Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ενημερωτικό σημείωμα του Κινήματος Αλλαγής

Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει υπεύθυνα τις εισηγήσεις των επιστημόνων και τις Κυβερνητικές αποφάσεις που λαμβάνονται βάσει αυτών.

Άλλωστε πρώτο και πολύ έγκαιρα έκρουσε τον κώδωνα του επερχόμενου κινδύνου στις 20 Ιανουαρίου του 2020 με γραπτή ερώτηση, ζητώντας προετοιμασία των νοσοκομείων και του Εθνικού Συστήματος Υγείας γενικότερα και μέτρα ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ταυτόχρονα όμως, το Κίνημα Αλλαγής αξιοποιεί το δικαίωμα του για προτάσεις  και κρίση των Κυβερνητικών αποφάσεων προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού αλλά και για να είναι δίκαια χωρίς αποκλεισμούς, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων, επιστημόνων, επαγγελματιών, αγροτών, επιχειρήσεων, συνταξιούχων, ατόμων με αναπηρία και εν γένει των αδυνάμων.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν στη Βουλή, οι επίκαιρες ερωτήσεις των Βουλευτών Βασίλη Κεγκέρογλου και Ανδρέα Πουλά με τις οποίες τέθηκαν προς τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας τα προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση και αναζητήθηκαν απαντήσεις για τις λαθεμένες πολιτικές  ενώ παράλληλα κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις συμπλήρωσης των μέτρων για τη στήριξη των πληττόμενων.

Εκ προοιμίου, οι Βουλευτές ευχαρίστησαν τους εργαζόμενους  των δημόσιων νοσοκομείων του ΕΣΥ, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας, του Βοήθεια στο Σπίτι και γενικότερα των εργαζομένων πρώτης γραμμής για την καθημερινή μάχη που δίνουν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών και έθεσαν δύο θέματα:

Πρώτον: το αίτημα της απόσυρσης του επαίσχυντου άρθρου 9 της ΠΝΠ του κ.Βρούτση, που μειώνει μέχρι και 75% τις αμοιβές των εργαζομένων και μάλιστα σε επιχειρήσεις που δεν περιλαμβάνονται στις πληττόμενες, με ταυτόχρονη,  μονομερή εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας και της ημιαπασχόλησης.

Δεύτερον: την αποδοχή από την Κυβέρνηση της τροπολογίας που έχει  καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για την: «Έμπρακτη αναγνώριση του έργου και της κοινωνικής προσφοράς του υγειονομικού προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του ΕΚΑΒ , του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας και του Βοήθεια στο Σπίτι και εν γένει των εργαζομένων στη πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς και τη στήριξη των ενστόλων της πρώτης γραμμής».

Στη συνέχεια τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα και κατατέθηκαν  προτάσεις:

Α.Για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής και την ενίσχυση των μέτρων αντιμετώπισης του Κορωνοϊού και του Ε.Σ.Υ γενικότερα για:

– Την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας που αποτελεί θεσμό ζωτικής σημασίας  για τη χώρα μας, με στελέχωση και προμήθεια του αναγκαίου ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού.

-Την έλλειψη οδικού χάρτη εκ μέρους της κυβέρνησης και κυρίως για την εξειδίκευση, συμπλήρωση και υλοποίηση των μέτρων που λαμβάνονται και για την παροχή άμεσων λύσεων σε ειδικότερα ζητήματα, που άπτονται της προστασίας τόσο του γενικότερου πληθυσμού όσο και ειδικά, των υγειονομικών.

-Το πλήθος καταγγελιών των γιατρών και νοσηλευτών ότι τα νοσοκομεία αναφοράς (το Σωτηρία, το Ιπποκράτειο και άλλα) έχουν τραγικές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό. Οι υγειονομικοί βρίσκονται τελείως απροστάτευτοι απέναντι στον ιό, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι το 11% των κρουσμάτων αφορούν σε γιατρούς και νοσηλευτές.

-Την ανάγκη προμήθεια υψηλής προστασίας υγειονομικού υλικού όπως μάσκες υψηλής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά και πλαστικές προστατευτικές στολές και όχι μόνο απλού υγειονομικού υλικού, λόγω της ευκολίας μετάδοσης του ιού.

-Τους κινδύνους να τεθεί εκτός μάχης ένας μεγάλος και κρίσιμος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών λόγω του τρόπου διαλογής και εξετάσεις των ασθενών.

-Την αναγκαιότητα διενέργειας των περισσότερων δυνατών τεστ στον πληθυσμό για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ.

-Την ανάγκη αύξησης των κέντρων ανάλυσης από μόλις τέσσερα που είναι με την  συνδρομή των πανεπιστημιακών σχολών που διεξάγουν έρευνα καθώς και άλλων ερευνητικών κέντρων της χώρας.

-Την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας που καταγγέλλεται ως προς την τιμολόγηση των τεστ και την ανάγκη αποζημίωσης των ΤΕΣΤ με βάση το τιμολόγιο του ΕΟΠΥΥ   

-Το άνοιγμα των 150 κλειστών κλινών ΜΕΘ σε σύνολο 750, που διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο είχε θέσει το Κίνημα Αλλαγής ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019. Πόσες προσλήψεις έχουν γίνει εδώ και 8 μήνες για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων; Σε τι βαθμό έχει επιτευχθεί η λειτουργία των 150 κλειστών κλινών ΜΕΘ; Τελικά, πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι διαθέσιμες σήμερα για την νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό και πόσες είναι στελεχωμένες για να λειτουργήσουν.

-Το γεγονός ότι ενώ οι ιδιωτικές κλινικές κρατούνται εκτός της μάχης του κορωνοϊού, στην πρόσφατη υπογραφή σύμβασης για την μίσθωση κλινών ΜΕΘ αυξάνεται 100% η ημερήσια αποζημίωση από 800 ευρώ στα 1600 ευρώ.

– Την αδυναμία πλήρους ανταπόκρισης του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ στις χιλιάδες κλήσεις που δέχεται καθημερινά με κίνδυνο μη σωστής και έγκαιρης διαχείρισης μεμονωμένων περιστατικών ασθενών με κορωνοϊό και την απώλεια ανθρώπινης ζωής

– Την πρόταση για την άμεση δημιουργία κλιμακίων με γιατρούς που υπηρετούν στα κέντρα υγείας αστικού και μη αστικού τύπου, στις ΤΟΜΥ και εμπλοκή των ιατρικών συλλόγων ανά νομό, ώστε τα περιστατικά να εξετάζονται στην οικία τους, καθώς πολλές φορές το τηλέφωνο υποτιμά την κλινική εικόνα του ασθενούς.

-Την ανάγκη λειτουργίας μίας νέας τηλεφωνικής γραμμής μόνο για επαγγελματίες υγείας.

-Την άμεση ανάγκη δημιουργίας μίας διαδικασίας ιχνηλάτησης κρουσμάτων με την εποπτεία του ΕΟΔΥ και την εμπλοκή των ΥΔΕ, διευθύνσεων δημόσιας υγείας των περιφερειών των δήμων και της δομής που συστάθηκε με τον πρόσφατο νόμο για την δημόσια υγεία.

Β. Για την στήριξη εργαζομένων, επαγγελματιών, αγροτών, επιστημόνων, επιχειρήσεων συνταξιούχων , ΑμΕΑ και αδυνάμων ζητήσαμε:

-Την δίκαιη αντιμετώπιση όλων των πληττόμενων με τη στήριξη εργαζομένων, ανέργων, ελεύθερων επαγγελματιών, μικροεπαγγελμάτων, αγροτών , συνταξιούχων και επιχειρήσεων, χωρίς εξαιρέσεις , αναφέροντας συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και δραστηριοτήτων του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα ως παραδείγματα που εξαιρούνται από τα μέχρι τώρα μέτρα.

(20.000 εργαζόμενοι στον Τουρισμό που δεν θεμελίωσαν δικαίωμα τακτικής επιδότησης ή αυτό έληξε τον Δεκέμβριο ή που εργάστηκαν με μονοήμερη σύμβαση εργασίας, Μικροεπιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό, Αγρότες πολλών κωδικών διάφορων καλλιεργειών, Παραγωγοί που μετέχουν στις λαϊκές αγορές, Αγρότες που διατηρούν μικροδραστηριότητες όπως π.χ καφενεία, Προσωπικές μικρές εταιρείες Ο.Ε, Ε.Ε, ΙΚΕ κλπ, Επαγγελματίες και μικροεπιχειρήσεις από την πληροφορική και την επικοινωνία μέχρι την παροχή υπηρεσιών που συνδέονται με δραστηριότητες που έχουν διακοπεί, Ελεύθεροι επαγγελματίες πολλών κατηγοριών όπως λογιστές, δικηγόροι, μηχανικοί, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, μεσίτες  κλπ, Αυταπασχολούμενοι εργαζόμενοι όπως φορτοεκφορτωτές λιμανιών, «ντιλίβερι», περιπταράδες, ψιλικά  κλπ, 110.000 συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν σύνταξη, Άνεργοι νέοι και απολυμένοι μετά την 20-03-20 από επιχειρήσεις που δεν είναι στον κατάλογο των πληττόμενων κλπ, Μακροχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν επίδομα κ.α)

-Την ένταξη των επιχειρήσεων ( ιδιωτικών, Συνεταιριστικών και δημοτικών) και των εργαζομένων τους, στις πληττόμενες όχι μόνο με βάση τον κύριο Κωδικό (ΚΑΔ)  της ΔΟΥ  αλλά και με βάση τις κύριες  πραγματικές δραστηριότητες όπως αποτυπώνονται στο Ε3 των επιχειρήσεων ανεξάρτητα αν στην έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ είχαν δηλωθεί ως δευτερεύουσες.

-Τη στήριξη Ατόμων με αναπηρία, αδύναμων δικαιούχων του Εγγυημένου Κοινωνικού εισοδήματος αλλά και των συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη και ανέρχονται σήμερα στις 110.000

-Την εξέταση της πρότασης για απευθείας καταβολή από το δημόσιο δώρου Πάσχα και επιδόματος άδειας, για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που στηρίζονται από το Κράτος, συμψηφίζοντας στη συνέχεια τα δικαιούμενα ποσά

-Την αναγκαία νομοθετική ρύθμιση για την κατ’ οίκον διανομή της Υλικής και Επισιτιστικής Βοήθειας του ΤΕΒΑ, αξιοποιώντας ακόμη και τον μηχανισμό των ΤΑΞΙ (Ράδιο Ταξί) ή και των αυτοαπασχολούμενων «ντιλίβερι» με διάθεση των πόρων που προβλέπονται από το πρόγραμμα.

Οι αρμόδιοι Υφυπουργοί δεν έδωσαν συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν ούτε μίλησαν για την ανάγκη βελτίωσης των μέτρων με βάση τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής,περιοριζόμενοι στην «απαγγελία» των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί, τα οποία δεν περιλαμβάνουν όλους τους πληττόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Προεδρεύων της Βουλής, κ.Ν.Κακλαμάνης έδωσε επιπλέον χρόνο στην Υφυπουργό Εργασίας για να απαντήσει στο συγκεκριμένο θέμα των δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων που δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη και η κα Μιχαηλίδου δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει.

Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει με υπευθυνότητα τις προτάσεις για να κρατηθεί η βάση της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας και την απαίτηση για αποτελεσματική και δίκαιη πολιτική για να βγει η κοινωνία όρθια και με τα δικαιώματα χωρίς γύψο.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Φώφη Γεννηματά προς Ευρωπαίους Σοσιαλιστές: κορονο-ομόλογα μέσω «σχέδιο Μάρσαλ» ή ρισκάρουμε το μέλλον της ΕυρώπηςEρώτηση Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής: Να λάβει το επίδομα των 800 ευρώ ο κλάδος των δικηγόρων αλλά και οι ασκούμενοι δικηγόροι