Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά τη β’ ανάγνωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για την κύρωση των από 10-8-2020 και 22-8-2020 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στην περίοδο που διανύουμε προκύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα και νέα δεδομένα. Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο την πανδημία με όλες τις επιπτώσεις της, υγειονομικές, κονωνικές, οικονομικές αλλά είμαστε επίσης αντιμέτωποι και με τις εξωτερικές απειλές που δεχόμαστε και ιδιαίτερα τις τελαυταίες μέρες έχει προκύψει το τεράστιο θέμα του μεταναστευτικού.

Αντιλαμβάνομαι ότι την σωρεία των προβλημάτων δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο με επικοινωνιακούς χειρισμούς. Χρειάζονται πολλά περισσότερα και κυρίως χρειάζεται από την πλευρά σας σχέδιο και χτύπημα των προβλημάτων στη ρίζα τους.

Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις που εσείς δεν δείχνετε διατεθειμένοι να τις πάρετε καθώς και πλήρης ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων και του ελληνικού λαού για το τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην εξωτερική μας πολιτική.

Φτάνει πια με τη μυστική διπλωματία.

Σίγουρα οι ευθύνες σας βαραίνουν και στα θέματα με την Τουρκία και στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Έχετε καθυστερησει σημαντικά και επαναπαύεστε στην έξωθεν καλή μαρτυρία που σας δίνουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.  Οι ευθύνες σας -και προ κορωνοϊού και μετά- είναι τεράστιες όπως και οι προσδοκίες του ελληνικού λαού.

Με το παρόν νομοσχέδιο φαίνεται ότι δεν έχετε αντιληφθεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε: κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Και εσείς νομοθετείτε ασπιρίνες σε ασθενή βαρέως πάσχοντα που κινδυνεύει να υποτροπιάσει.

Επιπλέον, νομίζετε ότι νομοθετώντας παγίως με την τακτική του κοινοβουλευτικού αιφνιδιασμού και με κανόνες κακής νομοθέτησης, θα καθυστερήσετε την εξέλιξη της ασθένειας, η οποία όμως καλπάζει.

Δυστυχώς τρέχετε πίσω από τις καταστάσεις.

Ενώ είχατε στη διάθεσή σας όλο τον χρόνο να συνεργαστείτε με τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΕΟΔΥ και να σχεδιάσετε την επόμενη ημέρα σε όλους τους τομείς – της υγείας, της εργασίας,της οικονομίας, των μεταφορών, της παιδείας, του τουρισμού, του μεταναστευτικού- και ενώ είχατε δημιουργήσει ελπίδες ότι με το πολυπληθές από μετακλητούς Επιτελικό Κράτος θα υπερβαίνετε αγκυλώσεις και καθυστερήσεις, τελικώς απογοητεύετε.

Παρότι κερδίσατε χρόνο με τη διαχείριση της πρώτης φάσης της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της δεύτερης υποχωρήσατε στις επαγγελματικές ομάδες και στα συμφέροντα που είχαν τη δυνατότητα να σας πιέσουν περισσότερο και λάβατε αντιφατικές, αποσπασματικές και πρόχειρες αποφάσεις που δεν εντάσσονταν σε έναν ενιαίο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας και στοίχισαν στην Χώρα και ουσιαστικά, αλλά και επικοινωνιακά.

Σήμερα συνεχίζετε στην ίδια τακτική του «βλέποντας και κάνοντας» και εύχεστε να βγει επιτέλους το εμβόλιο ώστε να λήξει ο παγκόσμιος συναγερμός και να συγκαλυφθεί η ανεπάρκεια των χειρισμών σας.

Να γνωρίζετε όμως ότι οι πολίτες σε λίγο θα σταματήσουν να σας συγκρίνουν με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα αρχίσουν να μετρούν τις πράξεις και παραλείψεις σας σε όλο το φάσμα του κυβερνητικού σας έργου. Δυστυχώς η πραγματικότητα σας ξεπερνά. Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται παντού. Αφού ανοίξατε την χώρα στον τουρισμό και μας ήρθαν τα πρώτα κρούσματα, αφού γέμισε η Βόρεια Ελλάδα από κορωνοϊό διότι δεν κάνατε ελέγχους στα σύνορα, αφού γέμισαν τα γηροκομεία με περιστατικά, αφού αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι (σήμερα είναι 46), αφού τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στις κλειστές και ανοιχτές δομές μεταναστών, τώρα αυξάνονται και στην σχολική κοινότητα. Οι επιστήμονες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το τι θα συμβεί μετά το άνοιγμα των σχολείων, ενώ προειδοποιούν ήδη για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Τα μέτρα που ανακοινώσατε για τη νέα σχολική χρονιά είναι ανεπαρκή και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Και σας ερωτώ κύριε Υπουργέ. Έγινε συζήτηση με τους καθηγητές; Πείστηκαν οι γονείς για την αναγκαιότητα της μάσκας; Ελήφθησαν μέτρα για την εξ αποστάσεως διδασκαλία; Εξετάστηκε η δυνατότητα να λειτουργήσουν τα σχολεία σε βάρδιες και να διασφαλιστούν επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας, ώστε να μειωθεί ο συγχρωτισμός; Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το το υπουργείο παιδείας νίπτει τας χείρας του και μετακυλύει τις ευθύνες στους μαθητες, τους γονείς και τους καθηγητές

Αντί να απεκδύεστε (αποφεύγετε) των ευθυνών σας, επικοινωνήστε στους πολίτες την αλήθεια και μην κρύβεστε πίσω από μισές αλήθειες.

Δώστε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα διεξαγόμενα τεστ: πού γίνονται και πόσα ημερησίως και ποιος είναι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ανά περιοχή. Δέχομαι επανειλημμένες καταγγελίες για καθυστερησεις στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των τεστ από πολίτες και από υγειονομικούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Η ελεγχόμενη πληροφόρηση που έχετε επιβάλει έχει πυροδοτήσει τις θεωρίες συνωμοσίας και παραλογισμού, που καθημερινά διαπιστώνονται. Τι κάνετε γι’ αυτό πέρα από το να συνεχίζετε να παρακολουθείτε με αμηχανία το φαινόμενο να εξελίσσεται;

Η διαχείριση των τεστ ήταν κακή. Μας λέτε ότι έχετε φτάσει να κάνετε μέχρι 17.000 τεστ την ημέρα. Δεν μας λέτε όμως πόσα από αυτά γίνονται στον ιδιωτικό τομέα που θησαυρίζει και πόσα στο δημόσιο. Και από την άλλη ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει αναλάβει να νοσηλεύσει ούτε ένα περιστατικό με κορωνοϊό. Θα πρέπει ο ιδιωτικός τομέας σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας να αναλάβει περισσότερες ευθύνες και αν χρειαστεί να νοσηλεύσει και περιστατικά με κορωνοϊό.

Λόγω του πολύ μεγάλου κόστους των τεστ στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει στοχευμένα να βάλετε φρένο στις τιμές. Δεν περιμέναμε τα ημίμετρα που φέρνετε προς ψήφιση στον τομέα της υγείας. Δεν ενισχύσατε ουσιαστικά, μακροπρόθεσμα και μόνιμα το ΕΣΥ.

Αντίθετα εισάγετε την απασχόληση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, χωρίς καμία προϋπόθεση.

Και επιπλέον διευρύνετε το φάσμα τους και με ειδικότητες που ουδεμία σχέση έχουν με την διαχείριση της πανδημίας, όπως γυναικολόγοι, δίνοντας περισσότερα δικαιώματα σε όσους ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιείτε την πανδημία ως μέσο για να βάλετε τους ιδιώτες στα δημόσια νοσοκομεία. 

Ούτε η απουσία της οποιασδήποτε πρόβλεψης για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας -που αποτελεί το πρώτο ανάχωμα στην πανδημία- μπορεί να κρυφτεί πίσω από την παράταση των συμβάσεων των οικογενειακών γιατρών.

Και φυσικά, η πρόβλεψη για προσλήψεις στις ΜΕΘ και ΜΑΦ που ΘΑ δημιουργηθούν, δεν σας απαλλάσσει από τις ευθύνες σας για το ότι δεν κάνετε προσλήψεις.

Το μόνιμο προσωπικό του ΕΣΥ μειώθηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεγαλές ελλείψεις που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδος σε αναισθησιολόγους και εντατικολόγους σύμφωνα με την Ιατρική Εταιρεία Αναισθησιολογίας της Βόρειας Ελλάδας. 

Οι 8000 προσλήψεις που διατείνεστε ότι έγιναν που είναι;;; Και όσο για την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, εσείς έχετε μόνο χειροκροτήματα να δώσετε. Ενώ παρατείνετε τις συμβάσεις των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΟΔΥ αφήνετε τους 10.000 υγειονομικούς υπαλλήλους ορισμένου χρόνου στην τύχη τους. Πρέπει άμεσα να φέρετε προς ψήφιση στη Βουλή την εργασιακή αποκατάσταση αυτών των υπαλλήλων.

Οι δωρεές σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται; Πότε θα μας ενημερώσετε για την πορεία τους;

Και τέλος στο φάρμακο, παίρνετε τις λάθος αποφάσεις.

Ο Υπουργός από την αρχή της θητείας του παραδεχόταν την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης του clawback και του rebate. Εξακολουθείτε όμως να κάνετε μπαλώματα και προχειρότητες.

Με τις ρυθμίσεις που φέρνετε προς ψήφιση δεν μειώνεται το clawback, που μέχρι στιγμής καλπάζει ανεξέλεγκτο.  Και από την άλλη υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση νέων και καινοτόμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Η φαρμακοβιομηχανία περιμένει ένα μηχανισμό clawback πιο δίκαιο και πιο αναλογικό και όχι μετακύλιση του κόστους σε αυτή  και στους πολίτες, που βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αντί αυτού, εσείς συνεχίζετε στη λογική των μπαλωμάτων και των μικροεξυπηρετήσεων, όπως νέες προσλήψεις μετακλητών στο γραφείο της Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Στον τομέα της εργασίας, κάθε μέτρο που αναλαμβάνετε είναι δειλό, άτολμο και ανεπαρκές. Εντάσσεται δε, σε μία λογική παρωχημένη και μικροπολιτική: στη λογική της ενίσχυσης των ελαστικών μορφών εργασίας, της ανοχής της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, του ξεζουμίσματος του εργαζόμενου. Ιδίως οι εργαζόμενοι εξ αποστάσεως μαρτύρησαν καθώς ούτε ωράριο τηρούνταν, ούτε κανονική αμοιβή λάμβαναν. Και τι κάνετε γι’ αυτούς; Νομιμοποιείτε την καταπάτηση κάθε έννοιας εργασιακής δικαιοσύνης, μειώνοντας και το επίδομα των Χριστουγέννων.

Η κοινωνία όμως, περιμένει από εσάς μέτρα στήριξης της οικονομίας -πραγματικά και ουσιαστικά και όχι κατά φαντασίαν ή κατά παραγγελία -, δίκαιη αντιμετώπιση των εργαζομένων ανάλογη με την προσπάθεια τους για την ανάταξη της εθνικής οικονομίας και όχι ως μόνιμους πελάτες που θα πληρώνουν το μάρμαρο κάθε κρίσης και κυρίως ένα καινοτόμο και πρωτοπόρο σχεδιασμό για να ξεδιπλώσει η εθνική μας οικονομία τις δυνάμεις της. Μπορείτε να αντλήσετε παραδείγματα από χώρες που αντιμετώπισαν επιτυχημένα τον κορωνοϊό και παράλληλα διαφύλαξαν την οικονομία τους.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να είμαστε μονοθεματική οικονομία, στηριζόμενη συντριπτικά στον τουρισμό. Άλλωστε αυτό σας οδήγησε σε τραγικά λάθη διαχείρισης. Υποκύψατε στις απαιτήσεις των τουριστικών πρακτορείων και ανοίξατε τα σύνορα ελπίζοντας σε μείωση της απώλειας εσόδων από τον τουρισμό.

Αντ’ αυτού οι ελπίδες σας διαψεύστηκαν καθώς ο ιός μας ήρθε μέσω του τουρισμού -όσο και εάν δεν το δέχεστε, τα κρούσματα εκτοξεύθηκαν στις τουριστικές περιοχές και τουρίστες δεν ήρθαν. Και όχι μόνο αυτό: αλλά μπήκαμε και στη μαύρη λίστα χωρών που παρουσιάζουν υπερδιπλάσιο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων από τη Χώρα μας.

Άρα στον τουρισμό δεν είχατε να παρουσιάσετε μόνο διαχειριστική αποτυχία, αλλά και επικοινωνιακή!

Κλείνοντας θέλω να πω δύο λόγια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Χρειάζεται αποφασιστικότητα και να μιλήσετε την γλώσσα της αλήθειας. Δημιουργήσατε το Υπουργείο Μετανάστευσης το οποίο υποτίθεται ότι θα διαχειριζόταν την κρίση αλλά επί της ουσίας ασχολείται μόνο με τις απευθείας αναθέσεις. Που είναι οι δομές που θα φτιάχνατε; Ακόμη βρίσκονται στα χαρτιά ή στις υποσχέσεις; Φαίνεται ότι δεν θέλετε να δυσαρεστήσετε τα δικά σας στελέχη της Αυτοδιοίκησης γι’ αυτό και δεν προχωρήσατε στις εξαγγελίες σας.

Κάντε αυτό που πρέπει και κάντε το τώρα. Χωρίς να υπολογίζετε κομματικό κόστος γιατί η εξαθλίωση των μεταναστών – προσφύγων και η ταλαιπωρία των πολιτών δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Λύσεις υπάρχουν αρκεί να έχετε την πολιτική βούληση.

Δεν μπορείτε να συνεχίζετε να πυροδοτείτε τις εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες δίνοντας χώρο στην ανάπτυξη ακραίων απόψεων και θέσεων.

Κύριε Υπουργέ,

Από το Μαρτιο έως σήμερα είχατε άπλετο χρόνο να προγραμματίσετε την διαχείριση της επόμενης ημέρας και ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και ως προς την στήριξη της εθνικής οικονομίας.

Εμείς ως αντιπολίτευση σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων με τις προτάσεις, τις θέσεις και τις γνώσεις μας προσπαθήσαμε να στηρίξουμε την προσπάθεια της Χώρας.

Εμείς περιμένουμε να λάβετε σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες από εδώ και εμπρός και επ’ αυτών να συζητήσουμε σοβαρά για την επόμενη ημέρα της Χώρας.»

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Aνδρέας Πουλάς: «Διαψεύδετε τις μεγάλες προσδοκίες που οι ίδιοι δημιουργήσατε»Γιώργος Καμίνης: «Οι ευθύνες για τη Μόρια είναι διαχρονικές»