Σε Δηλώσεις

Κοινή δήλωση Χρήστου Γκόκα, Υπεύθυνου Τομέα Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. και Κώστα Κόκκορη, Γραμματέα Τομέα Μεταφορών του Κινήματος Αλλαγής

Η πανδημία του Covid-19 που πλήττει τη χώρα μας και όχι μόνο , έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με αρνητικές επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις. Ανάμεσα στους άμεσα πληττόμενους βρίσκονται οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου του κλάδου των αερομεταφορών, οι οποίοι ζητούν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης και προστασίας.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών, στις επιχειρήσεις του κλάδου απασχολείται μεγάλος αριθμός προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών της θερινής περιόδου, αλλά για όλο το χρόνο, με συνεχείς και διαδοχικές ανανεώσεις.

Από τον συνδυασμό των διατάξεων του Κεφαλαίου Α.3 της ΚΥΑ με αριθμ. 12998/232/28.03.2020, ουδεμία πρόνοια υφίσταται για εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, των οποίων η συμφωνημένη διάρκεια λήγει είτε πριν είτε μετά την 21.3.2020, ενώ στον αντίποδα, καταβάλλεται η ειδική αποζημίωση σε εργαζόμενο που αποχωρεί οικειοθελώς πριν την 19.3.2020, ακόμα και στην περίπτωση που η συμφωνημένη διάρκεια της σύμβασής του θα έληγε την 21.3.2020.

Επομένως καθίσταται σαφές ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα στήριξης είναι ανεπαρκή, ιδίως για τους εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον κλάδο των αερομεταφορών, οι οποίοι εξαιρούνται και από τις διατάξεις του ΠΔ 81/2003, όπως αυτό ισχύει, για τις διαδοχικές ανανεώσεις των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

Από την ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής κατατέθηκαν ως κοινοβουλευτική αναφορά όλα τα παραπάνω στοιχεία, στηρίζοντας τα αιτήματα της Ομοσπονδίας και προτείνουν να προβλεφθεί η χορήγηση ειδικής αποζημίωσης για όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον κλάδο των αερομεταφορών, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κλάδου, ακόμα και για τις περιπτώσεις αυτοδίκαιας λήξης τους από την 1.3.2020 και για όλο το χρόνο ισχύος των «Μέτρων Στήριξης» των επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΜΕΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: «Eurogroup: αλλαγή πορείας για Ευρώπη, σθεναρή κοινή στάση για Ελλάδα»Επιτακτική ανάγκη για άμεση διερεύνηση του περιστατικού θανάτου κρατουμένης στις φυλακές Ελαιώνα Θήβας