Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα


Την πρόσκληση σε ακρόαση του καθηγητή κ. Νίκου Αλιβιζάτου, Επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής που εκπόνησε το πόρισμα για την αστυνομική βία, ζητούν τέσσερις  βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής. 

Με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Καμίνη, οι τέσσερις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής που ανήκουν στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής (Ευαγγελία Λιακούλη, Νάντια Γιαννακοπούλου, Χάρης Καστανίδης, Γιώργος Καμίνης) ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μάξιμο Χαρακόπουλο να απευθύνει πρόσκληση στον κ. Αλιβιζάτο, προκειμένου να διεξαχθεί κοινοβουλευτική συζήτηση επί του σημαντικού πορίσματος. Ο κ. Αλιβιζάτος είναι Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής που ελέγχει την εκ μέρους της ΕΛ.ΑΣ. εφαρμογή των παρατηρήσεων του  Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα πειθαρχικών παραπτωμάτων των αστυνομικών σε βάρος πολιτών. Οι βουλευτές ζητούν μάλιστα επιτακτικά την παρουσία και του ίδιου του Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στον οποίο καταλογίζουν “εκ συστήματος απουσία από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου” και σχεδόν μόνιμη υποκατάστασή του από τον Υφυπουργό κ. Λ. Οικονόμου. Το γεγονός αυτό αποτελεί “έμπρακτη υποβάθμιση της υποχρέωσης που υπέχουν τα μέλη της κυβέρνησης να λογοδοτούν ενώπιον της Βουλής” καταλήγουν οι τέσσερις βουλευτές, “παρά την εγνωσμένη επάρκεια του κ. Οικονόμου”.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, στο πόρισμα περιέχεται σειρά σημαντικών συμπερασμάτων και πληροφοριών που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και την εν γένει νοοτροπία που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., με συνέπεια να δυσχεραίνεται ουσιωδώς η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας που έχει εκ του νόμου ανατεθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Θυμίζουμε ότι το Πόρισμα, το οποίο είχε στη διάθεσή της η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εδώ και έξι μήνες, κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υφυπουργό κ. Λευτέρη Οικονόμου, μόλις την Παρασκευή και μάλιστα στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

ΑΙΤΗΜΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Κλήση σε ακρόαση, βάσει του άρθρου 41Α του Κανονισμού της Βουλής, του Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Νίκου Αλιβιζάτου, Προέδρου της Ειδικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διαρκή παρακολούθηση των διαδικασιών υλοποίησης των παρατηρήσεων του Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα διοικητικής διερεύνησης πειθαρχικώς ελεγκτέων πράξεων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της ΚΣΤ’ Συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, κατά τη συζήτηση της υπ’ αριθμ. 105/30-10-2020 επίκαιρης ερώτησης  του Βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Κωνσταντίνου Μάρκου, κατέθεσε στη Βουλή το Πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διαρκή παρακολούθηση των διαδικασιών υλοποίησης των παρατηρήσεων του Συνηγόρου του Πολίτη σε θέματα διοικητικής διερεύνησης πειθαρχικώς ελεγκτέων πράξεων του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εν λόγω Επιτροπή προεδρεύεται από τον Ομότιμο Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν. Αλιβιζάτο. Σημειωτέον ότι η κατάθεση του εν λόγω Πορίσματος στη Βουλή έλαβε χώρα έξι μήνες αφότου αυτό είχε περιέλθει στην ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο πόρισμα περιέχεται σειρά από πολύ σημαντικά συμπεράσματα και πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας και την εν γένει νοοτροπία που επικρατεί στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., με συνέπεια να δυσχεραίνεται ουσιωδώς η λειτουργία του Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αστυνομικής Βίας που έχει εκ του νόμου ανατεθεί στον Συνήγορο του Πολίτη.

Ενόψει των ανωτέρω και επειδή η διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων (περιορισμένος χρόνος, περιορισμένοι ομιλητές) δεν προσφέρεται για μια διεξοδική κοινοβουλευτική συζήτηση επί ενός τόσο σημαντικού πορίσματος, ζητάμε από την Επιτροπή να κληθεί  σε ακρόαση, κατά το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, ο καθηγητής κύριος Νίκος Αλιβιζάτος,  προκειμένου να ενημερώσει την Επιτροπή μας σχετικά με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του Πορίσματος καθώς και για τις σχετικές πρωτοβουλίες που ενδεχομένως έχει αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παρακαλούμε επίσης να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την αυτοπρόσωπη εμφάνιση ενώπιον της Επιτροπής και του αρμόδιου Υπουργού κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.  Η εκ συστήματος απουσία από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου του κυρίου Υπουργού και η επίσης συστηματική υποκατάστασή του από τον υφυπουργό κύριο Οικονόμου, παρά την εγνωσμένη επάρκεια του τελευταίου, αποτελεί έμπρακτη υποβάθμιση της υποχρέωσης που υπέχουν τα μέλη της κυβέρνησης να λογοδοτούν ενώπιον της Βουλής. Η παρουσία του κυρίου Υπουργού επιβάλλεται κατά μείζονα λόγο και από το ίδιο το αντικείμενο τη συζήτησης, καθώς η δημιουργία της “Επιτροπής Αλιβιζάτου” φέρει και την προσωπική του σφραγίδα.

Το παρόν κοινοποιείται σε όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, προκειμένου, εφόσον παραστεί ανάγκη, να ασκηθεί το δικαίωμα του άρθρου 41Α παρ. 4 του Κανονισμού της Βουλής. 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Κοινοβουλευτική Ομάδα Νέας Δημοκρατίας

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ

Κοινοβουλευτική Ομάδα Ελληνική Λύση

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΜΕΡΑ 25

Με εκτίμηση,

Οι αιτούντες Βουλευτές

Γιώργος Καμίνης

Νάντια Γιαννακοπούλου

Χάρης Καστανίδης

Ευαγγελία Λιακούλη

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Ευαγγελία Λιακούλη - Γιώργος Αρβανιτίδης: «Έχει τελικά σχέδιο η κυβέρνηση για τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων (ΥΔΟΜ);»Τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής για την ενίσχυση πληγέντων στην Κρήτη