Σε Ανακοινώσεις

Κοινή Ανακοίνωση των τομέων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής

Με αφορμή το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID 19 στη ΒΙΑΛ της Χίου η ομάδα των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών (S&D) του Ευρωκοινοβουλίου επαναλαμβάνει το αίτημα για άμεση εκκένωση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις τα Κέντρα Υποδοχής των νησιών συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα υπερσυνωστισμού και έλλειψης υποδομών που, σε συνθήκες πανδημίας, καθίστανται πραγματική ωρολογιακή βόμβα.  Δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να τηρηθούν οι κανόνες κοινωνικών αποστάσεων.

Το S&D καταγγέλλει  ως «ανθρωπιστικό σκάνδαλο» την εγκατάλειψη των προσφύγων στα νησιά παρά τις αντίθετες υποσχέσεις για μετεγκατάσταση των πιο ευάλωτων ενώ στηλιτεύει τη στάση της Γερμανικής κυβέρνησης, όχι μόνο γιατί δεν δέχεται τα αιτήματα των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων και δήμων, που επιθυμούν να υποδεχτούν περισσότερους πρόσφυγες από τα νησιά, αλλά και γιατί δεν έχει υποδεχτεί παρά ένα μικρό ποσοστό των ασυνόδευτων ανηλίκων για την μετεγκατάσταση των οποίων δεσμεύτηκε από τον Μάρτιο.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες ζητούν από την ελληνική και, κυρίως, από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ΕΕ οφείλει να αποδείξει ότι η αλληλεγγύη είναι ένα από τα υψηλότερα ιδανικά της.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ  συνεχίζει να υποβαθμίζει την ανθρωπιστική και υγειονομική διάσταση ενός προβλήματος που μεγεθύνθηκε κατά την περίοδο της δικής της διακυβέρνησης. Αντί για την αποσυμφόρηση που υποσχέθηκε έχει επιδοθεί σε μια οργανωμένη επικοινωνιακή προσπάθεια συγκάλυψης των προβλημάτων. Δεν διεκδικεί τίποτα για τα νησιά και τους πρόσφυγες. Δεν έχει πει ούτε ένα ευχαριστώ σε όσους, εθελοντικά, ζητούν να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. Η λέξη μετεγκατάσταση έχει αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο της.  Η χώρα δείχνει να παραδίδεται άνευ όρων στους σχεδιασμούς των συντηρητικών χωρών της Ευρώπης. 

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του S&D:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/newsroom/sds-call-immediate-evacuation-covid-19-hit-refugee-camps-greece

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ανδρέας Πουλάς: «Φτάνουν πια οι εκπτώσεις στα τεστ Covid-19, προστατέψτε τους υγειονομικούς»