Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ο Ανδρέας Πουλάς κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου νόμου “Κύρωση της από 24.9.2020 τροποποίησης της από 26.7.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ» και του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ν.Π.Ι.Δ.), επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες διατάξεις» ως Ειδικός Αγορητής του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κατάσταση στην Χώρα επιδεινώνεται κάθε μέρα. Η κυβέρνηση έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα: στην υπεράσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας, στο μεταναστευτικό, στην οικονομία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο σε κάθε επίπεδο. Όμως ο τομέας που προέχει και μας αφορά όλους είναι η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Πρόκειται για την υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην υγεία, το υπέρτατο αγαθό της ζωής. Αναμφισβήτητα οι δωρεές που έγιναν εν μέσω κορωνοϊού για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, είναι ένα μεγάλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Το Κίνημα Αλλαγής έχει κατ’ επανάληψη τονίσει την μεγάλη σημασία τους για την αναγέννηση του ΕΣΥ. Οι δωρεές μπορούν να διατεθούν στη μάχη για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως οικονομικής επιφάνειας.

Συγκεκριμένα η δωρεά του ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» έρχεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία και δυναμική στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.  Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπερσύγχρονες δομές και υπηρεσίες υγείας. Ειδικότερα η ίδρυση του Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου συνιστά μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που εντάσσει την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών με τις πιο σύγχρονες υποδομές στην μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Στον τομέα αυτό, βρισκόμαστε σταθερά σε χαμηλή θέση. Παρ’ όλα αυτά οι υποδομές μόνο δεν αρκούν.

Αφενός πρέπει η δωρεά οργάνων να γίνει συνείδηση στους πολίτες και από την άλλη πλευρά, χρειάζεται οργάνωση, στελέχη, επιστημονικό προσωπικό  και κεντρικό σχεδιασμό, αλλά και  την  ένταξη και των ιδιωτικών κλινικών στην διαδικασία ανίχνευσης δυνητικών δωρητών, ώστε να διαμορφωθεί ένα  ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης, συντονισμού και αξιοποίησης εθελοντικής προσφοράς. Σε αυτήν την κατεύθυνση δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα από την κυβέρνηση.

Όπως επίσης, δεν έχουμε δει την εκπόνηση και υλοποίηση ενός συγκεκριμένου και σαφούς κεντρικού σχεδιασμού για την οργάνωση του ΕΣΥ με ορίζοντα το επόμενο κύμα της πανδημίας.

Για παράδειγμα:

 • Τρέχετε να λειτουργήσετε τις νέες κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία διότι αφήσατε να περάσει ανεκμετάλλευτος ο χρόνος μέχρι σήμερα.
 • Παράλληλα στελεχώνετε τις νέες κλίνες ΜΕΘ με επικουρικούς και αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία, που σταδιακά αποψιλώνονται και απορρυθμίζονται.
 • Η δικαιολογία που προβάλλετε ότι πρόκειται για συγκεκριμένο αριθμό αποσπάσεων έμπειρων υγειονομικών προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους γιατρούς που θα προσληφθούν στις νέες θέσεις που εξαγγέλλετε για την στελέχωση των ΜΕΘ, δεν είναι πειστική. Ξέρετε ότι ο Covid -19 ήρθε για να μείνει. Οφείλατε λοιπόν, να έχετε προβεί σε έγκαιρο προγραμματισμό των προσλήψεων μονίμου προσωπικού και έγκαιρη οργάνωση της εκπαίδευσης προσωπικού – ιδίως στις ΜΕΘ.
 • Έχετε ορίσει νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και στην περιφέρεια χωρίς όμως να έχετε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού από τη διασπορά του ιού. Ήδη αυτό καταγράφεται από τα περιστατικά που έχουν τεθεί σε καραντίνα στο υγειονομικό προσωπικό και τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται.
 • Με το άρθρο 11 συστήνετε 1800 θεσεις προσωπικού για μονάδες εντατικής θεραπείας. Καλοδεχούμενες. Όμως γιατί χρειαστήκατε 8 μήνες για να τις προγραμματίσετε; Πότε οι γιατροί αυτοί θα μπούνε στις μονάδες; Ποια είναι τα κίνητρα που προσφέρετε στους επιστήμονές μας για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία μας; Εδώ δεν εντάσσετε στα βαρέα και ανθυγιεινά τους νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό και δεν μονιμοποιείτε τους επιουρικούς γιατρούς, παρά τις υποσχέσεις σας και τις διαβεβαιώσεις ότι όλοι χρειάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας. Το Κίνημα Αλλαγής έχει ήδη καταθέσει και επανακαταθέτει τροπολογία για την ένταξη των νοσηλευτών και του παραϊατρικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά και τιμώντας την προσφορά των γιατρών καταθέσαμε και μία τροπολογία για την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών τους και ζητάμε να τις κάνετε αποδεκτές.
 • Οι προσλήψεις που διατείνεστε ότι έχουν γίνει για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών της αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν έχουν ακόμα φανεί στην λειτουργία του συστήματος. Σε ποιες υπηρεσίες τοποθετήθηκαν; Γιατί είναι απορίας άξιο πώς ενώ είμαστε μέσα στην κρίση της πανδημίας, φέρνετε και ξαναφέρνετε άρθρα που αφορούν σε προσλήψεις επικουρικού προσωπικού είτε στα νοσοκομεία, είτε στον ΕΟΔΥ, είτε στην Πολιτική Προστασία. Δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός για τις προσλήψεις. Φαίνεται ότι προσλαμβάνετε κόσμο με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».
 • Κάνετε διαρκώς διστακτικά και ημιτελή βήματα για την οργάνωση των ΚΟΜΥ. Για παράδειγμα, δεν προβλέπετε την συνεργασία τους με τις δομές της ΠΦΥ, με την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, ούτε με τους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους ώστε να είναι ολοκληρωμένη η διαχείριση των περιστατικών που θα παρακολουθούνται απομονωμένα στο σπίτι τους. Η λειτουργία τους εναπόκειται δε, στον ΕΟΔΥ, ο οποίος όμως, έχει παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα ανταπόκρισης, αντίδρασης και σχεδιασμού στην εξάπλωση της πανδημίας.
 • Έχετε μετατρέψει τον ΕΟΔΥ σε έναν τεράστιο μηχανισμό με τη δυνατότητα αναρίθμητων προσλήψεων χωρίς ειδικά προσόντα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα αποτελέσματα που φέρνει όμως δεν είναι ικανοποιητικά. Και αυτό διότι διαπιστώνουμε ότι διαρκώς τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τα γεγονότα και τα περιστατικά. Ποιος σχεδιασμός έχει γίνει για τις κλειστές δομές; Τι έχετε κάνει για τα γηροκομεία και για την διαφύλαξη της ζωής των ηλικιωμένων μας; Τελικά θα δώσετε λογαριασμό πόσοι έχουν προσληφθεί στον ΕΟΔΥ και που απασχολούνται; Πόσους τελικά χρειάζεστε για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Για πόσο χρονικό διάστημα θα προβαίνετε σε παρατάσεις των συμβάσεων εργασίας όσων απασχολούνται στον ΕΟΔΥ, κρατώντας τους σε ένα καθεστώς εργασιακής ομηρείας;
 • Τέλος ακόμα να φανερώσετε τους σκοπούς σας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εξαγγέλλετε τη λειτουργία 160 κέντρων υγείας στην Αττική και 42 στην περιφέρεια χωρίς να έχετε μεριμνήσει για ειδικά διαμορφωμένους χώρους για περιστατικά Covid-19 και για την προμήθεια τεστ. Επιπλέον, δεν κάνετε τίποτα για να μειώσετε την ταλαιπωρία όσων ασθενών επιλέγουν τα κέντρα υγείας. Αντίθετα, προσθέσατε και τα υποχρεωτικά τηλεφωνικά ραντεβού σε ασθενείς με συμπτώματα, μία επιλογή χωρίς λογική και χωρίς κοινωνική ευαισθησία.
 • Παρατείνετε τις συμβάσεις των οικογενειακών γιατρών, αλλά το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο.
 • Επιλέγετε να αποζημιώσετε τα διαγνωστικά τεστ ιδιωτικών εργαστηρίων σε ό,τι τιμή αυτά τα τιμολογούν. Το γεγονός ότι τα προμηθεύεστε 10 ευρώ το ένα όπως λέτε και τα πληρώνετε υπερπολλαπλάσια στους ιδιώτες που τα προμηθεύονται σε ίδια ή παραπλήσια τιμή, δεν συνιστά επιβάρυνση των προϋπολογισμών των ΥΠΕ; Πότε σκοπεύετε να τα διατιμήσετε;
 • Διευρύνετε την δυνατότητα απασχόλησης περισσότερων ιδιωτών γιατρών στο σύστημα, επιτρέποντας τη δημιουργία γιατρών δύο ταχυτήτων και μισθολογικά και εργασιακά.
 • Μετατρέπετε τις μονάδες ημερήσιας νοσηλείας σε μικρές κλινικές καταργώντας τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων χειρουργικών κλινών και ξεπερνάτε τις πολεοδομικές παραβάσεις τους που εκκρεμούν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυξάνετε τις ιατρικές πράξεις με τοπική αναισθησία χωρίς παράλληλα να λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των ασθενών, ενώ μειώνονται και τα προσόντα του νοσηλευτικού προσωπικού.

 • Δίνετε τη δυνατότητα αύξησης των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ κατά 40% χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς πρόβλεψη για αύξηση του προσωπικού τους ταυτόχρονα.
 • Για ποιο λόγο περιορίζετε την ελεύθερη επιλογή φυσικοθεραπευτή μόνο για τα άτομα της ειδικής αγωγής του άρθρου 45 του Ενιαίου Κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ αναγκάζοντάς τα να απευθύνονται μόνο σε συμβεβλημένους;
 • Παράλληλα δημιουργείτε ανασφάλεια στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ όταν ομολογείτε ότι θα εντάξετε τις ασφαλιστικές εταιρίες στο δημόσιο σύστημα υγείας, ρίχνοντας το τυρί περί δήθεν αύξησης των αποδοχών τους.

Στην πραγματικότητα μετά το πέρας της πανδημίας μήπως σκοπεύετε να ανοίξετε την πόρτα της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ με την ενοικίαση κλινών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και την διατάραξη της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας;

Όμως ακόμα και σε ζητήματα που απαιτούν εθνικό σχεδιασμό υπολείπεστε σε ταχύτητα και αποτελέσματα.

 • Για παράδειγμα ακόμα περιμένουμε την εθνική στρατηγική σας για τα ναρκωτικά. Για άλλη μια φορά περιορίζεστε σε ανακάτεμα της τράπουλας σε διοικητικό επίπεδο ώστε να έχετε τον διοικητικό έλεγχο και της Εθνικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, χωρίς αυτό να συνοδεύεται και με παραγωγή πολιτικών.
 • Ακόμα και στο ζήτημα της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής  ο σκοπός σας είναι ο έλεγχος της Εθνικής Αρχής. Γι’ αυτό κάνετε αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο και επιτρέπετε την κατάληψη της θέσης του προέδρου από καθηγητή ή αναπληρωτή καθηγητή ΑΕΙ εν ενεργεία ή μη, προφανώς έχοντας κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο στο μυαλό σας. Το ζήτημα όμως της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι πολύ σπουδαιότερο από την απλή τακτοποίηση των αρεστών σε θέσεις ευθύνης. Ποιοι είναι οι σκοποί σας για την βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου ώστε να ακολουθήσει τις εξελίξεις στην ιατρική και την βιοτεχνολογία;
 • Αυξάνετε την νοσοκομειακή δαπάνη για την κάλυψη των φαρμάκων. Τι σκοπεύετε όμως να κάνετε με το clawback; Θα εξορθολογίσετε τη φαρμακευτική δαπάνη με βάση συγκεκριμένους θεσμοθετημένους και κοινά αποδεκτούς κανόνες; Θα μειώσετε το clawback και το rebate σε ένα ποσοστό που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα δεν θα οδηγεί τις φαρμακευτικές εταιρίες σε οικονομικό αδιέξοδο;

Δυστυχώς, την έλλειψη σχεδιασμού στον τομέα της υγείας και την διαχείριση χωρίς όραμα συμπληρώνουν οι παρεμβάσεις σας στο μοντέλο διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποτελεί τη μεγαλύτερη σύγχρονη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας μετά το Ε.Σ.Υ. το 1983. Με τη λειτουργία του 9 χρόνια τώρα, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις Παλινωδίες της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την μειωμένη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έχει επιτελέσει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Μαζί με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (έργο ΠΑΣΟΚ και αυτό), κατάφερε να μειώσει τη σπατάλη τόσο στη Φαρμακευτική δαπάνη,όσο και στην ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα  Υγείας.

Για την διοίκηση του σημαντικού αυτού φορέα, που αποτελεί μονοψώνιο υπηρεσιών υγείας, καταθέσατε τροπολογία Παρασκευή βράδυ – σε μία ακόμα επίδειξη κακής νομοθέτησης. Επιλέξατε η Βουλή να μάθει τελευταία στιγμή, αυτό που είχατε διαρρεύσει σε δημοσιογράφους εδώ και ημέρες, επιδιώκοντας τον κοινοβουλευτικό αιφνιδιασμό μας και ώστε να περάσουν οι αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο του ΕΟΠΥΥ με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις, χωρίς δημόσια διαβούλευση και χωρίς την αποδοχή της κοινωνίας.Είναι αναμφισβήτητο βεβαίως, ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά από εννέα χρόνια λειτουργίας χρειάζεται βελτιώσεις.

Όμως, εσείς τον χρησιμοποιείτε για να ετοιμάζετε το έδαφος στην κατεύθυνση της υλοποίησης του προεκλογικού σας προγράμματος για την υγεία.

Και για τον λόγο αυτό τοποθετείτε τους κατάλληλους ανθρώπους στις κατάλληλες θέσεις ώστε όλα να γίνουν γρήγορα στον χρόνο που θα επιλέξετε και ερήμην της κοινωνίας. Η θεσμοθέτηση της θέσης Διοικητή δίνει την εντύπωση πως το επόμενο βήμα δεν θα αργήσει να γίνει.

Όπως και το γεγονός ότι δεν κάνετε κουβέντα για την δημιουργία οργανογράμματος και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των μονίμων και των Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που τον στελεχώνουν, ενώ παράλληλα προβλέπετε 4 ειδικούς συμβούλους – επιστημονικούς συνεργάτες, γραμματείς και μετακλητούς υπαλλήλους καθώς και μία θέση δημοσιογράφου.

Πέραν των αλχημειών που κάνετε αναφορικά με την εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο του φορέα και την ανατροπή των εκλεγμένων δημοκρατικά στελεχών, εμείς ως Κίνημα Αλλαγής είμαστε κάθετα αντίθετοι συνολικά  στην μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε κομματικό εργαλείο αρεστών. Ο φορέας αυτός πρέπει να διοικείται από αυτούς που το χρηματοδοτούν. Επιπλέον οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ είναι αντίθετοι με την περίπτωση του εδαφίου ζ’ της παρ. 5 με τον τρόπο επιλογής των εκπροσώπων τους στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Όπως το νομοθετείτε ανατρέπει τη δημοκρατική εκλογική διαδικασία που έχει γίνει από το σύλλογο των εργαζομένων για την εκλογή εκπροσώπων στο Δ.Σ.

Σήμερα, χρηματοδοτείται κατά 1,3 δις από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά 4,7 δις από τους ασφαλισμένους. Αυτοί είναι που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στη διαχείριση του ΕΟΠΥΥ. Με την επισήμανση ότι δεν πρέπει να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ χαρακτήρας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να ψηφίσει υπέρ αυτής της τροπολογίας.

Κύριε Υπουργέ,

Η δημόσια υγεία βρισκόταν στο επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών κοινωνικών πολιτικών του ΠΑΣΟΚ με την  ίδρυση του ΕΣΥ, την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας με  τα επτά πανεπιστημιακά νοσοκομεία, την οργάνωση της δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας με τα 60 νομαρχιακά νοσοκομεία και πολυάριθμες δομές  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που τέθηκαν στην υπηρεσία όλων των πολιτών με καθολική πρόσβαση χωρίς καμία διάκριση. Πρόκειται για το σύστημα που –με όλες τις παθογένειες του- έβγαλε την Χώρα σε καιρό πανδημίας από το αδιέξοδο. Το Κίνημα Αλλαγής έχει την πολιτική παράδοση και την υποχρέωση να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας όσων έχουν κατακτηθεί τα τελευταία 40 χρόνια στον χώρο της υγείας.

Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος, όπως και η ισότιμη και καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Σε αυτό θα μας βρείτε απέναντι όσους κοινοβουλευτικούς ακροβατισμούς και ηθικούς εκβιασμούς και εάν αντιμετωπίσουμε.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Γιώργος Μουλκιώτης: «Η διάταξη που προβλέπει την αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής από 1-1-2021 παραμένει σε ισχύ»Γιώργος Φραγγίδης: «Είναι ώρα να αναγνωρίσουμε έμπρακτα την τεράστια προσφορά και το έργο των υγειονομικών, των εργαζόμενων στους Δήμους, των ένστολων, όλων των ανθρώπων που αγωνίζονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή»