Σε Ανακοινώσεις

Το Σάββατο, 22 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκπροσωπήθηκε από τη Γραμματέα του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού, Κατερίνα Αυξεντίου, σε εκδήλωση της ΓΓΑΕ του ΥΠΕΞ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και με τίτλο «Η ελληνική Γλώσσα είναι ψυχή».

Ακολουθεί ο χαιρετισμός και η παρέμβαση της Γραμματέας του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού:

Κυρίες και κύριοι,

Σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

Όσον αφορά την σημερινή εκδήλωση είναι πολύ ενδιαφέρουσα η θεματική της και πολύ εύστοχος ο τίτλος της.

Η γλώσσα είναι πράγματι η ψυχή του πολιτισμού μας, της παράδοσής μας, της ιστορίας μας. Είναι παρελθόν, παρόν και μέλλον. Είναι το μέσο μύησης σε αυτό που ονομάζουμε ελληνικότητα.

Η ελληνική γλώσσα είναι κοσμοπολίτισσα. Δεν ταυτίζεται μόνο με το ελληνικό έθνος και τους εντός Επικράτειας πολίτες.

Εγκαταστάθηκε μαζί με τους Έλληνες εμπόρους στις Παραδουνάβιες χώρες, στην Μεγάλη Ελλάδα (magna Graecia) και στις αρχαίες αποικίες του Εύξεινου Πόντου. Δεκάδες αιώνες μετά, οι δεσμοί της χώρας μας με αυτές τις περιοχές είναι ισχυροί και πολλοί απόγονοι των Ελλήνων ακόμα διατηρούν -άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο- την ελληνικότητά τους.

Η γλώσσα μας ταξιδεύει με τους μετανάστες μας στα ξένα, ντύνεται με μουσική και γλυκαίνει τον νόστο τους. Τους ξυπνά μυρωδιές της Πατρίδας και τους φέρνει κοντά στο φως το ελληνικό.

Μπολιάζεται εκεί με νέα στοιχεία και γίνεται μια πολύτιμη προίκα που αφήνουν στα παιδιά τους και αυτά με τη σειρά τους στα δικά τους παιδιά.

Με την πάροδο των ετών μπορεί να πάψουν να ομιλούν την ελληνική, ωστόσο θα την κουβαλούν ως πολιτισμική κληρονομιά στο νου και στην καρδιά τους.

Η ελληνική γλώσσα είναι και οικουμενική.

Οι λέξεις της είναι τυπωμένες και ειπωμένες σχεδόν σε όλες τις γλώσσες και θα τις βρει και θα τις ακούσει κάποιος τόσο στην «αγορά» όσο και στο «αμφιθέατρο».

Η Ανατολή θαύμαζε τα ελληνικά και η Δύση έκτισε με αυτά την ορολογία των επιστημών. Ακόμα και των σύγχρονων, των σημερινών.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό πόσοι πολλοί είναι οι πολίτες από χώρες του εξωτερικού που εμπνέονται από την ελληνική φιλοσοφία, τις τέχνες και τις επιστήμες, διδάσκονται την ελληνική γραμματεία και αγαπούν να επικοινωνούν μαζί μας στα ελληνικά.

Απέναντι σε όλους αυτούς τους Έλληνες της Διασποράς και τους ξένους πολίτες η Πολιτεία έχει διπλό καθήκον.

Αφενός, να αναπτύξει και να εκσυγχρονίσει τούς ήδη υπάρχοντες θεσμούς στην Ελλάδα, που έχουν ως αντικείμενο την διάδοση της Ελληνικής γλώσσας σε Έλληνες και μη στο Εξωτερικό, και αφετέρου, να υποστηρίξει τη λειτουργία και τη δημιουργία αντίστοιχων νέων θεσμών στο Εξωτερικό που να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα ζητούμενα και δεδομένα.

Ευρισκόμενοι στο κατώφλι της 3η δεκαετίας του 21ου αιώνα είναι πρόκληση και στοίχημα μαζί να αξιοποιήσουμε τα δίκτυα των Ελλήνων του Εξωτερικού και τη διείσδυση και επήρεια που έχει η ελληνική γλώσσα στα πολιτιστικά και επιστημονικά δρώμενα και πεδία των άλλων χωρών.

Με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο, ισχυρό φιλελληνικό κίνημα που -με δεδομένες τις συγκυρίες- είναι απαραίτητο για τη χώρα μας και για τον Ελληνισμό γενικότερα.

Επίσης, οι ομογενείς μας θα αισθάνονται ότι η Πατρίδα είναι πράγματι κοντά τους και υποστηρίζει όλους όσοι επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην εκμάθηση της γλώσσας.

Εκεί στα ξένα, οι συμπατριώτες μας γνωρίζουν πως αν χάσουν την γλώσσα μας, σίγουρα θα χάσουν –αν όχι όλη- ένα κομμάτι της ψυχής τους. Είμαι σίγουρη πως δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο.

Με την ευκαιρία συγχαίρουμε την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και τον τότε Πρόεδρο της, καθ. Κορίνθιο που πήρε την εξαιρετική πρωτοβουλία και κατέθεσε πρόταση στην ελληνική Πολιτεία για καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Χρυσουλάκη για την πρόσκληση και τα άξια στελέχη της ΓΓΑΕ για την εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσης.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

To Παραδικαστικό καλά κρατεί!