Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσε το Κίνημα Αλλάγής, αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα «Οι κομματικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν οι πολλαπλές ταχύτητες για τις κρίσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων του ¨επιτελικού¨ κράτους της Ν.Δ.», ο βουλευτής Αργολίδας, Ανδρέας Πουλάς τόνισε τα εξής:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Δημόσιος Τομέας είναι η ραχοκοκκαλιά της Χώρας μας. Και είναι κρίμα που αντί να το διατηρούμε ως καλοκουρδισμένη μηχανή, οι κυβερνήσεις διαχρονικά το αντιμετωπίζουν μονοδιάστατα και απόλυτα μονοσήμαντα: ως βιλαέτι, ως πεδίο άσκησης ρουσφετολογικής εξουσίας, ως τσιφλίκι και παραμάγαζο.

Το μοναδικό πολιτικό κόμμα που κατόρθωσε να ξεπεράσει τα συμπλέγματα εξουσίας και διαιώνισης της «καρέκλας» ενώ ήταν κυβέρνηση και μάλιστα κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, ήταν το ΠΑΣΟΚ – όσο και αυτό δεν αρέσει σε ορισμένους ούτε να το ακούν , ούτε να  το θυμούνται. Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε τον ΑΣΕΠ, το νόμο Πεπονή, τη Διαύγεια, τον μηχανισμό αξιολόγησης στο δημόσιο. Tο ΠΑΣΟΚ είναι κάτω από κάθε μεταρρυθμιστική και προοδευτική πρωτοβουλία, που προήγαγε την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την αξιοσύνη στη Χώρα τις τελευταίες δεκαετίες.

Κύριε Υπουργέ,

Πρέπει λοιπόν, επιτέλους να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με το πρώτο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, υποσχέθηκε ένα Επιτελικό Κράτος, που μεταξύ άλλων θα συντονίζει, θα κατευθύνει, θα δρομολογεί και θα ελέγχει τις υφιστάμενες δημόσιες δομές με στόχο τη δημιουργία ενός κράτους με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία, με ψηφιακές δομές και υπαλλήλους υψηλών προσόντων και απαιτήσεων. Εσείς έχετε διαπιστώσει μία τέτοια εξέλιξη μέχρι σήμερα;Και μόνο η διαχείριση της πανδημίας, με τα απανωτά αλαλούμ, τα αλληλοσυγκρουόμενα μέτρα, τα ήξεις – αφήξεις με τα τεστ και την έλλειψη κεντρικού συντονισμού, αποδεικνύει ότι το Επιτελικό Κράτος είτε δεν αποδίδει, είτε δεν υπάρχει.

Στον χώρο της υγείας, επιλέξατε να συνεχίσετε τον ολισθηρό δρόμο της επιλογής διοικήσεων στα νοσοκομεία μέσα από τον κομματικό σας μηχανισμό, ως αντίδωρο κομματικής αφοσίωσης, αντί της δημιουργίας ενός αξιοκρατικού μηχανισμού επιλογής άξιων.

Ως προς τις θέσεις προϊσταμένων, συνεχίζετε να επιλέγετε φίλους, ημέτερους και πρόθυμους ως αναπληρωτές καθώς τα υπηρεσιακά συμβούλια παραμένουν αναιτιολόγητα αδρανή και οι υπηρεσιακές κρίσεις στον πάγο.

Υπάρχει σωρεία καταγγελιών από ανθρώπους που υπηρετούν στο ΕΣΥ για «ξήλωμα» στελεχών που υπηρετούσαν χρόνια σε θέσεις ευθύνης χωρίς καμία αιτιολόγηση προκειμένου να βολευτούν οι δικοί σας άνθρωποι.

Εκμεταλλεύεστε την πανδημία για να κάνετε ευνοϊκές μεταθέσεις επικουρικού προσωπικού με αποφάσεις των Διοικητών των ΥΠΕ. Επιλέγετε να συστήνετε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες εμπεριέχουν χαρακτήρα επείγοντος, ΝΠΙΔ για να μπορείτε και μετακλητούς να διορίζετε και ελαστικές σχέσεις εργασίας να δημιουργείτε.

Φαίνεται όμως ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική σας, σας προστάζει να μετατρέπετε τα ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ. Παράδειγμα ο ΕΟΔΥ. Θεωρώ αδιανόητο να συνεχίσετε το μοντέλο της μετατροπής των ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.

Θυμίζω ότι με πρόσχημα την αντιμετώπιση του COVID-19 ισχυρίζεστε ότι έχετε προβεί σε πάνω από 8.000 προσλήψεις. Από αυτούς μόλις 471 είναι γιατροί. Οι υπόλοιποι που βρίσκονται, που υπηρετούν και τελικά ποιοι είναι; Μήπως στις ΚΟΜΥ, που ενώ εξαγγείλατε την σύσταση 500, τελικά λειτουργούν μόλις 103, με προσλήψεις σε καθεστώς απόλυτης αδιαφάνειας, χωρίς πρόβλεψη για συγκεκριμένα κριτήρια και προσόντα; Και έρχεστε εκ των υστέρων και νομοθετείτε την πλήρη απασχόληση τους;

Την ίδια ώρα δε, που λόγω της πανδημίας απαιτείται η στήριξη του ΕΣΥ  με επιπλέον προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, εσείς επιλέγετε να προκηρύξετε διαγωνισμό για την πρόσληψη 1209 εργαζόμενων στα νοσοκομεία, εκ των οποίων μόλις οι 113 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Αντί λοιπόν, να αναβαθμίσετε στελεχιακά τα δημόσια νοσοκομεία ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες, εσείς επιλέγετε τον λαϊκισμό, τις πελατειακές σχέσεις, την υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων και κυρίως, την υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών.

Προκειμένου να μην απωλέσετε την αξιοπιστία σας, προβλέψατε δε, ότι οι προσλήψεις εξπρες θα γίνονται «υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ». Πρόκειται για ένα ωραίο εφεύρημα καθώς μέσω αυτού ο υποστελεχωμένος ΑΣΕΠ τίθεται εύσχημα στο περιθώριο.

Υποσχεθήκατε μία κυβέρνηση αρίστων και εμείς διαπιστώνουμε, για μία ακόμα φορά, μία κυβέρνηση αρεστών. Διαπιστώνουμε ότι συνεχίζετε τον ίδιο κατήφορο με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε την Χώρα στην αγκαλιά των μνημονίων, σε περικοπές δώρων και σε υποβάθμιση θεσμών και δομών. Διαπιστώνουμε ότι υιοθετείτε τη λογική του «κράτους – τσιφλικιού» χωρίς καμία διαδικασία αξιολόγησης και επιβράβευσης των άξιων και με μοναδικό κριτήριο προαγωγής τα κομματικά ένσημα.

Εμείς επιλέγουμε ως προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό κόμμα, να αντιμετωπίζουμε τον δημόσιο τομέα, όχι ως όμηρο πολιτικών επιλογών και κομματικά ημετέρων. Αλλά ως δυναμικό φορέα ανάπτυξης, προόδου, διαφύλαξης της νομιμότητας και εμπέδωσης των αρχών του κράτους δικαίου, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αξιοσύνης.

Επιλέγουμε την ενίσχυση του ΑΣΕΠ και την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιακών συμβουλίων. Την διενέργεια προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πτυχία και δεξιότητες. Την ενίσχυση των θεσμικών αντίβαρων στον όποιο κομματικό εκφυλισμό της διοίκησης.

Πολιτική επιλογή μας είναι ένα ισχυρό, δυναμικά αναπτυσσόμενο, ορθολογικά και αξιοκρατικά δομημένο κράτος που θα στηρίξει την αναγέννηση της Χώρας. Και δεν θα σταματήσουμε να σας θέτουμε ενώπιον των ευθυνών σας για τις επιζήμιες και αναχρονιστικές επιλογές σας.»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: «Γι' αυτά που ζούμε στην υγεία και στην παιδεία υπεύθυνος κ. Μητσοτάκη είστε εσείς και η κυβέρνησή σας»Ευαγγελία Λιακούλη: «Τα δεξιά ρουσφέτια, σκοτώνουν τη Δημόσια Διοίκηση»