Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:          Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

                                                Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη

Δευτέρα, 01/12/2020

ΘΕΜΑ: «Ένταξη των ξενοδοχείων στα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού»

Με το δεύτερο lockdown στη χώρα, τα ξενοδοχεία που μετρούσαν ήδη πολλές πληγές από το  χτύπημα της πανδημίας, δέχθηκαν ένα ακόμα καίριο πλήγμα. Τα περιοριστικά μέτρα του Νοεμβρίου, που παρατείνονται περαιτέρω λόγω της αρνητικής επιδημιολογικής εξέλιξης στη χώρα, αφήνουν ουσιαστικά τα ξενοδοχεία χωρίς αντικείμενο δραστηριότητας.  Έτσι, ενώ τυπικά έχουμε ανοιχτά ξενοδοχεία, αφού δεν υπήρξε κρατική εντολή για να κλείσουν, στην ουσία οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις μετακινήσεις καθιστούν αδύνατη τη μετάβαση πελατών σε αυτά. Πολλοί ξενοδόχοι, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους με μηδενικά έσοδα, αναγκάζονται να κλείσουν οι ίδιοι τις επιχειρήσεις τους. Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκονται αυτή την εποχή τα ξενοδοχεία  ορεινού όγκου, μετά τις ακυρώσεις μεμονωμένων αλλά και μαζικών κρατήσεων (γκρουπ, συνέδρια, σχολικές εκδρομές, κτλ.) λόγω κορωνοϊού και περιορισμών.

Με δήλωσή μας ήδη από τις 9/11 είχαμε επισημάνει το παράδοξο της κατάστασης των «ανοιχτών κλειστών» ξενοδοχείων, τονίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν έκλεισε με εντολή της τα ξενοδοχεία, αφήνοντάς τα έτσι εκτός των ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την καραντίνα. Την ίδια στιγμή, ασφαλιστικές, φορολογικές, δανειακές και λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις συνεχίζουν να τρέχουν. Η κυβέρνηση, μετά από αυτή την έμμεση αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων, δεν είχε την ευαισθησία να προβλέψει μέτρα για τη στήριξή τους.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 προβλέφθηκε ένα ειδικό «προνομιακό» καθεστώς μόνο για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία διακόπηκε με κρατική εντολή. Το ίδιο ισχύει και για τις αναστολές των φορολογικών υποχρεώσεων μηνός Νοεμβρίου. Από τη στιγμή που τα ξενοδοχεία δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή, ο υπολογισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 είναι διαφορετικός και υπολογίζεται με μικρότερο ποσοστό, οπότε και τα χρήματα που έλαβαν τα ξενοδοχεία είναι ελάχιστα. Το ίδιο πρόβλημα υφίσταται και για την επικείμενη επιστρεπτέα προκαταβολή 5.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι χωρίς έσοδα και χωρίς στήριξη, δεν είναι δυνατόν οι ξενοδόχοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ενώ οι θέσεις εργασίας έχουν αρχίσει να μειώνονται σταδιακά και με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Η Κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διάσωση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

  1. Προτίθεστε να εντάξετε τα ξενοδοχεία στα ευεργετικά μέτρα για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή;
  2. Αν όχι, τι είδους μέριμνα προτίθεστε να λάβετε για την εξάλειψη της αδικίας εις βάρος των ξενοδόχων, οι οποίοι μετά τα περιοριστικά μέτρα μετακίνησης μένουν χωρίς αντικείμενο δραστηριότητας και χωρίς έσοδα, αλλά απαιτείται από αυτούς να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ       

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Τροπολογία Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής: «Παράταση υποχρέωσης δημοσίευσης δημοσίων διακηρύξεων, προκηρύξεων και των περιλήψεών τους στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο»Α. Πουλάς - Β. Κεγκέρογλου: «Ανεπαρκή τα μέτρα πρόληψης κατά του COVID-19 στις Ένοπλες Δυνάμεις»