Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

«Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των καρκινοπαθών και την εκπόνηση αντικαρκινικής πολιτικής;»

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης των καρκινοπαθών και την εκπόνηση αντικαρκινικής πολιτικής, κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Αργολίδας και Υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ανδρέας Πουλάς προς τον Υπουργό Υγείας.

 Ειδικότερα στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Πουλάς αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με καταγγελίες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) αλλά και σχετικά δημοσιεύματα στον τύπο, οι ογκολογικοί ασθενείς αντιμετωπίζουν ένα πλήθος προβλημάτων ως προς την λήψη της κατάλληλης θεραπείας και την ύπαρξη των κατάλληλων υποστηρικτικών δομών. 

Ειδικότερα, παρουσιάζονται μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις προγραμματισμένων χημειοθεραπειών εξαιτίας ελλείψεως σε βασικά αντινεοπλασματικά φάρμακα, ενώ ελλείψεις παρουσιάζονται και στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, που προμηθεύονται οι ασθενείς από τα φαρμακεία. Στις δυσκολίες αυτές προστίθεται η αγωνία από την αναμονή ως προς την ανεύρεση ελεύθερου χειρουργείου για τους ασθενείς που πρωτοδιαγιγνώσκονται με τη νόσο. 

Αντίστοιχες είναι οι αναμονές για ακτινοθεραπείες, ενώ πάγιο είναι το αίτημα των ασθενών για μείωση των τιμών των εξετάσεων, των φαρμάκων, της θεραπείας και της περίθαλψης τους, η ενίσχυση των 57 ιατρείων πόνου, η δημιουργία «εθνικού μητρώου καρκίνου» και η εκπόνηση κεντρικού σχεδιασμού για την έγκαιρη  πρόληψη της νόσου. Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1-Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε οριστικά το πρόβλημα της έλλειψης αντινεοπλασματικών φαρμάκων και βασικών ογκολογικών φαρμάκων από την αγορά;

2-Υπάρχει σχεδιασμός υποστήριξης των ιατρείων πόνου, δημιουργίας «Εθνικού Μητρώου Καρκίνου» και σχεδιασμού προσυμπτωματικών προγραμμάτων κατά του καρκίνου;

3-Ποιος είναι  ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου σας ως προς την καταπολέμηση της νόσου στις κατευθύνσεις και προτεραιότητες, που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή;»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά: Συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για την προστασία της πρώτης ΚατοικίαςΑπόστολος Πάνας: Η Νέα ΚΑΠ οφείλει να αποτελέσει όχημα ανάπτυξης για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας