Σε Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη     

Θέμα: «Έμπρακτη αναγνώριση από την Πολιτεία του μεταρρυθμιστικού έργου του Αναστάσιου Πεπονή»

Τόσο στους ασχολούμενους με την πολιτική, όσο και στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, έχει καταγραφεί ανεξίτηλα η δημοκρατική συνεισφορά και το μεταρρυθμιστικό έργο του αείμνηστου πολιτικού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αναστάσιου Πεπονή.

Το κορυφαίο επίτευγμά του υπήρξε κατά κοινή ομολογία η θέσπιση, επί κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ., του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28/Α/3-3-1994), για την «Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για την επιλογή προσωπικού και ρύθμιση θεμάτων διοίκησης», με τον οποίο θεσπίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.).

Επρόκειτο για μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, η  οποία άλλαξε ριζικά το καθεστώς των προσλήψεων στο δημόσιο, που μέχρι τότε σε μεγάλο βαθμό ανέδυε οσμή νεποτισμού, ευνοιοκρατίας και κομματοκρατίας – χαρακτηριστικά μιας μικρής κι ανώριμης βαλκανικής δημοκρατίας – που «αγκομαχούσε» να προλάβει το τρένο της μετεξέλιξής της σε μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα, του σκληρού μάλιστα πυρήνα της μετέπειτα Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας αποτελούσε ακόμη από την περίοδο 1979-1981.

Με αφορμή το νόμο που ψηφίστηκε εχθές στη Βουλή από τους συμπολιτευόμενους της ΝΔ βουλευτές για τον «Εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.)», πολλοί από τους οποίους επεφύλαξαν όψιμους διθυράμβους για τον Αναστάσιο Πεπονή και το νόμο του, κι ας η παράταξή τους το είχε καταψηφίσει, αποχωρώντας από την Ολομέλεια, όταν συζητούνταν τον Φεβρουάριο του 1994, καταγγέλλοντάς το μάλιστα ως «πολιτικό κακούργημα».

Και δεδομένου ότι στην σύγχρονη πολιτική ιστορίας της χώρας, δυστυχώς, πολλές πολιτικές δυνάμεις  επιλέγουν να φορέσουν «το μανδύα του μεταρρυθμιστή», κι ας πράξεις τους, παραλείψεις τους ή βολικές αποσιωπήσεις τους συνηγορούν ολοκληρωτικά περί του αντιθέτου.

Δεδομένου ότι το μεταρρυθμιστικό έργο του Αναστάσιου Πεπονή ελάχιστα τιμήθηκε ως τώρα από την Πολιτεία, όπως άλλωστε συνήθως συμβαίνει και σε άλλες, πολλές περιπτώσεις εξαιρετικών Ελλήνων και Ελληνίδων.

Δεδομένου ότι στο κεντρικό κτίριο του Α.Σ.Ε.Π. στην Αθήνα, στην οδό Πουλίου 6, σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει τον «πολιτικό πατέρα» της όλης σύλληψης της Ανεξάρτητης Αρχής και του σημαντικότατου έργου της για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός Εσωτερικών:

Αν συμφωνεί με την πρότασή μας και αν την εντάσσει στις προθέσεις του, να ονοματοδοτηθεί η αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Α.Σ.Ε.Π. του κτιρίου της Αθήνας σε αίθουσα «Αναστάσιος Πεπονής», επιλέγοντας έτσι να τιμήσει έναν πραγματικό μεταρρυθμιστή, έστω και μετά θάνατον, έστω και με αυτόν τον συμβολικό τρόπο, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης της Πολιτείας στο έργο του;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΦΩΦΗ (ΦΩΤΕΙΝΗ) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

 ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

 ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΙΛΧΑΝ ΑΧΜΕΤ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ   

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ

Πληκτρολογήστε και πατήστε το enter.

Βασίλης Κεγκέρογλου: «Δεκτή η τροπολογία μας για τη διασφάλιση της διαφάνειας, του δημοσίου συμφέροντος και της συμμετοχής της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στην υλοποίηση των συμβάσεων για τα RAFALE»Φώφη Γεννηματά: «Όχι άλλα λάθη, κοστίζουν ανθρώπινες ζωές»