Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Κύρωση: α) της από 11.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (John S. Latsis Public Benefit Foundation)» και του N.Π.Δ.Δ.. με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών ”Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» και β) της από 9.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης Υ.Πε. Μακεδονίας και Θράκης, του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», της κ. Άννας Μαρίας Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε τα εξής:

«Η προβληματική διαδικασία προμήθειας των εμβολίων από την Ευρωπαϊκή  Ένωση δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για τις κυβερνητικές αποτυχίες. Η προσπάθεια να μειωθεί το κόστος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παράλληλα, οι πιέσεις που ασκούνται από τις ισχυρές χώρες, ώστε να προμηθευτούν περισσότερες ποσότητες και πιο γρήγορα μας προβληματίζουν όλους πολύ έντονα. Τελικά ποιος δεν έχει τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις; Τι δεν μπόρεσε να προβλέψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτή τη στιγμή έχει μπλοκάρει ο εμβολιαστικός σχεδιασμός σε όλη την Ευρώπη;

Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες της Ευρώπης παρακολουθούν με αγωνία και δυσπιστία να διεξάγεται ένα θέατρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των φαρμακευτικών εταιριών που παράγουν το εμβόλιο. Στην Χώρα μας διεξάγεται το θέατρο των ενημερώσεων και των τηλεδιασκέψεων του επιτελικού κράτους, που αποδεικνύεται όμως πολύ φασαρία για το τίποτα.Είναι κοινός τόπος ότι η  Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να διασφαλίσει την ομαλή προμήθεια όλων των κρατών – μελών με εμβόλια. Απέτυχε ως προς τις προβλέψεις της, ως προς τον σχεδιασμό της. Κυρίως απέτυχε να προστατεύσει το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό, μέσω της παραχώρησης είτε της πατέντας από τις εταιρίες που παρασκευάζουν  το εμβόλιο, είτε των παραγωγικών δυνατοτήτων.

Ήδη η Γερμανία και η Δανία επιχειρούν να διασφαλίσουν εμβόλια από άλλες πηγές, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια ώρα εμείς τι κάνουμε; Υιοθετούμε επικοινωνιακές τακτικές διαχείρισης της αποτυχίας, ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα, όπως είναι η πρόταση για το εμβολιαστικό πιστοποιητικό,  που προφανώς δεν θα υλοποιηθεί λόγω των αντιδράσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Εν τω μεταξύ τα κρούσματα αυξάνονται αντί να μειώνονται, οι  μεταλλάξεις του ιού προβληματίζουν ολοένα και περισσότερο και φυσικά, η πίεση προς το ΕΣΥ δεν αναμένεται να μειωθεί.

Βεβαίως, τα επιστημονικά δεδομένα  για τα εισαγόμενα κρούσματα δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα, ενώ και τα στοιχεία που διαπιστώνονται στα αστικά υγρά απόβλητα δείχνουν ότι κινούμαστε σε άγνωστα ύδατα –  κάτι που αυξάνει την υγειονομική ανασφάλεια. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε κοντά σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, άγνωστης σφοδρότητας και ενδεχόμενης επιδημιολογικής έκρηξης. Παρότι όμως, είμαστε για μία ακόμα φορά  στα όρια του επιδημιολογικού συναγερμού, εσείς αυτό που πρέπει να κανετε τώρα είναι να προετοιμάσετε το σύστημα υγείας για να αντέξει και να δώσουμε το μήνυμα στον κόσμο ότι μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε. Η κυβέρνηση σας οφείλει να πράξει ταχέως αυτά που δεν έχει  πράξει μέχρι σήμερα:

  • Να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με προσωπικό και χρηματοδότηση, να εκσυγχρονίσει  τις κτιριακές υποδομές του και να ανανεώσει τον ιατρικό εξοπλισμό του.
  • Να δημιουργήσει ένα ισχυρό προνοσοκομειακό ανάχωμα με την οργάνωση δομών πρωτοβάθμιας υγείας από άκρο σε άκρο της χώρας σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ΥΠΕ.
  • Να εξασφαλίσει τους πόρους και τις οργανωτικές δυνατότητες ώστε ο ΕΟΔΥ και  ο ΕΟΠΥΥ, να σταθούν επάξια στον θεσμικό τους ρόλο.
  • Να διασφαλίσουν την επάρκεια της χώρας σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και σε καινοτόμα φάρμακα.
  • Να χρηματοδοτήσει την ιατρική έρευνα και να αξιοποιήσει το επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Και όλα αυτά, κάτω από ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο και λειτουργικό σχεδιασμό. Αντί  μίας τέτοιας προοπτικής, που θα έδινε στους πολίτες ελπίδα και στην πολιτική σας κοινωνικό πρόσημο, διαπιστώνουμε σε κάθε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, ότι είσαστε προσκολλημένοι και απόλυτα προσανατολισμένοι στο να υλοποιήσετε την προεκλογική σας ατζέντα. Και σε αυτήν δεν συμπεριλαμβάνεται τίποτα από τα παραπάνω. Και στο παρόν σχέδιο νόμου λοιπόν, φαίνεται ότι επιχειρείτε να κερδίσετε χρόνο, χωρίς να επιφέρετε καμία ουσιώδη αλλαγή στη δημόσια υγεία. Προβαίνετε σε μικροδιευθετήσεις, αποσπασματικές κινήσεις και  προχειρότητες που σε τίποτα δεν αλλάζουν το τοπίο. Το μόνο σας μέλημα είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας, με σκοπό να πείσετε την κοινή γνώμη ότι δήθεν κάτι κάνετε.

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα;

Ως προς τις  δωρεές:

Ενώ θα μπορούσαν να αναδειχθούν θεσμικά σε μόνιμη συμπληρωματική πηγή χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας, έχουν πέσει θύμα της ατολμίας ή αδυναμίας σας να τις διαχειριστείτε. Έτσι αντί της σύστασης ενός μόνιμου, αδιάβλητου και διαφανούς μηχανισμού για την αξιοποίηση τους ισόρροπα και οριζόντια, όπου το ΕΣΥ πάσχει περισσότερο – όπως έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής-  εσείς τις χρησιμοποιείτε ως επικοινωνιακό  πυροτέχνημα, προκειμένου να συντηρήσετε το δήθεν κοινωνικό σας προσωπείο, το οποίο σας φιλοτεχνούν τα φίλια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ως προς το φάρμακο:

Έχετε καταφέρει το εκπληκτικό να τους έχετε αφήσει όλους δυσαρεστημένους: και τις φαρμακευτικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τους πολίτες που συνεχίζουν να καταβάλουν ένα μεγάλο μέρος της φαρμακευτικής δαπάνης από την τσέπη τους και απαιτούν φτηνό, καλό και αποτελεσματικό φάρμακο.Θυμίζουμε ότι κατά τη δεκαετία των μνημονίων το 48% των μέτρων για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης το επιβαρύνθηκε η φαρμακοβιομηχανία μέσω του clawback και το 30% οι ασφαλισμένοι μέσω της αύξησης της συμμετοχής τους στη φαρμακευτική δαπάνη. Η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων περιορίστηκε στο 12% και του κράτους στο 3%, ενώ το 2009 το κράτος είχε αναλάβει το 78% της φαρμακευτικής δαπάνης. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν έχει μπει μία τάξη στην αναρχία που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου. Ο ΕΟΠΥΥ έχει αποτύχει να αναπτύξει εκείνους τους μηχανισμούς που θα τιθασεύσουν θεσμικά και μακροχρόνια την φαρμακευτική δαπάνη, ώστε ο θεσμός του clawback να γίνει βιώσιμος και λειτουργικός και όχι βραχνάς στο λαιμό των φαρμακευτικών και ανοιχτή πληγή για τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι αντί να συζητάμε σήμερα για ανακατανομή του clawback έπρεπε να συζητάμε για πρωτοβουλίες του Υπουργείου υγείας για τον έλεγχο και περιορισμό του clawback μέσα από τα εργαλεία που ήδη διαθέτει όπως ο έλεγχος της συνταγογράφησης, η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η εφαρμογή μητρώων ασθενών και άλλα πολλά. Βεβαίως το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης συνδέεται άρρηκτα με τις αυξημένες ανάγκες υγείας του γηρασμένου πληθυσμού μας. Όμως ορθολογική διαχείριση δεν μπορεί να γίνει εάν δεν ελεγχθούν τα πραγματικά έσοδα του ΕΟΠΥΥ και δεν αυξηθούν. Επίσης, είναι προφανές ότι επικρατεί ένα χάος ως προς τη διοίκηση, τη λειτουργία και τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, γεγονός που σημαίνει ότι στον τομέα αυτό δεν έχετε φέρει κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα. Και όλα αυτά γίνονται στην πλάτη των φορολογουμένων, καθώς ούτε όλες οι φαρμακευτικές πληρώνουν το clawback ούτε εξοικονόμηση πόρων έχουμε ως προς το κόστος του φαρμάκου. Όμως αντί να τρέξετε και να οργανώσετε αποτελεσματικά και δυναμικά τον ΕΟΠΥΥ ως τεράστιο μονοψώνιο που δεσπόζει στην ελληνική αγορά, εσείς ψάχνετε καρέκλες για τους μετακλητούς που διορίζετε. Και έτσι κάθε χρόνο αναζητάτε εκατομμύρια για να καλύψετε την υπέρβαση στην φαρμακευτική δαπάνη, με ολοένα και μεγαλύτερο ποσό απόκλισης κάθε χρόνο. Ακόμα και σήμερα δεν ξέρουμε τι δαπανούν σε φάρμακα τα νοσοκομεία. Δεν γνωρίζουμε ποιες φαρμακευτικές εταιρίες καταβάλουν συστηματικά το ποσό του clawback που τους αναλογεί και ποιες χρωστούν. Και από αυτές, πόσα είναι τα χρωστούμενα και ποιων ετών. Οι φαρμακευτικές εταιρείες εχουν προβεί σε κλινικές μελέτες; Έχουν επωφεληθεί από αυτές τις μελέτες της έκπτωσης που θέσπισε με το πρώτο νομοσχέδιο υγείας η κυβέρνηση; Κρατάτε δε, το ποσοστό του κρατικού προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στο φάρμακο καθηλωμένο, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται και καινοτόμα φάρμακα δεν μπαίνουν στην αγορά.

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τείνει να μείνει διακοσμητική, παρότι θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό ρόλο στην συγκράτηση των τιμών του φαρμάκου. Σας έχει βολέψει δε, η αναστολή των δημοσιονομικών στόχων λόγω COVID-19 και της αναστολής εκπλήρωσης των δημοσιονομικών υποχρεώσεων της χώρας μας μέχρι το 2022. Τι θα κάνετε όμως μετά; Εάν δεν φροντίσετε να ρυθμίσετε εγκαίρως τον τομέα του φαρμάκου, όπου ετησίως ξοδεύονται δισεκατομμύρια ευρώ, αυτός που θα την πληρώσει θα είναι πάλι  ο  ‘Έλληνας φορολογούμενος.

Ως προς τον ιδιωτικό τομέα:

Επιφυλάσσετε συστηματικά μία αδικαιολόγητα ευνοϊκή στάση απέναντι στις ιδιωτικές κλινικές. Όχι μόνο με πολεοδομικές διευκολύνσεις και  με την αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης για τις κλίνες ΜΕΘ, αλλά και με την προκλητική επιλογή να τις κρατήσετε έξω από την διαχείριση της πανδημίας. Ακόμα και όταν τα δημόσια νοσοκομεία είχαν κρασάρει στη Μακεδονία, αποφασίσατε να επιτάξετε μόλις δύο ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία περιστατικών COVID και μόνο μετά την λαϊκή κατακραυγή και μάλλον για τα μάτια του κόσμου. Και ενώ βλέπατε τον αριθμό των σοβαρών περιστατικών να αυξάνεται, συνεχίζατε την άκαρπη διαπραγμάτευση με τους κλινικάρχες, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και επιτρέποντας με την ολιγωρία σας να χάνονται ανθρώπινες ζωές εκτός ΜΕΘ! Είχατε όμως έτοιμη την απάντηση: στα δύσκολα φταίνε πάντα οι άλλοι, είτε αυτοί είναι το υγειονομικό προσωπικό είτε οι «απρόσεκτοι» πολίτες. Ποτέ η κυβέρνηση δεν πήρε το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί. Απέναντι στην κυβερνητική υποκρισία μπροστά στους ανθρώπους του ΕΣΥ που νόσησαν και ορισμένοι εξ αυτών κατέληξαν, το Κίνημα Αλλαγής επιμένει ότι η επιβράβευση τους πρέπει να είναι άμεση και συγκεκριμένη: δώρο Χριστουγέννων,  ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, θέσπιση του αφορολόγητου των εφημεριών και  σύγκλιση των μισθών τους με τους αντίστοιχους στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και φυσικά επίσπευση των προσλήψεων καθώς οι ίδιοι άνθρωποι που στελεχώνουν τα δημόσια νοσοκομεία με ώρες ρεκόρ στις εφημερίες, στελεχώνουν  με μετακινήσεις και αποσπάσεις και τα κέντρα υγείας και τα εμβολιαστικά κέντρα, με κόστος σωματικό και ψυχικό.

Σχετικά με τις Μεταμοσχεύσεις

Ρυθμίζετε θέματα αναφορικά με την μεταμόσχευση οργάνων (όπως ο συναισθηματικός δότης, η οργάνωση κέντρων δοτών από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, η προσέλκυση υποψηφίων εθελοντών δοτών κλπ), αλλά και το  Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων  Ληπτών συμπαγών οργάνων. Θα ανέμενα ένα πιο ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για το ζήτημα των μεταμοσχεύσεων. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για την ιατρική κοινότητα, στο οποίο η χώρα μας κινείται με αργά βήματα. Ακόμα μας διακατέχουν προκαταλήψεις και δισταγμοί για να αποκτήσουμε μεταμοσχευτική κουλτούρα και να αυξηθούν οι δότες σε όλο το φάσμα των μεταμοσχεύσεων.  Η χώρα μας έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δοτών και δεν βλέπω να κάνετε τίποτα για να αλλάξετε αυτήν την κατάσταση.

Ως προς τις υγειονομικές περιφέρειες:

Η  αύξηση των  περιφερειών σε δεκατρείς και η χωρική τους ταύτιση με τις διοικητικές περιφέρειες, είναι μία συζήτηση που ανάγεται στο έτος 2011. Κι ο ίδιος ο κύριος πρωθυπουργός προεκλογικά στις 20.5.2018 στο αναπτυξιακό συνέδριο του κόμματος στην Κέρκυρα έκανε λόγο για δεκατρείς υγειονομικές περιφέρειες, μία ανά περιφέρεια της χώρας. Αν δεν κάνω λάθος το αναφέρει και το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, ήδη δύο χρόνια μετά τη διακυβέρνησή σας δεν το τολμάτε. Γιατί; Πέρα από την αμήχανη διαχείριση της πανδημίας εκ μέρους του επιτελικού κράτους σας (όπως για παράδειγμα όταν ανοίγετε τα σχολεία και το λιανεμπόριο αλλά όχι τα δικαστήρια), δίνετε την εντύπωση ότι παρουσιάζετε μία εικόνα φουσκωμένης επικινδυνότητας που δεν ελέγχεται εάν προκύπτει από επιστημονικά δεδομένα, για να δημιουργείτε τετελεσμένα στην κοινωνία. Για παράδειγμα ο περιορισμός των συναθροίσεων, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Τι από τα δύο ισχύει; Ο ιός διαδίδεται στις πλατείες και στους δρόμους και όχι στα μαγαζιά και τα εμπορικά κέντρα; Με τις παλινωδίες σας δίνετε  χώρο σε θεωρίες συνομωσίας και σε ανυπακοή. Δεν το αντιλαμβάνεστε;

Κύριε Υπουργέ, οι επιστήμονες καλούν σε εγρήγορση ενόψει ενός τρίτου κύματος της πανδημίας. Η κατάσταση που διαμορφώνεται όμως, είναι οριακή. Δεν θέλω να πιστέψω ότι έχετε χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και πάτε στα τυφλά, άτολμα, δειλά και φοβισμένα. Τώρα είναι η ώρα να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον της δημόσιας υγείας. Είναι η στιγμή να ξεπεραστούν κομματικές ιδεοληψίες και να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες για να αλλάξουμε τον χώρο της δημόσιας υγείας με το βλέμμα στο μέλλον. Περιμένουμε ένα συγκεκριμένο και στοχευμένο σχεδιασμό για το που θα διοχευτευθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θέλουμε να δούμε μία ακόμα χαμένη ευκαιρία για τη χώρα και ιδίως για την δημόσια υγεία, εξαιτίας είτε πολιτικής ατολμίας είτε κακής προτεραιοποίησης των αναγκών. Γι’ αυτό περιμένουμε από εσάς, ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, που να είναι αντάξιο των περιστάσεων και που να εμπνεύσει  στους πολίτες εμπιστοσύνη στην πολιτεία, κοινωνική αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Χαρά Κεφαλίδου: «Σωρεία προβλημάτων στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά σχολεία»