Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα, το πιο σημαντικό Νομοσχέδιο για τη χώρα.

Τον Προϋπολογισμό του 2020.

Και επειδή πάντα η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού παίρνει και την μορφή του Απολογισμού των πεπραγμένων μιας Κυβέρνησης, και της γενικότερης κατεύθυνσης που θέλει αυτή, να πάει τη χώρα οφείλουμε να κάνουμε και την αποτίμηση του πρώτου μισού χρόνου της Ν.Δ.

Το αφήγημα λοιπόν της Κυβέρνησης λέει ότι με τον Προϋπολογισμό του 2020 επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Σε ποιά κανονικότητα όμως, θέλετε να μας επιστρέψετε και πώς;

Στην κανονικότητα του ΣΥΡΙΖΑ και των υπερπλεονασμάτων του 3,5% που διατηρεί ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ;

Στο Κίνημα Αλλαγής ΔΕΝ θα κουραστούμε να το φωνάζουμε ότι τα πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι βραχνάς στην οικονομία, υπονομεύουν την βιώσιμη ανάπτυξη και έπρεπε να έχουν αλλάξει χθες, όχι αύριο!

Ακόμα και η κα Λαγκάρντ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επανέλαβε μόλις προχθές εμμέσως πλην σαφώς, την ήδη εκφρασμένη άποψή της, για μείωση των πλεονασμάτων.

Από αυτά τα υπερπλεονάσματα πρέπει να ξεκινά κάθε συζήτηση για την ανάπτυξη και τον Προϋπολογισμό.

ΔΕΝ θελήσατε όμως να τα διαπραγματευτείτε το καλοκαίρι του 2019, και έτσι φέρατε τον Προϋπολογισμό του 2020 για να μαζέψετε 7δις ευρώ από τους φορολογούμενους και να εξυπηρετήσετε αυτά τα υπερπλεονάσματα.

Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν…Καμία επιστροφή σε καμία κανονικότητα.

Οι πολίτες κάνοντας στο τέλος τον λογαριασμό, ΔΕΝ θα δουν ουσιαστικό ρεαλιστικό όφελος στην τσέπη τους το 2020.

Καθώς μικρομεσαίοι και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα επιβαρύνονται με επιπλέον 323 εκ. ευρώ για φόρους εισοδήματος.

Με επιπλέον 84 εκ. ευρώ φόρους ακίνητης περιουσίας.

Με επιπλέον 638 εκ. ευρώ από ΦΠΑ και επιπλέον 88 εκ. ευρώ φόρους κατανάλωσης.

Και ενώ η βασική παράμετρος του Προϋπολογισμού που είναι τα υπερπλεονάσματα, παραμένει η ίδια, αγνοούνται άλλες παράμετροι και ΔΕΝ συνυπολογίζονται στην εξέλιξη των στόχων του Προϋπολογισμού, όπως:

Η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της σε κάθε είδους υποδομές, και η ανάγκη για επενδύσεις θετικού χαρακτήρα με έργα πρόληψης αλλά και έργα αποκατάστασης που θα χρειαστούν.

• Η δημογραφική γήρανση,

• Οι ανεκτέλεστες δημόσιες επενδύσεις,

• Ο διεθνής περίγυρος με την υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης, το ΒREXIT, και την κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών,

• Οι «πετσοκομμένοι» προϋπολογισμοί για την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση που ΔΕΝ προσεγγίζονται ορθολογικά και συνολικά, με αποτέλεσμα να αποτελούν διαρκές εμπόδιο για ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Πέραν όμως του γεγονότος ότι ο Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης ΔΕΝ λαμβάνει υπόψιν του τις παραπάνω παραμέτρους.

ΔΕΝ κάνει και μια σειρά από άλλα πράγματα, που θα οδηγούσαν σε μια άλλη κανονικότητα, την οποία υποστηρίζουμε εμείς και για την οποία θα σας μιλήσω παρακάτω.

Αυτός ο Προϋπολογισμός λοιπόν:

  • ΔΕΝ στηρίζει τα μικρομεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα,
  • ΔΕΝ προωθεί τις δημόσιες επενδύσεις,
  • ΔΕΝ στοχεύει σε ρεαλιστική συγκράτηση των δαπανών,
  • ΔΕΝ υποστηρίζει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές το έχουν ανάγκη,
  • ΔΕΝ φέρνει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ φόρο-ελαφρύνσεις, ούτε στα νοικοκυριά, ούτε στους επαγγελματίες, ούτε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • ΔΕΝ βασίζεται σε ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με αυτά και με τα άλλα, το συμπέρασμα για τον Προϋπολογισμό του 2020 είναι ένα: Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., μας οδηγεί σε μια… «Φαινομενική» Κανονικότητα.

Φαινομενική γιατί στα μεν λόγια θέλει να εμφανίζεται ως μια κυβέρνηση μεταρρυθμιστών, στις πράξεις όμως αποδεικνύει το αντίθετο.

Από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να σταματήσει με τα παραδείγματα ;;

Από τα συνεχόμενα κατεπείγοντα Νομοσχέδια χωρίς διαβούλευση και χωρίς τήρηση των αρχών της καλής νομοθέτησης ;;

Από τα απανωτά «οφσάιντ» του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών ;;

Από το προηγούμενο φάουλ της φωτογραφικής τροπολογίας για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ, ώστε να ΜΗΝ είναι απαραίτητη πλέον η κατοχή πανεπιστημιακού πτυχίου για το πρόσωπο που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση ;;

Από τις επιλογές ημετέρων για διοικητές Νοσοκομείων, αψηφώντας τις διαδικασίες του opengov ;;

Από την επιβάρυνση ιδιωτών και επιχειρήσεων με δικαστικό ένσημο για τις αναγνωριστικές αγωγές που φέρατε με νυχτερινή βουλευτική τροπολογία ;;

Από την σταδιακή κατάργηση του ενιαίου μισθολογίου που έχετε ξεκινήσει να ξηλώνετε σαν το πουλόβερ με τις πρόσφατες ρυθμίσεις σας στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ;;

Από την απλή παράταση για ένα τετράμηνο της προστασίας της πρώτης κατοικίας, προ της απειλής μαζικών πλειστηριασμών ακόμη και των οικονομικά ασθενέστερων δανειοληπτών ;;

Που αντί για θεραπεία, δίνετε παυσίπονο βραχείας διάρκειας ;;

Και όλα αυτά επειδή …ήσασταν έτοιμοι από καιρό να κυβερνήσετε!!

Και επειδή θέλατε να πετύχετε «γρήγορες νίκες» και την ολική επιστροφή στην κανονικότητα!!

Όποιος θέλει να επιστρέψει σε ΑΥΤΗ την κανονικότητα, επιστρέφει στα προβλήματα.

Και η Ν.Δ. θέλει να μας επιστρέψει αργά και σταθερά στα προβλήματα του παρελθόντος.

Ειδικά όταν η νομοθέτηση στη Βουλή ΔΕΝ γίνεται με την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και ακριβή αποτίμηση του κόστους που επωμίζονται οι φορολογούμενοι από τις νομοθετικές παρεμβάσεις.

Η Ν.Δ. με τις σημερινές πρακτικές της επιμένει – καλώς ή κακώς – να μας θυμίζει ποιο ήταν το κόμμα που εκτίναξε το δημόσιο χρέος και οδηγηθήκαμε στην χρεοκοπία.

Εμείς λοιπόν θέλουμε να ορίσουμε μια νέα κανονικότητα σε σχέση με τον Προϋπολογισμό και να προτείνουμε μια άλλη κανονικότητα για το μέλλον της χώρας και των συμπολιτών μας.

Είχα πει κάποτε και το επαναλαμβάνω ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να πάψει να είναι…τροχονόμος δαπανών.

Η φιλοσοφία σύνταξης και η δομή του Προϋπολογισμού πρέπει να αλλάξει.

Γιατί στον Προϋπολογισμό καταγράφουμε πώς θα διαχειριστούμε τον πλούτο του Ελληνικού λαού.

Και αυτή η μεγάλη ευθύνη, – μετά από 10 χρόνια κρίσης -ΔΕΝ μπορεί να συνεχίσει να ασκείται με ξεπερασμένους όρους και τεχνικές.

Χρειάζεται μια άλλη αντίληψη με τομές, που θα υπερβαίνουν τη στείρα λογιστική λογική.

Δεν μπορεί για παράδειγμα να βασίζεται ένας Προϋπολογισμός πια σε μεγάλης αβεβαιότητας προβλέψεις όπως τα 550 εκ. που υπολογίζετε ότι θα εισπράξετε από την φοροδιαφυγή.

Μου θυμίζει τους υπολογισμούς που κάνανε οι συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πώς θα μάζευε ο ΣΥΡΙΖΑ…δισεκατομμύρια από τις διάφορες λίστες και την φοροδιαφυγή.

Είναι καλό να είναι κανείς αισιόδοξος, αλλά οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις σε έναν Προϋπολογισμό είναι επικίνδυνες, οδηγούν σε Αυταπάτες και στην Φαινομενική Κανονικότητα που περιέγραψα πριν.

Η αίσθηση αυτής της ευθύνης σύνταξης ενός Προϋπολογισμού, 10 χρόνια μετά την κρίση, πρέπει να υποδεικνύει την διαρκή επαναξιολόγηση.

Διαρκή επαναξιολόγηση των στόχων που τέθηκαν αλλά και της απόδοσης ή μη των μέτρων και των πολιτικών που υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση.

Ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε και ένα διαφορετικό ρόλο για το Γενικό Λογιστήριο.

Χρειάζεται λοιπόν ένας άλλος πιο σύγχρονος και μετρήσιμος τρόπος αξιοποίησης των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου, της αξιοποίησης του περιβάλλοντός του, της δημόσιας γης και των υποδομών, του ανθρώπινου δυναμικού, αυτού που ονομάζουμε «κοινωνικό κεφάλαιο» της χώρας.

Όπως χρειάζεται να αλλάξει φιλοσοφία και στόχευση ΚΑΙ το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ.

Ένα θέμα για το οποίο επίσης θα επιμένουμε στο Κίνημα Αλλαγής και θα το θέτουμε συνεχώς.

Σημειώνω επίσης ότι για το 2020  ΔΕΝ έχετε υπολογίσει τα περίπου 12 δις των κρατικών εγγυήσεων που φέρατε μόλις προχθές με το Νομοσχέδιο του ΗΡΑΚΛΗ.

Όπως ΔΕΝ βλέπω να καταγράφετε καθόλου έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και του ΔΕΔΔΗΕ που έχετε εξαγγείλει…

Λάθος ;; Αστοχία σύνταξης του Προϋπολογισμού;;Μας επιφυλάσσετε εκπλήξεις ;;;

Στρίβειν δια…της αποσιώπησης σε αλλαγή πολιτικών αποφάσεων ;;

Αν είναι το τελευταίο εμείς το επικροτούμε!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η Φαινομενική Κανονικότητα της Ν.Δ. πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια άλλη κανονικότητα που έχει ανάγκη η χώρα.

Και η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες άμεσες επενδύσεις.

Επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα και όχι τυχοδιώκτες και ευκαιριακούς επενδυτές που…σπεύδουν πια ασμένως να γίνουν Ηρακλήδες.

Ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης άλλωστε, αναγνώρισε σε πρόσφατη εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ ότι και το 2020 θα συνεχιστεί η αποεπένδυση!

Καθώς οι επενδύσεις θα κυμανθούν στο 12% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 20%, με το πρόβλημα των αποσβέσεων να παραμένει.

Είναι ευκαιρία στο πλαίσιο του καταρτιζόμενου Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού για την περίοδο 2020-2027 η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στις προτάσεις χρηματοδότησης του νέου Green Deal που παρουσίασε πριν λίγες ημέρες η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το Green Deal που θα μας οδηγήσει μέσω μιας βιώσιμης δίκαιης μετάβασης στην οικονομία χαμηλού άνθρακα, ΔΕΝ μπορεί να λογίζεται ως μία ουδέτερη επιλογή ΧΑΜΗΛΗΣ πολιτικής.

Πρέπει να έχει ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο, με τον πολίτη στο επίκεντρο.

Και όπως ανέφερε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς στην παρουσίαση του νέου Green Deal:

Αυτό το συμβόλαιο πέρα από «πράσινο» πρέπει να είναι και κοινωνικό.

Διότι αν αυτή η πράσινη συμφωνία δεν είναι ταυτόχρονα και κοινωνική συμφωνία, τότε ΔΕΝ θα πετύχει.

Για αυτό λοιπόν στο Κίνημα Αλλαγής λέμε:

Καλοί οι φιλόδοξοι στόχοι για όλα, αλλά αυτοί πρέπει να ενσωματωθούν με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και έργα για την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή ΚΑΙ την κοινωνία σε ένα νέο ολοκληρωμένο ΠΡΑΣΙΝΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

Με αυτό το αφήγημα για μια άλλη κανονικότητα για τη χώρα μας και την Ευρώπη, θα πορευτούμε εμείς, θέλοντας να εκφράσουμε και να εκπροσωπήσουμε τους νέους μη προνομιούχους και τις νέες γενιές.

Να υπερασπιστούμε τα σύγχρονα αιτήματα για:

  • Εντατικοποίηση των προσπαθειών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής,
  • Προσαρμογή στις απαιτήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης,
  • Εμπέδωση της αξιοκρατίας και της ισότητας αλλά και
  • Προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Συμβάλλοντας με τις προτάσεις μας στην ανασύνθεση της μεσαίας τάξης, στον επανακαθορισμό και την διεύρυνσή της με κίνητρα και στηρίγματα για κοινωνική κινητικότητα προς τα πάνω.

Και όχι με καθορισμό εισοδημάτων προς τα κάτω και συμπίεσή της, όπως η Ν.Δ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για αυτούς τους λόγους, και επειδή αρνούμαι να ασπαστώ τη Φαινομενική Κανονικότητα της Ν.Δ., αρνούμαι να υπερψηφίσω αυτό το Νομοσχέδιο και καταψηφίζω τον Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης για το 2020.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.