Σε Ανακοινώσεις

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως “θιασώτης” μίας πράσινης πολιτικής, με αφορμή φυσικά την Κλιματική Αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθεί να εμφανιστεί ως πρωτοπόρος διεθνώς, όσο αφορά τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση λιγνίτη.

Χωρίς σε καμία περίπτωση να αμφισβητούμε την ανάγκη απεξάρτησης της χώρας από ρυπογόνες πηγές ενέργειας, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε την υποκρισία που αφορά την ούτως ή άλλως μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίου στην Ελλάδα μετά το 2008, ως αποτέλεσμα της κρίσης.

Να υπενθυμίσουμε ακόμα ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις Ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλή παραγωγή Co2 και φυσικά το ίδιο ισχύει και σε παγκόσμια κλίμακα, όπου οι 15 πρώτες χώρες, μεταξύ αυτών και η Τουρκία, παράγουν άνω του 70% του αερίου, ενώ οι υπόλοιπες 180 παράγουν περίπου το 28%.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ που επίσης εμφανιζόταν με “οικολογικό μανδύα”, μπροστά στην επικοινωνιακή της ανάγκη να ενταχθεί στην “πράσινη μόδα” έχει ξεχάσει σχεδόν τα πάντα που αφορούν την προστασία των δασών, τις αναδασώσεις, την ανεξέλεγκτη χρήση πλαστικών και την απόρριψή τους στη θάλασσα, το τσιμέντωμα ρεμάτων και ποταμών, την προστασία της βιοποικιλότητας, το τεράστιο πρόβλημα των απορριμμάτων και φυσικά την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Έχει ξεχάσει επίσης τις δυνατότητες παραγωγής ενέργειας από τα θαλάσσια ρεύματα, από τον κυματισμό, από τη γεωθερμία, τη βιομάζα, ακόμα και την πρωτοποριακή ωσμωτική ή «γαλάζια» ενέργεια.

Τέλος, έχει ξεχάσει ότι παρά την “προχωρημένη” μείωση καύσης του λιγνίτη, θα γίνονται εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος από γειτονικές χώρες που το παράγουν είτε από λιγνίτη(!), είτε ακόμα χειρότερα από πυρηνική ενέργεια.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την επιφανειακή αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και της προστασίας του Περιβάλλοντος, από μία Κυβέρνηση που την ενδιαφέρει μόνο η “πράσινη επικοινωνία” και όχι η ουσία.

Το Κίνημα Αλλαγής κρατάει ψηλά τη σημαία της Πράσινης Ανάπτυξης που πρώτο το ΠΑΣΟΚ σήκωσε και δεν την κάνει «μόδα», όπως η Νέα Δημοκρατία. Σημασία έχει η συνειδητή προσπάθεια για την Πράσινη Αλλαγή και όχι ο καιροσκοπισμός.

Γιώργος Π. Αποστολόπουλος

Γραμματέας Περιβάλλοντος Κινήματος Αλλαγής

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

kat1Κοινή ανακοίνωση τομέων Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θεσμών