Σε Συνεντεύξεις

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
στην ΕΡΤ1, στην εκπομπή «Απευθείας»
με τη δημοσιογράφο Μάριον Μιχελιδάκη

  • Για το προσφυγικό:

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα μείζον εθνικό ζήτημα που σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης και αυτό για εμάς είναι θέση αρχής.

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη της διαχείρισης με τη Μόρια, με τις άθλιες συνθήκες, για να μην αναφερθώ στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Δρίτσα που δεν τιμούν ούτε τον ίδιο ούτε το ΣΥΡΙΖΑ. 

Και η Νέα Δημοκρατία το καλοκαίρι φάνηκε παντελώς απροετοίμαστη όταν τα βρήκε όλα καλά, στη Μυτιλήνη, και ουσιαστικά κληρονόμησε τις ευθύνες αυτές.

Σήμερα, ακούσαμε ένα πακέτο μέτρων της κυβέρνησης. Έστω ότι φτιάχνεται ένα κλειστό κέντρο, με το εξάμηνο χρονοδιάγραμμα που είδαμε, και έστω ότι βάζουμε εκεί 5.000 άτομα. Μέχρι τότε θα έχουν έρθει μέχρι άλλες 10.000-20.000 άτομα, είναι αυτός ο τρόπος να λύσουμε το πρόβλημα; 

Το θέμα δεν μπορεί να λυθεί ποτέ όσο μένει στα όρια και στα τείχη της χώρας μας. Υπάρχει ένα ζήτημα που είναι αναγκαίο να τεθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε τέσσερις κατευθύνσεις:

  1. Φύλαξη συνόρων με ευθύνη της Frontex
  2. Αλλαγή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά διατηρώντας τη δυνατότητα επαναπροώθησης για τους μη δικαιούντες άσυλο
  3. Αποτελεσματική μετεγκατάσταση σε όλη την Ευρώπη με αναλογική κατανομή
  4. Αλλαγή της συνθήκης του Δουβλίνου, ώστε η αξιολόγηση του ασύλου να μη γίνεται μόνο στην πρώτη χώρα υποδοχής

Δεν γίνεται πλέον με χάδια. Πρέπει να βγούμε σκληρά, όσο πιο σκληρά γίνεται στην Ευρώπη και ασκήσουμε κάθε πίεση. Ακόμα αν χρειαστεί και να μπλοκάρουμε αποφάσεις. Να καταλάβουν όλοι ότι το πρόβλημα δεν μπορούμε να το λύσουμε μόνοι μας.

  • Για τις εξελίξεις στο Κοινοβούλιο

Καλά τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αλλά επειδή πρέπει και κάποια πράγματα επί της ουσίας να ακούγονται, το νομοσχέδιο που πέρασε και αφορά τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, πριν από λίγες ημέρες, προβλέπει κάτι το οποίο -καλώς ή κακώς – ανεξάρτητα από την ιδεολογική αναφορά υπό την οποία το εξετάζει ο καθένας είναι το αυτονόητο: Όταν προβλέπεται η προφυλάκιση με όριο το 18μηνο είναι λογικό και όλα τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα να έχουν ίδιο όριο. 

Υπάρχει μεταβατική διάταξη η οποία ψηφίστηκε στο ίδιο νομοσχέδιο η οποία προβλέπει ότι εντός τριμήνου μπορεί το Δικαστικό Συμβούλιο να αξιολογήσει κατά πόσον οι υφιστάμενες υποθέσεις χρήζουν παράτασης του 18μηνου για να μην έχουν αναδρομική ισχύ οι αλλαγές που θα επέλθουν. 

Το ζήτημα αυτό όμως, ουσιαστικά πρέπει να αφορά το πώς αντιλαμβανόμαστε την απονομή Δικαιοσύνης και το λέω αυτό γιατί είχαμε χαρακτηριστικά παραδείγματα πολύ σοβαρών υποθέσεων που κράτησαν μέχρι και 14 χρόνια για να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Δεν μπορείς να έχεις άλλους όρους και χρονοδιάγραμμα περιοριστικών μέτρων για την ελευθερία του ατόμου και άλλους όρους για τα περιουσιακά του στοιχεία.

  • Για την Συνταγματική αναθεώρηση

Το μείζον αφορά στο πώς αντιλαμβάνεται το πολιτικό σύστημα την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη Υπουργών.

Η ερμηνευτική δήλωση που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αφορά στην αναδρομική ισχύ των αλλαγών που θα επέλθουν στη Συνταγματική αναθεώρηση. Εγώ δεν είμαι Νομικός αλλά έναν πρωτοετή της Νομικής αν ρωτήσετε θα σας πει πολύ απλά ότι η αναδρομική ισχύς σε νομικές διατάξεις, πόσο μάλλον με συνταγματική ισχύ,  σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υφίσταται. Ως Κίνημα Αλλαγής είπαμε από την πρώτη στιγμή και θα στηρίξουμε και μέσα στη Βουλή το εξής πάρα πολύ απλό: Είμαστε υπέρ της κατάργησης των αποσβεστικών προθεσμιών έτσι ώστε ο κάθε Υπουργός να αντιμετωπίζεται από τη δικαιοσύνη με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται ο απλός Έλληνας πολίτης.

  • Για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Είναι σημαντικό αυτά τα θέματα να μένουν στην πολιτική τους ουσία και όχι στα διαδικαστικά. Εγώ θα πω πολύ απλά ότι το Συνέδριο αυτό γίνεται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 35 του καταστατικού, όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει. Γίνεται με μία λογική αντίστοιχα που προασπίζει και σέβεται το ρόλο του ΠΑΣΟΚ. Γίνεται με τη λογική ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τον βασικό του πυλώνα, που είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το Κίνημα Αλλαγής

Το πρώτο πράγμα που θέλουμε να δούμε αύριο και μεθαύριο στο Συνέδριο μας είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του νέου φορέα, και φυσικά, την επόμενη μέρα της δημοκρατικής παράταξης και πώς αυτή που μπορεί να τεθεί σε ένα πλαίσιο που θα σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις που πήρε η βάση μας, όχι ηγεσία ή οποιοσδήποτε άλλος, στο πρόσφατο Συνέδριο του Μαρτίου για να προχωρήσουμε ενιαία, με εκλεγμένα συλλογικά όργανα με μειοψηφίες και πλειοψηφίες.

Υπάρχει ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό και εκεί η παράταξή μας πρέπει να σταθεί όρθια και να βγει να μιλήσει στην κοινωνία, ακριβώς γιατί οι πολιτικές πρωτοβουλίες υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ταλαιπωρηθεί ο χώρος και το κόμμα μας από την εσωστρέφεια. Αύριο και μεθαύριο συζητάμε πολιτικά, κλείνουμε τα θέματά μας, παίρνουμε συλλογικές αποφάσεις και από Δευτέρα βάζουμε τέρμα στην υπονόμευση, βγαίνουμε ξανά στην κοινωνία ακριβώς γιατί υπάρχει ένας λαός και μία κοινωνία που ψάχνει διέξοδο και λύσεις.

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.