Σε Άρθρα – Απόψεις

Οι Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου δημιούργησαν δύο νέα πολιτικά δεδομένα. Από τη μία πλευρά αποτυπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Και κυρίως η ήττα μιας συγκεκριμένης πολιτικής πρακτικής. Αυτής της αποθέωσης του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού και της δημαγωγίας, των καθεστωτικών παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, της αποθέωσης του κρατισμού και του βολέματος ημετέρων, της ιδεοληπτικής εμμονής για εξοντωτική υπερφορολόγηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, μιας πολιτικής που δεν δίνει καμία προοπτική για την επόμενη μέρα.

Ηττήθηκαν αυτοί που καθήλωσαν την οικονομία και οδήγησαν στη φτωχοποίηση τη μεσαία τάξη, που εγκατέλειψαν τη νέα γενιά. Που όλα αυτά τα χρόνια, πήραν 10 από τον ελληνικό λαό και του επέστρεψαν πίσω ένα, και μάλιστα σε μία άρρωστη οικονομία. Με τις επενδύσεις να μειώνονται το 2018 κατά 12%, τους απλήρωτους φόρους να φτάνουν τα 2 δις μόνο το πρώτο δίμηνο του 2019, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να πέφτουν στο 1.3%. Αύξησαν κατά 800 εκ. την εισφορά υγείας των συνταξιούχων, αύξησαν κατά 266 εκ. τη συμμετοχή τους στα φάρμακα. Συμφώνησαν και ψήφισαν τη μείωση του αφορολόγητου και όταν αναγκάστηκαν μετά από δική μας πίεση να την πάρουν πίσω, έστω και προεκλογικά, κατήργησαν τις ελαφρύνσεις για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους στο φόρο εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ, στην εισφορά αλληλεγγύης.

Ηττήθηκαν αυτοί που καλλιέργησαν το διχασμό, έκαναν  παραχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα. Αντιμετώπισαν το προσφυγικό αλλά και τις κρίσεις με τις φωτιές και τις πλημμύρες χωρίς ίχνος ανθρωπιάς,  με ανικανότητα, κυνισμό και αλαζονεία που χαρακτήρισαν συνολικά τη διακυβέρνηση τους. Ευτέλισαν τις προοδευτικές αρχές και αξίες, ακόμα και την τελευταία μέρα στη Βουλή προσπάθησαν να βολέψουν φίλους και συγγενείς. Τραυμάτισαν βαριά την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος με τα φαινόμενα καθεστωτισμού, παρακμής και εκφυλισμού, με τις συνεργασίες με τη δεξιά, την ακροδεξιά, τα παζάρια  και τις συναλλαγές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε, αλλά ακριβώς αυτή η πολιτική πρακτική πρέπει να ηττηθεί οριστικά. Και η οριστική του ήττα περνάει μόνο μέσα από τη δυναμική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής. Μέσα από την ανασυγκρότηση ενός σοβαρό, ισχυρό, πραγματικά προοδευτικού χώρου. Μέσα από μια ισχυρή προοδευτική δύναμη, ριζοσπαστική, μετριοπαθή και μεταρρυθμιστική, με καθαρό λόγο και προτάσεις για  λύσεις. Αυτή που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα. Μέσα από την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.

Όμως, αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που ηττήθηκε, επέφερε και ένα ακόμα μεγάλο κακό πριν την αποχώρηση του. Έγινε ο καλύτερος χορηγός της δεξιάς και του κ. Μητσοτάκη, με μία επελαύνουσα κυριαρχία που δυστυχώς αποτυπώθηκε στο χάρτη που έγινε μπλε. Όμως, πρέπει να το κάνουμε σαφές, η λύση στα καθημερινά αδιέξοδα του ελληνικού λαού, δεν μπορεί να είναι η βαθιά συντηρητική ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας.

Και μάλιστα, μιας Νέας Δημοκρατίας που ακόμα και σήμερα δεν έχει κάνει ίχνος αυτοκριτικής για την κυβέρνηση Καραμανλή που όξυνε τα προβλήματα της κρίσης, δημιούργησε έλλειμμα 15% του ΑΕΠ και ουσιαστικά οδήγησε στα μνημόνια. Που δεν έχει κάνει ίχνος αυτοκριτικής για την αντιπολίτευση Σαμαρά που εισήγαγε πρώτη τον αντιδραστικό λόγο, δηλητηριάζοντας την κοινωνική συνοχή και διχάζοντας τους Έλληνες. Που ακόμα και σήμερα δεν μας παρουσιάζουν ίχνος σοβαρής και τεκμηριωμένης πρότασης για το πως μπορούμε να δομήσουμε ξανά ένα σοβαρό και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, για το πώς μπορούμε να ανακουφίσουμε αυτούς που έχουν πληγεί μέσα στην κρίση. Που διακηρύσσουν και μάλιστα ενώπιον του ΣΕΒ ότι δε χρειάζονται συλλογικές συμβάσεις, δε χρειάζεται η προστασία του εργαζόμενου από τον εργοδότη. Που δεν αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για την αλλαγή του λεγόμενου «Υπερταμείου», που αποσκοπεί στην γενικευμένη και προνομιακή για τους δανειστές εκποίηση του Εθνικού Πλούτου. Που μιλούν γενικά και αόριστα για περικοπή δημοσίων δαπανών αδιαφορώντας για το αν αυτό θα οδηγήσει σε περιορισμένη πρόσβαση σε ποιοτικά δημόσια αγαθά, όπως η υγεία και η παιδεία, τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας.

Που δεν μας λένε τίποτα για τις συντάξεις, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, για την αλλαγή των όρων για τα πλεονάσματα. Που θεωρούν τις κοινωνικές ανισότητες σχεδόν φυσικό φαινόμενο, που σε αποστροφές του λόγου τους μιλάνε για 7ημερη εργασία, που αναπαράγουν κοινωνικά στερεότυπα, όπως αυτό με τον ψυκτικό από το Περιστέρι. Ακριβώς αυτά τα στερεότυπα που το ΠΑΣΟΚ με τη δική του πολιτική έστειλε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Και ακριβώς αυτό είναι το δεύτερο διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών. Να εγγυηθούμε τη ζωή και την καθημερινότητα των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Να δώσουμε πραγματική προοπτική και ελπίδα σε όλους αυτούς που ναι… ήθελαν να φύγει ο Τσίπρας, αλλά φοβούνται σήμερα το χάρτη που είναι μπλε.

Κάνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα. Σε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες. Σε αυτούς που πίστεψαν στον Τσίπρα, απογοητεύτηκαν και σήμερα ψάχνουν διέξοδο. Σε αυτούς που ψήφισαν ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν συμμερίζονται κοινές ιδεολογικές αναφορές.

Τους καλούμε να μην παραδώσουν την προοδευτική τους ταυτότητα. Να μας δώσουν τη δύναμη ως υπεύθυνη αντιπολίτευση, να γίνουμε εμείς ένα ισχυρό αντίβαρο απέναντι σε μία βαθιά συντηρητική ατζέντα της ΝΔ, να εγγυηθούμε για αυτούς εργασιακά δικαιώματα, ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, μισθούς, συντάξεις, προστασία και ευκαιρίες. Αλλά παράλληλα, και ένα ισχυρό αντίβαρο, απέναντι σε μία άκρατη λαϊκίστικη αντιπολίτευση όπως αυτή που έχει εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν, οδηγώντας τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Γιατί το πραγματικό δίλημμα στις εκλογές αυτές είναι ένα. Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής, ή η χώρα σε νέες περιπέτειες.

Στις 7 Ιουλίου… η λογική επιστρέφει.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: ΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ