Σε Άρθρα – Απόψεις

Απρίλιος καραντίνας: Εκτίναξη της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

Άρθρο της Ζέφης Δημαδάμα* στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» – 9.5.2020

Αποκαλυπτικά είναι δυστυχώς τα στοιχεία από την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και στην Ελλάδα.

Όπως το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε -με βάση και τα ευρωπαϊκά στοιχεία- η κατάσταση πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι δραματική. Τα στοιχεία δείχνουν 4 φορές αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω του Covid19!

Καταγράφεται εκτίναξη των κλήσεων για περιστατικά βίας τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο με αύξηση 300% αγγίζοντας τις 1.070 κλήσεις από 325 κλήσεις το Μάρτιο.

Με βάση τις καταγραφές τα θύματα είναι σύζυγοι ή σύντροφοι (γυναίκες) στο 61% των περιστατικών ενώ το 10% των περιστατικών βίας αφορούσε παιδιά. Τα θύματα γυναίκες και παιδιά έζησαν και ζουν έναν εφιάλτη, ο οποίος προϋπήρχε και θα υπάρχει και στο μέλλον.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η βια μας αφορά όλους και όλες. Δεν έχει ταξικό πρόσημο, δεν διακρίνεται από το επίπεδο εκπαίδευσης ή το χρώμα και την ηλικία. Όπως δείχνουν τα στοιχεία νέοι άνθρωποι, οι οποίοι μεγάλωσαν σε περιόδους όπου υπήρχε ήδη ευαισθητοποίηση για τα θέματα ισότητας των φύλων, για την ενδοοικογενειακή βια και τη στήριξη των γυναικών, είναι οι θύτες.

Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία οι πιο ευάλωτες ομάδες  με βάση την ηλικία είναι μεταξύ 40-54 ετών (27%) και 25-39 ετών (18%), ενώ η οικογενειακή κατάσταση της πλειοψηφίας των θυμάτων είναι έγγαμες γυναίκες (52%), με παιδιά (62%) και απασχολούμενες (21%).

Οι καμπάνιες και τα μέτρα τα οποία εχουν ληφθεί δεν είναι αρκετά, δεν προστατεύουν τις κακοποιημένες και τα παιδιά τους επομένως χρειάζεται επαγρύπνηση και δράση.

Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής τώρα έχουν σε υψηλή προτεραιότητα την αντιμετώπιση της βίας στοχεύοντας στη διευκόλυνση των γυναικών να μιλήσουν αλλά και στη μετέπειτα ουσιαστική στήριξη αυτών.

Τα μέτρα που προτείναμε δεν αφορούν μόνο την περίοδο του εγκλεισμού, αλλά στοχεύουμε στη μετατροπή τους σε μόνιμα μέτρα. Συγκεκριμένα, συνεχιζόμενη ενημέρωση και καμπάνιες από τα ΜΜΕ για την ανάγκη τα θύματα να “σπάσουν τη σιωπή τους”. Επίσης, αξιοποίηση του Προγράμματος “Βοήθειας στο Σπίτι” που υλοποιούν οι Δήμοι, ώστε να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας. Δημιουργία άμεσα πλατφόρμας ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τις γυναίκες, που χρειάζονται βοήθεια, μέσω της κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε διευκόλυνση της καταγγελίας είναι μεγάλη βοήθεια για αυτές και τα παιδιά τους.

Ιδιαίτερη έμφαση απαιτείται να δοθεί και στην εκπαίδευση με την εισαγωγή μαθημάτων-προγραμμάτων-δράσεων από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την καταπολέμηση της βίας με έμφαση στην έμφυλη βια αλλά και στην δυνατότητα εντοπισμού περιστατικών βίας σε οικογένειες.

Με ειδικό ψυχολόγο στα σχολεία  να “αναγνωρίζονται” τα παιδιά που ζουν σε περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας και να στηρίζονται, ενώ συγχρόνως να καταγγέλλονται τα περιστατικά αυτά στις αρχές.

Κρίσιμη και η επόμενη μέρα κάθε γυναίκας και παιδιού που βρήκε τη δύναμη να καταγγείλει την κακοποίηση. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση των δομών φιλοξενίας, επανακατάρτιση των γυναικών για την εργασιακή τους ένταξη και νομική στήριξη όταν αυτή απαιτείται.

Κανείς και καμιά δεν μπορεί να αφήνεται στην τύχη του, σε καμιά κοινωνία και σε κανένα κράτος. Η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει άμεσα και να λάβει δραστικά μέτρα με βάση τις προτάσεις μας, αλλά και τις καλές Ευρωπαϊκές πρακτικές όπως της Γαλλίας… ,

*Διδάσκουσα Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

«70 χρόνια από την Διακήρυξη Σουμάν: η αλληλεγγύη το κλειδί για το μέλλον της Ευρώπης»Χρήστος Πρωτόπαπας: «Η ΝΔ εργαλειοποιεί την κρίση για να εφαρμόσει τους στόχους της»