Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα» ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Για άλλη μία φορά καλούμαστε να επεξεργαστούμε σε χρόνο εξπρές ένα νομοσχέδιο σαν όλα τα νομοσχέδια που συνηθίζετε να φέρνετε στη Βουλή τελευταία στιγμή και σε συνθήκες κοινοβουλευτικού αιφνιδιασμού.

Ένα νομοσχέδιο συνοθύλευμα διατάξεων διαφόρων Υπουργείων που αποδεικνύει για άλλη μία φορά τον τρόπο που αποφασίζετε και νομοθετείτε. Πρόχειρα, αποσπασματικά και με τη λογική του μπρος πίσω.

Κύριε Υπουργέ,           

Έχουμε ήδη διανύσει ένα χρόνο πανδημίας και η κυβέρνησή σας συμπεριφέρεται σαν ο ιός να εμφανίστηκε μόλις χθες. Ένα χρόνο τώρα λειτουργείτε σε καθεστώς πανικού γεγονός που σας οδήγησε σε λάθη και παραλείψεις τις οποίες προσπαθείτε συνεχώς να καλύψετε με επικοινωνιακά τεχνάσματα και αριθμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι:

  • Δεν προχωρήσατε στην κάλυψη των ελλείψεων των δημόσιων δομών της χώρας με το απαραίτητο προσωπικό και ας προσπαθείτε να πείσετε τους πολίτες της χώρας για το αντίθετο. Δώσατε νούμερα για προσλήψεις Άκρη δεν μπορούμε να βγάλουμε. Όπως τα παρουσιάζετε έχετε προσλάβει 15.000 άτομα προσωπικό. Και μόλις πριν απο μία εβδομάδα αναγκαστήκατε να επιστρατεύσετε 206 γιατρούς. Που βρίσκεται η αλήθεια τελικά;
  • Μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν λάβατε κανένα μέτρο πρόληψης για ενδεχόμενες επόμενες εξάρσεις της.
  • Δεν εκπονήσατε όπως θα οφείλατε για την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε ένα συνολικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης το οποίο θα προέβλεπε σενάρια έξαρσης της πανδημίας και πώς αυτά θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν, καθώς και πώς θα έπρεπε να γίνει η εμπλοκή όλων των φορέων υγείας της  χώρας, δημόσιων, ιδιωτικών και στρατιωτικών σε αυτή τη μάχη.

Αντίθετα αναγκάζεστε τελευταία στιγμή να προβείτε στην λύση της επιστράτευσης γιατρών και βρίσκεστε σε μία διαρκή διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα το οποίο επιλέγετε ακόμη και τώρα να κρατάτε COVID-FREE.

Εμείς σας έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι σε αυτή τη μάχη όλοι πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή και ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας χωρίς εξαιρέσεις αλλά με σχέδιο και προγραμματισμό.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής αλλά και σε πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας ειδικά στη Νότια Ελλάδα είναι ζοφερή. Επισης η εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται ραγδαία, οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει ασφυκτικά, ενώ τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να είναι στα ύψη, με υψηλό και τον αριθμό των θανάτων. Υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, καθώς και ασθενείς που πεθαίνουν πριν προλάβουν να εισέλθουν σε ΜΕΘ.

Τα δημόσια νοσοκομεία μας ζούνε συνθήκες πολέμου και φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν έμαθε τιποτα από την τραγική κατάσταση που βίωσε η Βόρεια Ελλάδα τον Νοέμβριο.

Και όλα αυτα συμβαίνουν τη στιγμή που οι πολίτες έχουν εξαντληθεί από το συνεχόμενο απαγορευτικό που έχετε επιβάλλει στη χώρα και βρίσκονται σε οικονομικό και κοινωνικό τέλμα.

Έχετε κουράσει, κύριοι τις κυβέρνησης, με τις αλλοπρόσαλες αποφάσεις σας, με τα μέτρα που ζητάτε να τηρούν οι πολίτες όταν εσείς οι ίδιοι σε κάποιες περιτπωσεις δεν τα τηρείτε, με τις παλινωδίες σας κάθε εβδομάδα για το ποιες δραστηριότητες σκοπεύετε να ανοίξετε και με τις διαρκείς δημόσιες παρεβάσεις των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που προκαλούν σύγχυση στους πολίτες.

Επίσης καλλιέργείτε και ένα επικίνδυνο κλίμα εφησυχασμού μέσω του εμβολιασμού.

Όσον αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου από τα 56 άρθρα που αφορούν στα θέματα του Υπουργείου Υγείας, τα 33 αφορούν σε παρατάσεις προηγούμενων νομοθετικών διατάξεων μέχρι την 30η Ιουνίου 2021.

Ειδικότερα:

Ως προς τα διαγνωστικά τεστ για τον Covid-19 έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί υπέρ της ευρύτερης δυνατής διεξαγωγής τους προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά, όπως ακριβώς συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αντί των αξιόπιστων μοριακών τεστ, έχει γίνει μαζική προμήθεια εκατομμυρίων rapid tests από διάφορους φορείς εποπτείας του Υπουργείου Υγείας, τα οποία όμως δεν είναι απόλυτα αξιόπιστα.

Προβλήματα αξιοπιστίας προκύπτουν και για τα safe tests που υποτίθεται ότι θα διενεργούν οι πολίτες χωρίς βοήθεια γιατρού ή φαρμακοποιού.

Έχουν δοκιμαστεί τα τεστ αυτά;  Τι ποσοστό επιτυχίας έχουν; Τα αποτελέσματά τους θα καταγράφονται κάπου; Και εν τέλει ποια θα είναι η χρησιμότητά τους; Θα μπορούν οι πολίτες να χρησιμοποιήσουν κάπου τα αποτελέσματα των  safe test;

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι παλινωδίες ως προς την αξιοπιστία των μεθόδων καταγραφής των κρουσμάτων και των διενεργούμενων τεστ έχουν συμβάλει στην δημιουργία κλίματος δυσπιστίας σε μία μερίδα πολιτών.

Πρέπει να δίνετε στη δημοσιότητα όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχετε διαθέσιμα από τον ΕΟΔΥ και ειδικά στοιχεία για τον αριθμό των τεστ που γίνονται ανά περιφερειακή ενότητα για μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα για το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιφέρειας.

Επίσης, καλό θα ήταν να μας αναφέρετε εάν έχουν διενεργηθεί έλεγχοι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αναφορικά με την τήρηση της υποχρέωσής τους να καταγράφουν τα αποτελέσματα των τεστ στο Εθνικό Μητρώο για τους ασθενείς με Covid-19. Εάν ναι, έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις; Έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα; Ή φτιάχνετε νόμους για το θεαθήναι;

Τα Άρθρα 8, 9, 10, 12,13,14,17,18 αφορούν στη διάθεση του ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού -μόνιμου και επικουρικού- για τις ανάγκες της πανδημίας. Συνεχίζετε στην ίδια πρακτική των μετακινήσεων από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε εμβολιαστικά κέντρα και νοσοκομεία. Συνεχίζετε επίσης, τις προσλήψεις προσωπικού που δεν ξέρουμε που υπηρετούν και τι υπηρεσίες προσφέρουν. Σας έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να δώσετε στοιχεία για τους φορείς και τις υπηρεσίες όπου εργάζεται το προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχετε προσλάβει για τις ανάγκες της πανδημίας. Δεν είναι δυνατό τα στοιχεία να δείχνουν μείωση του προσωπικού των νοσοκομείων και από την άλλη πλευρά να δείχνουν αύξηση του αριθμού των προσλαμβανόμενων στον ΕΟΔΥ και να διαφημίζεται η δήθεν θωράκιση του ΕΣΥ. Εάν άλλωστε ήταν πραγματική η αύξηση του στελεχιακού δυναμικού του ΕΣΥ, δεν θα υπήρχε ανάγκη για παράταση των μετακινήσεων.

Το άρθρο 27 αφορά στις προμήθειες.

Το ζήτημα των προμηθειών έχει έρθει αρνητικά στη δημοσιότητα.

Από τη μία η προμήθεια rapid tests από την Περιφέρεια Αττικής σε τιμή πολλαπλάσια της διαθέσιμης στην αγορά και από την άλλη η συνέχιση προμηθειών κατά παρέκκλιση διατάξεων από τον ΙΦΕΤ και πρόσφατα η προμήθεια των safe test από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν δημιουργήσει μία κακή ατμόσφαιρα για το θέμα αυτό.

Εάν θέλετε να σταματήσει η δυσάρεστη οσμή, σταματήστε τις κατά παρέκκλιση διατάξεις και περάστε όλες τις συμβάσεις από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Επίσης τέλος πρέπει να μπει στην παραπληροφόρηση περί ανάπτυξης κλινών ΜΕΘ. Ας πείτε στους πολίτες την αλήθεια: στην πραγματικότητα δεν δημιουργούνται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για COVID.

Απλώς μετατρέπετε αίθουσες χειρουργείων, μονάδες καρδιολογικών, καρδιοχειρουργικών και νευροχειρουργικών παθήσεων σε ΜΕΘ Covid προκειμένου να αντιμετωπίσετε την πίεση που δέχεται το σύστημα. Δεν προσθέτετε αλλά αφαιρείτε από άλλες παθήσεις. Δεν δίνετε προστιθέμενη αξία στο ΕΣΥ με κλίνες ΜΕΘ που θα μείνουν στο μέλλον, αλλά δίνετε προσωρινές λύσεις στο πόδι για να αντιμετωπίσετε τις ανάγκες. Αυτό είναι μπάλωμα και όχι θωράκιση του ΕΣΥ. Η πραγματικότητα είναι ότι μόνο μέσω των δωρεών προστέθηκαν κάποιες κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο σύστημα υγείας. Υπάρχουν ή όχι λίστες αναμονής διασωληνωμένων που περιμένουν να αδειάσουν κλίνες ΜΕΘ για να εισέλθουν; Πόσοι είναι αυτοί; Τι σκοπεύετε να κάνετε για τους ασθενείς αυτούς; Μήπως η επίταξη ιδιωτικών κλινικών θα ήταν μία λύση για να δοθεί και στους ασθενείς αυτούς μία ευκαιρία για ζωή; Αυτά δεν είναι ρητορικά ερωτήματα, αλλά πραγματικές αγωνίες, ζητήματα ζωής και θανάτου που δεν δικαιούστε να αγνοείτε. Τελικά την ίδια ώρα που 2 ιδιωτικές κλινικές προσφέρθηκαν οικειοθελώς να βοηθήσουν την κατάσταση σπεύσατε να μετακινήσετε γιατρούς από δημόσια νοσοκομεία για να τις στελεχώσουν. Βυθίζετε τα δημόσια νοσοκομεία σε ακόμα πιο  δύσκολη θέση και εξαντλείτε το προσωπικό του ΕΣΥ που έχει δώσει γη και ύδωρ, στα όρια των βιολογικών ορίων του, για να στηρίξει τη δημόσια υγεία. Από την άλλη ο ιδιωτικός τομέας συνεχίζει να πλουτίζει με την ανοχή σας. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε μετατρέψει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα υγείας για την αντιμετώπιση του COVID. Έχετε αναρωτηθεί που απευθύνονται οι ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα; Ή μήπως δεν σας ενδιαφέρει; Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν όλοι οι πολίτες τα χρήματα για να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα;

 Όσο δεν εντάσσετε στο σύστημα τις ιδιωτικές κλινικές και όσο έχετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας ότι με το πέρας της πανδημίας θα θέσετε πάλι σε εφαρμογή το σχέδιο σας για συμπράξεις των δημόσιων νοσοκομείων με ασφαλιστικές εταιρίες και τον ιδιωτικό τομέα, το ΕΣΥ θα βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως και η υγεία των απλών πολιτών.

Τα εμβολιαστικά κέντρα είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας. Δεν αρκεί να αυτοθαυμάζεστε για την πορεία του εμβολιαστικού προγραμματισμού σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γεγονός άλλωστε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απέτυχαν να θωρακίσουν εμβολιαστικά τους πολίτες και να προμηθευτούν εγκαίρως τις απαραίτητες ποσότητες. Πρόκειται για ένα φιάσκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εμείς όμως τι κάνουμε; Δεν θα πρέπει να μπούμε στη λογική να εξασφαλίσουμε και δόσεις εμβολίων από τρίτες χώρες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης εάν το υπάρχον σύστημα δεν έχει τα επιθυμητα αποτελέσματα όσον αφορά την ομαλή εισροή εμβολίων στη χώρα; Εξαγγέλλετε εμβολιαστικά κέντρα μαμουθ με επταήμερη λειτουργία και ωράριο από τις 7 έως τις 10 το βράδυ, αλλά με τι προσωπικό;

Το ίδιο ταλαιπωρημένο και εξουθενωμένο προσωπικό του ΕΣΥ που πηγαινοέρχεται από νοσοκομείο σε κέντρο υγείας και εμβολιαστικά κέντρα; Προσλήψεις για την κάλυψη των εμβολιαστικών κέντρων θα γίνουν; Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας;

Το ζήτημα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκου είναι μεγάλης σημασίας για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι αυτονόητο ότι η καλύτερη δυνατή λειτουργία της Επιτροπής είναι σημαντική τόσο για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και για την εισαγωγή στην ελληνική αγορά καινοτόμων φαρμάκων, που είναι και το ζητούμενο σε ένα σύστημα υγείας που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ιδίως τώρα με την πανδημία η εισαγωγή νέων φαρμάκων είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της καθώς δημιουργεί νέες αυξημένες ανάγκες στον πληθυσμό.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα θα τεθούν στη διάθεση των ελληνικών νοσοκομείων;

Επίσης το ζήτημα του clawback είναι ένα θέμα που χρειάζεται συνολική επαναξιολόγηση και επανατοποθέτηση.

Τα μπαλώματα που κάθε φορά κάνετε προκειμένου να δώσετε μία ελάφρυνση στην πίεση που ασκείται στους υπόχρεους επιστροφής clawback και rebate είναι αναποτελεσματικά.

Ούτε τα ποσά εισπράττονται, ούτε οι οφειλέτες ελαφρώνουν από το βάρος των επιστροφών.

Για το θέμα του φαρμάκου χρειάζεται να συζητήσουν όλα τα κόμματα και να καταλήξουν σε μία εθνική στρατηγική για σήμερα και για το μέλλον.

Δεν είναι δυνατό να κρατάμε σε ομηρεία έναν ολόκληρο κλάδο και φυσικά ένα ολόκληρο εθνικό σύστημα υγείας.

Τουλάχιστον δώστε στοιχεία για να γνωρίζουμε που βρισκόμαστε:

πόσα χρήματα οφείλονται;

Ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την πληρωμή τους;

Ποιες εταιρίες οφείλουν και πόσα;

Η διαχείριση της πανδημίας είναι ένα μεγάλο στοίχημα για κάθε κυβέρνηση.

Δυστυχώς, η δική σας διαχείριση δεν πέτυχε.

Χρειάζεται αλλαγή πλέυσης.

Το μοντέλο που μέχρι σήμερα εφαρμόσατε μας οδήγησε σε κόπωση και σε τίποτε άλλο.

Το Κίνημα Αλλαγής θα σας θέτει μονίμως ενώπιον των ευθυνών σας, ελπίζοντας να μην πληρώσει το τίμημα ο ελληνικός λαός.

Ως προς την ψήφιση του νομοσχεδίου επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε στην ολομέλεια.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ιλχάν Αχμέτ: «Διορθώστε άμεσα την αδικία στον μπασμά της Θράκης»Κώστας Σκανδαλίδης: «Να ανοίξει ο δρόμος της διαλεύκανσης ώστε να μην υπάρξει καμία σκιά»