Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ερώτηση Aνδρέα Πουλά στη Βουλή με θέμα: «Μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από τον Πειραιά στα νησιά»

            Διευκρινήσεις σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις προς γιατρούς του Πειραιά να μετακινηθούν το καλοκαίρι σε δομές του ΕΣΥ στα νησιά, ζητά με ερώτησή που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς. Ο κ. Πουλάς στην ερώτησή του μεταξύ άλλων ζητά στοιχεία για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών των νησιών με προσωπικό.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

Θέμα: Μετακινήσεις γιατρών του ΕΣΥ από τον Πειραιά στα νησιά

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει ότι ασκούνται πιέσεις προς γιατρούς νοσοκομείων του Πειραιά να μετακινηθούν το καλοκαίρι σε δομές του ΕΣΥ στη νησιωτική χώρα.

Με επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε η ΕΙΝΑΠ προς τον αρμόδιο διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας καταδικάζει την τακτική αυτή των πιέσεων, η οποία ακολουθήθηκε επανειλημμένως και στο παρελθόν. Στην περίπτωση που οι καταγγελίες ευσταθούν, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης περί υγειονομικής θωράκισης των νησιών, που ανοίγουν στον τουρισμό και αναμένεται να δεχθούν πλήθος επισκεπτών και από χώρες με βεβαρυμένο ιστορικό κορωνοϊού. Αυτό το ενδεχόμενο πιθανώς να θέσει σε κίνδυνο την υγειονομική ασφάλεια των νησιών μας, καθώς προστίθενται στις χρόνιες παθογένειες  του συστήματος της περιφερειακής υγείας.

Ειδικότερα και όπως η ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαιώνει, τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών παρουσιάζουν ελλείψεις σε στελέχωση και προσωπικό με αποτέλεσμα να λειτουργούν πλέον ως κέντρα διακομιδών στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση η υγειονομική θωράκιση των νησιών δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των δημόσιων νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ, καθώς είναι ήδη υποστελεχωμένακαι παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1-Ποια μέτρα έχει λάβει το υπουργείο σας για την ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών των νησιών μας με προσωπικό (γιατρούς και νοσηλευτές);

2-Πόσες προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού έχουν γίνει για να στελεχώσουν τις υγειονομικές δομές των νησιών και που;

 3-Πόσοι γιατροί δημόσιων νοσοκομείων της 2ης ΥΠΕ μετακινήθηκαν στις υγειονομικές δομές των νησιών;

Ο ερωτών βουλευτής

Ανδρέας Πουλάς

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Δημήτρης Μπιάγκης: «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων συγκοινωνιών»Απόστολος Πάνας: «Να αξιοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι με στόχο ένα νέο παραγωγικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης»