάσταση των ζημιών;
  • Πώς θωρακίζονται οι καλλιέργειες και πώς προστατεύεται το εισόδημα των αγροτών που καταρρέει με τις συνεχόμενες φοροεπιβαρύνσεις και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές;
  • Αλήθεια, έχει η Κυβέρνηση σχέδιο αξιοποίησης των φυσικών πόρων της χώρας στον διατροφικό και στον ενεργειακό τομέα;
  • Έχει αντιληφθεί άραγε το αρμόδιο Υπουργείο την άρρηκτη διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με το κλίμα και ότι πρέπει να αναζητηθούν τρόποι αναστροφής της περιβαλλοντικής κρίσης μέσω του πρωτογενούς τομέα;

Πολλά τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη. 

Οι αγρότες, κύριε Υπουργέ, περιμένουν να δουν από εσάς πράξεις, σχέδιο , πρωτοβουλίες. 

Φέρνετε πρόταση νόμου που βρίσκεται στη Διαβούλευση για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. 

Εμείς άλλωστε είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, την ευελιξία σε οργανωτικό επίπεδο και την άμεση προσαρμογή στους κανόνες της αγοράς ώστε τα αγροτικά συμφέροντα να μη γίνονται έρμαιο των εκάστοτε κυβερνητικών πολιτικών.

Δε φτάνει όμως η ενεργοποίησή σας σε αυτή μόνο την κατεύθυνση, κύριε Υπουργέ.

Χρειάζονται ισχυρές παρεμβάσεις με εντατικοποίηση των ελέγχων, τη δημοσιότητα των παραβάσεων, την επιβολή προστίμων και την πάταξη των φαινομένων που γονατίζουν τον αγροτικό κλάδο και φέρνουν τον αγρότη στο σημείο να εγκαταλείψει την παραγωγή.

Για τον δε νέο αγρότη, η έλλειψη οικονομικών ενισχύσεων και παράλληλα η ενίσχυση των επιβαρύνσεων, δημιουργούν αντικίνητρα ενασχόλησής του με τον κλάδο.  

Με λύπη διαπιστώνουμε, κύριε Υπουργέ, ότι παραμένετε στην απραξία, ευαγγελίζεστε, δε, ταχεία υλοποίηση του σχεδιασμού αλλά τελικά το μόνο που εισπράττουν οι αγρότες είναι φουσκωμένα λόγια.

Από την άλλη πλευρά, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επιτρέψτε μου να κάνω ένα μικρό σχόλιο και για τη δική σας κυβερνητική πολιτική στον αγροτικό τομέα.

Διότι εσείς ήσασταν εκείνοι που πήρατε μέτρα όχι για την ενίσχυση αλλά για την καταβαράθρωση του αγροτικού εισοδήματος και για τη συνολική υποβάθμιση του πρωτογενούς τομέα.

Για να μη μπω σε λεπτομέρειες, θα αναφέρω μόνο το χαρακτηριστικό παράδειγμα του ελαιόλαδου, το οποίο φέτος βιώνει μεγάλη τιμολογιακή κρίση και αφορά σχεδόν όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας.

Δε μπορεί να ξεχάσει κανείς την αποφράδα ημέρα υπογραφής, εν έτη 2015, από τον τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της δικής σας Κυβέρνησης, της εισαγωγής στην Ελλάδα 35.000 τόνων αδασμολόγητου λαδιού από την Τυνησία.

Γεγονός που έριξε την τιμή και την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού- ανώτερου ποιοτικά ελαιόλαδου στα τάρταρα. Και από τότε καθιερώθηκαν ανάλογες πρακτικές.

Αυτή η κατάσταση, ολοκληρώνω κύριε Πρόεδρε, δε μπορεί να συνεχιστεί.

Ο Έλληνας παραγωγός, το αυθεντικό ελληνικό προϊόν, πρέπει επιτέλους να θωρακιστούν και αν υπεύθυνη για αυτό το σκοπό δεν είναι η εκάστοτε  Κυβέρνηση, τότε ποιος είναι άραγε;’’

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Aνδρέας Πουλάς: «Χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών»