Σε Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση του Δικτύου Εθελοντισμού, Οικολογίας και Κοινωνικών Κινημάτων του Κινήματος Αλλαγής, για τη 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

100 χρόνια μετά, τιμούμε σήμερα 19 Μαΐου τη μνήμη της αποτρόπαιας γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές. Είναι ημέρα σεβασμού στους νεκρούς αλλά και στους πρόσφυγες, διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες, θύματα της βάρβαρης απόφασης εθνοκάθαρσης που όμως δεν μπόρεσε να σβήσει τον πολιτισμό, το πνεύμα, τα ιδανικά και τη μνήμη.

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1994 με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Δεν καλλιεργούμε το μίσος με τους γειτονικούς λαούς και δεν υιοθετούμε μισαλλόδοξες απόψεις και πάθη.

Αλλά δεν ξεχνάμε.

Δεν ξεχνάμε το χρέος μας για την πλήρη αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

Δεν ξεχνάμε τα δύο εκατομμύρια αθώων θυμάτων πολιτών της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας λόγω της διαφορετικής καταγωγής και θρησκείας μεταξύ των οποίων τους 353.000 Έλληνες του Πόντου.

Δεν ξεχνάμε τους συνολικά ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Και οφείλουμε.

Οφείλουμε να υπηρετήσουμε την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Οφείλουμε να διαδώσουμε στον κόσμο την αλήθεια για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και να διεκδικήσουμε τη διεθνή αναγνώρισή της.

Το Κίνημα Αλλαγής και η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά προτείνει συγκεκριμένες κινήσεις για τη διαφύλαξη της εθνικής μνήμης, την εκπλήρωση των οφειλών μας στους γενναίους και στα θύματα και τη δημιουργία συνθηκών ώστε ποτέ πια να μην επαναληφθούν παρόμοιες πρακτικές.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι έτοιμο να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ξεκινώντας από την Ενωμένη Ευρώπη και τον ΟΗΕ.

Προς τούτο συστήνεται άμεσα Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων των Ποντιακών Οργανώσεων και

καταθέτουμε αίτημα της Προέδρου Φώφης Γεννηματά προς τον Πρόεδρο της Βουλής για τη δημιουργία Ειδικής Επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία.

Στόχος μας η Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Υποχρέωσή μας να συμβάλουμε απολύτως και με συνέπεια σε αυτό το στόχο γιατί το οφείλουμε στις αρχές και στις αξίες μας αλλά κυρίως σε όλο τον περήφανο Ποντιακό Ελληνισμό.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.