Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά την 4η ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου “Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις» ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η δημόσια υγεία βρίσκεται, λόγω πανδημίας, στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση με δηλώσεις των ανώτερων αξιωματούχων της, εντάσσει την χρηματοδότηση της προστασίας της δημόσιας υγείας στους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς της.Τώρα λοιπόν, είναι η ώρα για εθνική επένδυση στην βελτίωση των υποδομών, των θεσμών και των μηχανισμών της δημόσιας υγείας. Αλλά εσείς συνεχίζετε να κάνετε αποκλειστικά μπαλώματα, διευθετήσεις και τοποθετήσεις των δικών σας ανθρώπων σε θέσεις ευθύνης.

Όμως, διερωτώμαι: αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα; Αντί να αδράξετε την ευκαιρία και να κάνετε σοβαρές τομές και μεταρρυθμίσεις -για παράδειγμα στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στις μεταμοσχεύσεις τα οποία είναι και μέρος του παρόντος νομοσχεδίου –  εσείς επιλέγετε την απραξία. Δεν αγγίζετε ούτε τα ζητήματα αιχμής ως προς τη διαχείριση της πανδημίας. Είσαστε τόσο ευχαριστημένοι από την δραστηριότητα του ΕΟΔΥ; Από τα πρωτόκολλα διαχείρισης των κρουσμάτων; Από την κατάσταση των διαγνωστικών τεστ; Έχουν τεθεί σε λειτουργία τα 160 κέντρα υγείας που εξαγγείλατε; Έχετε προμηθευτεί μοριακούς αναλυτές για περισσότερα δημόσια νοσοκομεία; Έχετε εξασφαλίσει αντιδραστήρια για να γίνονται τα περισσότερα δυνατά τεστ δωρεάν στους πολίτες; Έχετε αυξήσει τα εργαστήρια αναφοράς για να βγαίνουν τα αποτελέσματα το συντομότερο δυνατόν; Έχετε αξιοποιήσει τις δυνατότητες των ερευνητικών μας κέντρων και εργαστηρίων στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του συστήματος; Τι από όλα έχετε δρομολογήσει;

Και που βρίσκονται οι 11.000 εργαζόμενοι που έχετε προσλάβει για τη διαχείριση της πανδημίας; Σε ποιες υπηρεσίες παρέχουν έργο; Ποια είναι η προετοιμασία του συστήματος για τον χειμώνα που έρχεται; Εσείς επιλέγετε σταθερά να συμπιέζετε το ΕΣΥ προσανατολίζοντας παράλληλα τους πολίτες προς τον ιδιωτικό τομέα και στην οικονομική τους επιβάρυνση. Όπως με την κάλυψη των διαγνωστικών τεστ των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων που διενεργήθηκαν από τα ιδιωτικά εργαστήρια, σε όποια τιμή αυτά θέλουν. Που είναι η διατίμηση των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ; Με ποιον τρόπο διευκολύνετε τον πολίτη να κάνει το τεστ δωρεάν; Μέχρι σήμερα το μόνο που γίνεται είναι να αυξάνεται η αγωνία του και η ταλαιπωρία του. Δεν είναι δυνατόν όμως, μία εξέταση δημόσιας υγείας να επιβαρύνει μονίμως την τσέπη των πολιτών.

Εμείς ως  Κίνημα Αλλαγής περιμένουμε από εσάς αυτοκριτική και παραγωγή πραγματικής πολιτικής. Με αφορμή τον παρόν νομοσχέδιο θέλουμε να σας επισημάνουμε τα εξής αντιλαμβανόμενοι και την κρισιμότητα της κατάστασης:

  • Πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά με τον τομέα των μεταμοσχεύσεων, στον οποίο ως χώρα κατατασσόμαστε σταθερά στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αρκεί η δημιουργία ενός πρότυπου εθνικού κέντρου μεταμοσχεύσεων. Χρειάζεται παράλληλα μία επικοινωνιακή εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών ώστε να αυξηθούν οι δωρητές συμπαγών οργάνων και να αρθούν οι φόβοι και η όποια διστακτικότητα τους. Δεν αρκεί η θέσπιση των επτά συντονιστών μεταμοσχεύσεων. Χρειάζεται σχέδιο δράσης και μετρήσιμοι στόχοι. Χρειάζεται ουσιαστική βελτίωση του συστήματος μεταμοσχεύσεων και παράλληλος έλεγχος και των ιδιωτικών νοσοκομείων στην προώθηση της δωρεάς οργάνων. Να μπει μία τάξη στον χώρο και να εκπονηθεί μία σοβαρή εθνική στρατηγική.
  • Πρέπει να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η καινοτόμα νομοθεσία που υιοθετήθηκε το 2002 και το 2005 έφερε πολλά ζευγάρια από το εξωτερικό για εξωσωματική γονιμοποίηση στην Χώρα μας, προωθώντας τον ιατρικό τουρισμό και αύξησε ραγδαία των αριθμό των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων. Τώρα πρέπει να ακολουθήσουμε τις ραγδαίες ιατρικές εξελίξεις και να προσαρμόσουμε ανάλογα το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Ας μην ξεχνάμε ότι η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ένα σημαντικό όπλο στην μάχη κατά του δημογραφικού προβλήματος. Εσείς όμως, τι κάνετε; Αντί μίας σοβαρής προσέγγισης, αντί της αξιοποίησης της όποιας δουλειάς έχει γίνει από την Διοίκηση της Εθνικής Αρχής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, αντί να ενισχύσετε θεσμικά και σε προσωπικό την εθνική αυτή αρχή, επιλέγετε να αλλάξετε μόνο τα πρόσωπα, τοποθετώντας αρεστούς. Θεωρούμε ότι πρέπει το πρόσωπο που θα οριστεί Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής να είναι Καθηγητής ή Αναπληρωτής Καθηγητής μόνο εν ενεργεία.
  • Δράττομαι να σας  θυμίσω ότι μετά από πρόταση της Φώφης Γεννηματά συγκροτήθηκε το 2017 Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό πρόβλημα, η οποία κατέληξε σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα τον Απρίλιο του 2018. Τι έχετε κάνει στην κατεύθυνση αυτή; Πόσο αξιοποιήθηκε η σοβαρή αυτή πρωτοβουλία;
  • Ως προς την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, και πάλι η προσέγγιση σας είναι στεγνά διαχειριστική. Βάζετε και βγάζετε οργανισμούς από την Εθνική Αρχή, αντί να εκπονηθεί ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος με έμφαση στους κοινωνικούς παράγοντες που οδηγούν κυρίως τους νέους στην χρήση των ναρκωτικών.
  • Πρέπει να γίνει μία συνολική θεώρηση της λειτουργίας των μονάδων ημερήσιας νοσηλείας. Το ζήτημα δεν είναι καινούριο. Με την κατάργηση του μέγιστου αριθμού χειρουργικών αιθουσών, δημιουργείτε μικρές ιδιωτικές κλινικές, χωρίς όμως, την ασφάλεια μίας ιδιωτικής κλινικής. Ποια μέτρα θα πρέπει να λαμβάνονται για την διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των ασθενών;
  • Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει την σημασία των κλινών ΜΕΘ όχι μόνο για την αντιμετώπιση των περιστατικών COVID-19, αλλά και συνολικά. Μέχρι στιγμής οι νέες κλίνες που δημιουργήθηκαν λειτουργούν με επικουρικό προσωπικό και αποσπάσεις προσωπικού από άλλα νοσοκομεία. Για πόσο θα συνεχιστεί αυτή η τακτική; Οι δε, προσλήψεις που εξαγγέλλετε για την στελέχωση των ΜΕΘ, πότε θα υλοποιηθούν; Πότε θα δημοσιευθούν οι προκηρύξεις των θέσεων, σε ποια νοσοκομεία και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους;
  • Τώρα ως προς την ρύθμιση του άρθρου 16 για τους συμβεβλημένους λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και φυσικοθεραπευτές. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η φυσικοθεραπεία απαιτείται σε σοβαρά περιστατικά με κινητικά προβλήματα. Μέχρι σήμερα η ελεύθερη επιλογή φυσικοθεραπευτή από τους δικαιούχους ήταν αδιαπραγμάτευτη. Ποιος είναι ο λόγος λοιπόν, που σήμερα περιορίζετε την επιλογή αυτή μόνο για τα άτομα της ειδικής αγωγής του άρθρου 45 του Ενιαίου Κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ που θα μπορούν να απευθύνονται μόνο στους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές; Τι θα γίνει για εκείνες τις περιπτώσεις -λίγες αλλά υπαρκτές και ιδίως στην περιφέρεια- όπου δεν υπάρχει ικανός αριθμός συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών για την εξυπηρέτηση των αναγκών; Εξαναγκάζονται ή όχι οι δικαιούχοι του άρθρου 45 του Ενιαίου Κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ; που είναι γονείς παιδιών με αναπηρία και χρειάζονται κινητική αποκατάσταση, να βάλουν το χέρι στην τσέπη; Ποια πρόνοια λαμβάνεται για τους ανθρώπους αυτούς;

Κύριε Υπουργέ,

Πρέπει κάθε κυβέρνηση να υιοθετεί τα θετικά των προηγούμενων κυβερνήσεων και να προσπαθεί να βελτιώσει τα κακώς κείμενα.Η αύξηση των δαπανών υγείας που θεσπίζετε είναι μεν καλοδεχούμενη, είναι όμως ευκαιριακή. Εμείς ζητάμε να ανέλθει μόνιμα στο ποσοστό που ήταν το 2010, προ δημοσιονομικής κρίσης, όπως το άφησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ζητάμε ουσιαστική επένδυση στην δημόσια υγεία και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Ζητάμε αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών πόρων στην ενίσχυση των υποδομών υγείας.

Ζητάμε ανάσχεση του braindrain με πραγματικά κίνητρα και μάλιστα σε ειδικότητες αιχμής όπως αναισθησιολόγους, εντατικολόγους και πνευμονολόγους, παθολόγους, ώστε και οι γενναιόδωρες σε αριθμό θέσεων γιατρών προκηρύξεις που εξαγγέλλετε να μην μείνουν «δώρο – άδωρο». Όσο δεν τα κάνετε αυτά, θα εκβιάζετε τη θετική μας ψήφο με ακροβατισμούς όπως κάνετε με το παρόν νομοσχέδιο.»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Κώστας Σκανδαλίδης: «Ο Προϋπολογισμός βρίσκεται πολύ μακριά από την αμείλικτη πραγματικότητα της βαθιάς ύφεσης και κρίσης»Γιώργος Αρβανιτίδης: «Μείωση της πλαστικής ρύπανσης και στήριξη των επιχειρήσεων για εξεύρεση προσιτών φιλοπεριβαλλοντικών υποκατάστατων»