Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Να συζητηθεί στη Βουλή το ζήτημα των ‘’κόκκινων’’ δανείων ζητούν, με επιστολή τους, 5 βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπροσώπων των Τραπεζών και των Funds.

Στην επιστολή τους οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με πρώτο υπογράφοντα τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη αναφέρονται, τονίζουν την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με το 55% των δανείων τον πολύ μικρών επιχειρήσεων να είναι ‘’κόκκινα’’, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το Κίνημα Αλλαγής στηλιτεύει και πάλι τα πολύ αυστηρά κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες χορηγούν τα-εγγυημένα από το δημόσιο- δάνεια προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη από ρευστότητα, τονίζοντας ότι την ίδια στιγμή οι τράπεζες αντλούν κερδοφορία από την αγορά ομολόγων χάρη στο πρόγραμμα PEPP και την εγγύηση του δημοσίου.

Οι βουλευτές τονίζουν ότι ενώ το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δις ευρώ  και τα κόκκινα δάνεια πλησιάζουν τα 100 δις ευρώ (58,7 στις τράπεζες, τα υπόλοιπα στα funds) δεν υφίσταται καθεστώς προστασίας πρώτης κατοικίας με τα ΜΕΔ να αυξάνονται κατά 8-10 δις επιπλέον, λόγω της πανδημίας.

Τονίζουν ότι  το πρόγραμμα ‘’Ηρακλής’’ δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και αναφέρονται στην πρόταση που έχει καταθέσει από την 1η Οκτωβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος για δημιουργία bad bank, για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί.

Τέλος, οι Μιχάλης Κατρίνης, Κώστας Σκανδαλίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Γιώργος Αρβανιτίδης και Βασίλης Κεγκέρογλου θυμίζουν την πρόταση που έχει καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής από το 2017 για τη δημιουργία bad bank για τα επιχειρηματικά δάνεια, τονίζοντας ότι η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ούτε και τη σημερινή κυβέρνηση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών κ. Σταύρο Καλογιάννη

ΘΕΜΑ: Θα απαντήσει η κυβέρνηση στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία bad bank;

Το ζήτημα της διαχείρισης των ‘’κόκκινων’’ δανείων αποτελεί ένα ακανθώδες ζήτημα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Σεπτέμβριος 2020), το 55% των δανείων των πολύ μικρών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ 1 στα 3 από τα δάνεια που είναι σε αναστολή ανήκει στην κατηγορία του ‘’αυξημένου πιστωτικού κινδύνου’’, χωρίς σε όλα αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί στις εταιρείες διαχείρισης και είναι-στη συντριπτική τους πλειοψηφία- μη εξυπηρετούμενα.

Με δεδομένα τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, έστω και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, και με δεδομένη την άρνηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για υιοθέτηση πιο ευέλικτων πιστοδοτικών κριτηρίων, αναζητούνται άμεσες λύσεις που θα απελευθερώσουν πόρους για να στηρίξουν την οικονομία.

Και όλα αυτά τη στιγμή που τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από:

  • Υψηλό απόθεμα ‘’κόκκινων’’ δανείων, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί λόγω της πανδημίας
  • Αρνητική ή χαμηλή κερδοφορία, η οποία στηρίζεται κυρίως στην αγορά ή ανταλλαγή ομολόγων και τις διαφόρων τύπων προμήθειες
  • Χαμηλή ποιότητα εποπτικών κεφαλαίων, αφού περίπου το 50% των κεφαλαίων αντιστοιχούν σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από το ελληνικό δημόσιο

Την ίδια στιγμή, το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δις ευρώ, ενώ δεν υφίσταται καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, με τις ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού κάθε άλλο παρά φιλικές να μπορούν να χαρακτηριστούν για τις περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν βιώσει την υπερδεκαετή κρίση

Το απόθεμα των κόκκινων δανείων στις τράπεζες ανέρχεται σε 58,7 δις ευρώ (περί τα 100 δις το σύνολο των ΜΕΔ) ενώ το σύνολο των δανείων που έχει προβλέψει η κυβέρνηση ότι θα τιτλοποιηθούν μέσω του ‘’Ηρακλή’’ ανέρχεται συνολικά στα 31 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της μοναδικής τιτλοποίησης που έχει ολοκληρωθεί.

Η εφαρμογή του ‘’Ηρακλή’’ δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα ως σήμερα, αφού μόλις μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει ολοκληρώσει την τιτλοποίηση, ένα και πλέον χρόνο μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, με τις εταιρείες διαχείρισης ζητούν εκ νέου χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει και διορία να επιτύχουν τους στόχους εισπράξεων σε 48 αντί για 24 μήνες.

Η κυβέρνηση επιμένει στο υπάρχον μοντέλο τιτλοποιήσεων, προκρίνοντας τον ‘’Ηρακλή 2’’, με επέκταση του μηχανισμού κρατικών εγγυήσεων για άλλους 18 μήνες.

Σε αυτές τις συνθήκες, συγκεντρώνει ενδιαφέρον η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (bad bank), η οποία προβλέπει τη μεταφορά του συνόλου των δανείων που θα μείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μετά τις τιτλοποιήσεις του ‘’Ηρακλή’’, συμπεριλαμβανομένων και των επιπλέον 8-10 δις που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας.

Ενώ η Κομισιόν έχει δώσει ‘’πράσινο φως’’ για ίδρυση τέτοιων μηχανισμών από τις εθνικές κυβερνήσεις από τα μέσα Δεκεμβρίου και η Τράπεζα της Ελλάδος έχει κατατεθεί τη σχετική πρόταση στην κυβέρνηση από την 1η Οκτωβρίου, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από την κυβέρνηση.

Ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ήδη προτείνει, από τον Απρίλιο του 2017 , τη δημιουργία bad bank για τη διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων, χωρίς η πρότασή μας να αξιοποιηθεί ούτε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή διάσταση της ελλειμματικής-όπως αποδεικνύεται-ως σήμερα στρατηγικής και εφαρμοσμένης πολιτικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των ‘’κόκκινων’’ δανείων και με δεδομένη την επίσημη θέση της Τράπεζας της Ελλάδος για την επίλυση του ζητήματος αυτού, θεωρούμε επιβεβλημένη τη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών για αναλυτική συζήτηση επί του θέματος και ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πορεία του ‘’Ηρακλή’’ και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση των ‘’κόκκινων’’ δανείων.

Στη συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να συμμετάσχουν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης.

Οι βουλευτές

Μιχάλης Κατρίνης

Κώστας Σκανδαλίδης

Γιώργος Αρβανιτίδης

Ανδρέας Λοβέρδος

Βασίλης Κεγκέρογλου

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Δημήτρης Μπιάγκης: «Οφείλουμε όλοι μας να νομοθετούμε με κριτήριο "την Ελλάδα με τα νησιά μας" και όχι για "την Ελλάδα και τα νησιά μας"»Τροπολογία του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή για εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε όλα τα νησιά της Ελλάδας